Okategoriserade

Vaccinering för bebis inför Sydamerikaresa

Jag fick en fråga på min mail idag hur vi har gjort med Lucas vaccineringar inför resan till Brasilien. Jag tänkte att det kanske är fler som undrar samma sak så jag tyckte det var lika bra att berätta i ett inlägg också.

Vi följer det svenska vaccinationsprogrammet och har valt att lita på den svenska sjukvården när det kommer till att vaccinera mot barnsjukdomar. Vi ville att Lucas skulle ha så bra skydd som möjligt när vi åkte till Brasilien, men vi ville inte övervaccinera med onödiga saker heller för det finns ju vissa risker också… Jag tänkte berätta vilka vaccineringar Lucas fick utöver det svenska programmet och vilka han fick i förtid.

Hepatit-B ingår automatisk i Lucas vaccinationsprogram eftersom han har en utländsk förälder.

Tuberkulos fick han vid 6,5 månads ålder. För att resa till Brasilien/Sydamerika är det inte nödvändigt eller ens rekommenderat att ta tuberkulosvaccinet om man ska bo på hotell. Men om man ska bo med lokalbefolkningen anses smittorisken i Brasilien hög. Vi bor ju här med Jairs familj och då rekommenderade BVC-läkaren att Lucas skulle ta tuberkulosvaccinet. I Brasilien vaccineras fortfarande små barn mot tuberkulos eftersom det fortfarande finns tuberkulos här, så för oss var det givet att Lucas skulle vaccineras. Anledningen till att vi tog tuberkulosvaccinet när Lucas bara 6,5 månad var för att man inte kunde ta mässlingvaccinet för tätt inpå eftersom båda vaccinen är levande. Dessutom är tuberkulosvaccinet lite extra jobbigt eftersom det bildas i det allra flesta fall en varböld som går sönder cirka en månad efter injektionen. Det kan hålla på att vara i flera månader och då kan det var skönt att ha den svenska sjukvården nära för att checka upp så att det inte blivit infektion eller så.

Mässlingvaccinet fick Lucas när han var 9 månader och 2 dagar. Det tidigaste man kan ge mässlingvaccinet är när barnet är 9 månader. Vanligtvis ger man när barnet fyllt 1 år (om jag inte minns fel). Vi valde att ge Lucas det innan vi åkte för att han skulle ha ett fullgott skydd när vi kom till Brasilien.

Nu i efterhand är jag väldigt glad över vårt val, inte för att jag tror att han hade blivit smittad, men om han hade det så har jag nästan 0 förtroende till brasilianska sjukvården. Den är katastrof jämfört med Sverige. Om Lucas skulle fått nån allvarligare sjukdom under vår tid här så hade jag åkt hem på sekunden. Så min rekommendation till mammor och pappor som ska utomlands med sina barn till länder där sjukvården är sämre än Sverige är att vaccinera! Särskilt om ni ska långt bort så att det är långt att åka hem. När det gäller dessa vanliga barnsjukdomar som dom allra flesta svenska barn vaccineras mot har jag 100% förtroende till den svenska sjukvården. Influensavaccin och sånt är jag mycket mer försiktig med.

Jag är lite nyfiken på vad ni tycker? Vaccinera eller inte? Varför?

20140711-142654.jpg

One Comment

  • sophie

    Jag är helt klart för vaccinering. Vår dotter blev även vaccinerad mot tbc då vi spenderar en månad i Östeuropa denna sommar. Tuberkulos har ju även blivit vanligare i Sverige på sistone (tyvärr). Intressant att höra hur. du/ni gjorde och tänkte.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.