Tillfälliga amorteringsfriheten upphör – 3 tips för att sänka din amortering

Nu när den tillfälliga amorteringsfriheten pga pandemin upphör och det återigen blir krav på att amortera så kan det vara läge att se över sin amortering. Kanske har ditt boende ökat i värde eller så har din livssituation förändrats och du kanske har rätt till sänkt amortering? Jag har hittills haft den högsta amorteringskravet, alltså 3% pga att jag lånade 85% av bostadens värde när jag köpte huset 2016 och för att jag är ensam på lånet och därmed lånat mer än 4,5 gånger min årsinkomst. Det finns alltså en hel del jag kan göra för att sänka amorteringen, kanske kan även du sänka din amortering genom något av dessa tips?

1. Värdera om din bostad när det gått 5 år – Du har rätt att värdera om din bostad var femte år och om bostadens värde har ökat och/eller du hunnit amortera av tillräckligt mycket så kan du få en sänkt amortering. Det som gäller är att ett lån med belåningsgrad på mellan 70–85% av bostadens värde ska amorteras av med 2% ner till 70% och därefter 1% ned till 50% av bostadens värde. I mitt fall så har huset ökat i värde samtidigt som jag betalat av ganska aggressivt och nu är nere på en belåningsgrad under 70%! Woho! Det betyder att jag (vi) inte behöver amortera mer än 2% i fortsättningen – detta är en skillnad på 3000 kr/mån så otroligt välkommet!

2. Höjd årsinkomst – antingen själv eller genom medlånetagare – I mitt fall så har jag lånat mer än 4,5 gånger min årsinkomst och måste därför amortera en extra procent per år. Här kan jag sänka amorteringskravet genom att skaffa mig en högre lön, en medlånetagare eller genom att fortsätta betala av lånet och på sikt bli av med den där extra procenten. Det enda tråkiga med att göra min man till delägare i huset och dela bolånen med honom är att han måste betala en dyr lagfart… Det känns verkligen så onödigt nu när vi letar hus och antagligen kommer flytta härifrån inom ett år ändå. Detta hade dock sänkt vår amortering med ytterligare 3000 kr/mån jämfört med nu..!

3. Minskat lån tack vare amortering – När man amorterar sänker man också belåningsgraden så även om huset inte ökat i värde och man fortfarande har samma inkomst så kan det vara värt att kolla om man efter att ha amorterat i några år har rätt till en lägre amortering.

Vad tycker ni om att den tillfälliga amorteringsfriheten upphör? Har ni några mer tips för att sänka din amorteringen eller andra kostnader?

sänka din amortering

Relaterade Inlägg

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här