Utflykt och fika på Slätta Damm

Idag har vi varit på en mysig långpromenad på Slätta damm tillsammans med min mamma och hennes vovve. Idag har det varit riktigt fint här i Göteborg. Det är fortfarande inte så varmt som det har varit här tidigare i vår, men det gick att sitta utan jacka i solen när det inte blåste. Jag har fått mera ont i fiffi, det måste vara något med läkningen eller med att kroppens naturliga bedövning har släppt? Men smärtan i fiffi var snabbt avhjälpt med en ipren och två alvedon och då klarade jag faktiskt av långpromenaden utan minsta ont!!! Tidigare imorse kändes det som jag skulle svimma efter att ha stått upp en lång stund, men efter ipren och alvedon kändes det som sagt inget alls.

   
 På Slätta damm finns numera ett café (det var alltid stängt när jag var föräldraledig med Lucas) men nu håller dom öppet på helgerna, så vi passade på att fika lite. Det kommer säkert bli vårt nya stammisställe nu när jag inte har foglossning längre 🙂 Under graviditeten så har ju Jair och Lucas fått gå ut på alla skogsuflykter själva (Slätta Damm är en sjö omgiven av skog).

   
 Isadora låg nöjt och sov i vagnen nästan hela dagen. Hon fick ju napp igår och det gillade hon tydligen för hon har sugit på den där nappen nästan hela dagen 🙂 Enda gången hon vaknar är när hon vill ha mat och då tömmer hon ett helt bröst på en gång. Vi valde att ge henne napp enbart för att undvika plötslig spädbarnsdöd så det var inte alls för att jag ville bli avlastad, men jag måste säga att det är stor skillnad! Innan nappen så ammade hon i tid och otid delar av dagen och hon sov mycket sämre och kortare stunder. Men nu har hon sovit hur bra som helst hela dagen! Det beror säkert på att vi har varit ute och gått med vagnen också, men jag tycker det känns som nappen har påverkat mycket 🙂

  

Relaterade Inlägg

7 Kommentarer

 1. Elin viani

  Hej!
  På vilket sätt ska napp hjälpa mot psd? Bara nyfiken? min lilla flicka på 3v vägrar ta napp o ligger gärna på bröstet hela tiden

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Så här står det på 1177s hemsida:
   ”Risken för plötslig spädbarnsdöd minskar om barnet använder napp när det ska sova. Det är inte helt klart varför men en förklaring tros vara att barnet suger och därmed regelbundet sväljer bort slem som annars kan göra att andningen upphör. En annan förklaring är att barn som sover med napp vaknar lätt.”
   http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Tema/Barn-och-foraldrar/Mat-somn-och-praktiska-rad/Praktiska-rad/Napp–och-tumsugning/

   Min son vägrade också ta napp och då visste jag inte ens om detta. Eftersom din dotter bara är 3 veckor så tror jag att du fortfarande har chans att få henne att ändra sig. Det var en läsare som sa att det tog ett par månader med många i stoppningar men tillslut, en dag, så satt nappen kvar. Lycka till hur du än väljer att göra ❤️

   Svara
 2. Sarah

  Så fina ni är!

  1. Du behöver inte förklara varför ni valt (eller Isadora) napp.
  2. Förutom att napp enligt forskning skyddar mot PSD är det för många barn något vilsamt o tryggt, inget som ersätter föräldrar.
  3. Min första hade napp. När hon blev större fick hon ha den vid vila (inte vid lek eller då man kommunicerade med tal). Slutade självmant vid två års ålder. Helt perfekt!
  4. Min andra vägrade napp!!! Jag köpte kanske tio olika sorter men nej tack, det ville han inte. Och jämförande mellan mina barn: lika fina tänder, lika trygga, lika arga, förhoppningsvis lika god anknytning med båda föräldrar.

  Använd, eller använd inte, napp. Det är ert och er dotters val!

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Tack Sarah ❤ Jag känner inte att jag behöver förklara, men det lät nog som jag försökte förklara mig när jag skrev mitt inlägg. Jag är egentligen lite emot napp innerst inne. Jag tycker att naturen är så finurligt uträknad när det kommer till graviditet och bebisar så för mig känns det konstigt att en liten sak i plast och silikon ska in i min dotters mun när jag finns. I min värld så kommer sugbehovet regleras automatiskt i den mån barnet blir erbjudet att suga. Så om man erbjuder napp så tror jag att barnet får större sugbehov. Men detta är min egen teori och jag är absolut ingen expert. Alla mammor känner sina barn bäst och detta är vad jag tror utifrån den lilla erfarenheten jag har av att ha ett barn som inte tog napp. Så avgörande för mig var det där med plötslig spädbarnsdöd. När jag läste det så kände jag att jag vågade inte skippa napp och det var väl egentligen det som jag vill berätta i inlägget, att det var den avgörande faktorn, inte att jag ville förklara mig. 🙂

   Svara
   • Sarah

    Tack för svar!

    Jag tror att barn är olika, en del diggar napp o en del inte. Med mina barn kan sägas att min dotter som hade napp matade jag var tredje timme o hon sov hela natten tidigt o min son som inte hade napp ammade hela tiden tills han var ett och ett halvt år (något överdrivet…).

    Jag ville bara få fram att jag tror att alla föräldrar gör det dom känns bäst för dem, om det sedan är vetenskapligt underbyggt eller en magkänsla. Personligen tyckte jag att fördelarna övervägde vad häller napp men insåg med mitt andra barn att alla är olika, som sagt.

    Ha det fint!

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här