Hur gör man för att jobba upp sin SGI?

Många tycker att föräldrapenningen är en riktig djungel och det tycker jag också. Jag började sätta mig in i föräldrapenningen redan innan jag bestämde mig för att skaffa barn. Jag skriver “jag” för Jair hade redan tjatat på mig i ett år när jag äntligen sa ja på att försöka skaffa barn 🙂 Jag gjorde till och med upp en komplett budget i excel för att se om det skulle gå runt om vi båda skulle leva på min föräldrapenning. Jag lämnar verkligen ingenting åt slumpen haha! Nu känner jag att jag har ganska bra koll på mycket som handlar om föräldrapenning, men jag kan inte allt och jag lär mig fortfarande nya saker. Det här inlägget handlar om en av mina senaste upptäckter.

Får man automatiskt samma föräldrapenning till nästa barn om man skyddat SGI?

En sak som jag var nästan helt säker på var att man automatiskt får samma föräldrapenning om man skyddat SGI men där hade jag fel. Inför varje nytt barn görs nämligen en ny utredning och det är den utredningen som avgör om man är berättigad samma nivå eller inte. Det är enbart om man blir gravid igen innan barnet är 1 år och 9 månader som man helt säkert får behålla föräldrapenning, men SGI kan fortfarande sjunka till 0 kr (ersättning som man får när man blir sjuk eller vabbar). 

 

Hur gör man för att jobba upp sin SGI?

Om man förlorar sin SGI, vad kan man göra för att få tillbaka den igen? Jo, då räcker det faktiskt med att man börjar jobba heltid igen och avser att göra det i 6 månader framöver. Om man inte hunnit jobba 6 månader ännu görs en individuell utredning om avsikten att arbeta 6 månader. Om man däremot inte har haft någon SGI tidigare så gäller att man måste ha jobbat 8 månader för att få en inkomstbaserade SGI.

Varför är SGI viktigt?

Det är olika vad man tycker är viktigt, men jag tycker det är viktigt att kunna ta ut sjukpenning när jag är sjuk och inte kan ta hand om barnen. Det hände ju några gånger under min föräldraledighet att jag åkte på vinterkräksjuka och Jair fick vara hemma och vabba. Ett annat tillfälle som det var bra med SGIn var när jag blev inlagd på sjukhuset för att operera blindtarmen. Då fick jag sjukpenning och Jair föräldrapenning. SGI är även vab så om man ska vabba för barnen så är det bra om man inte har 0 kr i ersättning 🙂

Någon av er som har erfarenhet av att förlora er SGI och fått jobba upp den igen? Gick det bra att vabba eller vara sjuk under dom 6 första månaderna eller blev det en utredning av SGI då?

Relaterade Inlägg

14 Kommentarer

 1. Johanna

  Jag hade planerat min föräldrapenning perfekt trodde jag. Arbetade 75% och hade inget glapp mellan arbete och då jag började studera. Blev gravid och när utbildningen tog slut jobbade jag första dagen efter. Och då blev jag nollad. Snooopet! Nu efter föräldrarledigheten måste jag jobba upp sgi:n innan vi kan skaffa ett till barn. INTE kul att bli nollad och få ut jättelite pengar. Fattar inte hur försäkringskassan kom på den regeln, bara för att sätta dit oss föräldrar?

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Neeeeej vad tråkigt! Hur motiverade dom att dom nollade dig? Det känns som du gjorde allt rätt ju? Ja, men det är så jag känner också och dom är inte tydliga med sina regler så det känns så lätt att ramla i deras fälla om man avviker från mängden.

   Svara
 2. Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula

  Har ingen erfarenhet av sådant. Men hade lägsta nivån när sonen var bebis. Då var det 180 kronor dagen, och lägsta nivådagarna som idag ligger på 180 låg då på 90 kronor dagen. Jag bodde i en ganska billig tvåa ett tag när sonen var spädis och vid 6 månader började jag jobba extra på ett gruppboende. Sedan hoppade jag på mina studier efter det, hade varit ett helt annat läge idag ekonomiskt. Men samtidigt klarade jag mig på nivån som var då :). Fast var ung också för mig kändes det som massor med pengar ;).

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Oj!!! Vilken skillnad! Och jag som tycker att lägstanivådagarna lika gärna kan kvitta för 180 kr/dag kan ingen leva på. Helt otroligt att du överlevde på det! Men å andra sidan har det blivit dyrare att bo och leva men jag är ändå imponerad!

   Svara
 3. Lisa

  Alltså. Jag jobbar 80 % och vabbar just idag. Kommer jag få ut 0 kronor för den här dagen?? Pissdåligt isåfall!! ?

  Svara
 4. Nilsa

  Emma, blir faktiskt imponerad av de här inläggen om föräldrapenning. Det märks att du tycker att det är viktigt och att du förstår systemet och vill dela med dig. Tycker generellt att många myndigheters information är krånglig och flera kanske missar alla dessa viktiga delar.
  Jag ska ju bli mormor i höst och har flera gånger hänvisat dottern hit för att läsa dina kloka inlägg.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Men åh vad jag blir glad att höra det! Ja, jag tycker att föräldrapenningen ska vara till för alla (det är den ju) men eftersom den är så svår emellanåt så tycker jag att det är orättvist att myndigheterna inte anstränger sig för att förklara så att alla föräldrar kan utnyttja sin ledighet på bästa sätt. Jag tycker deras fb-sida är jättebra, men deras hemsida och deras broschyrer kan många gånger tolkas på fler än ett sätt 🙁 Tack för den här kommentaren, jag blev jätteglad 🙂 Och grattis till blivande barnbarnet! <3

   Svara
   • Anke

    Håller med, jättebra med såna inlägg Emma! Lite kolla har jag också men du hittar ju verkligen ”luckorna” som man inte har en aning om, om man inte forskar vidare så verkligen stort tack att du delar med dig! 🙂
    Förresten, vi väntar barn nummer två, beräknad i slutet av juli och då har ju sambo semester. Jag hittade i nåt familjeliv-forum att man kan spara pappadagar i upp till 60 dagar men hittar inget på FKs hemsida. Har iofs inte frågat dem på Facebook men tänkte om du kanske vet? 🙂

   • Anke

    Tack så mycket 🙂
    Ahh där!! Jag har ändå tyckt att jag sökte och hittade ju sidan men hoppade nog över just det avsnitte jag letat efter??‍♀️, tack för hjälpen! ?

 5. Valentina

  ”Någon av er som har erfarenhet av att förlora er SGI och fått jobba upp den igen? Gick det bra att vabba eller vara sjuk under dom 6 första månaderna eller blev det en utredning av SGI då?”

  Har du fått svar på denna fråga? Försöker googla fram svar då jag gärna vill veta hur det går till 🙂

  Mvh Valentina

  Svara
 6. Malin

  Jag är föräldraledig just nu. Har varit anställd sedan 2008 på samma företag. Kommer hinna jobba ca 5 månader innan nästa barn kommer. Min lön kommer att höjas i april. Hur kommer det se ut med min SGI. Höjs den eller kommer jag ligga på samma som innan? Skitsvårt det här

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här