Första graviditeten

Svullen & vattnig

Nu känner jag mig svullen & vattnig. Känns som jag kroppen har börjat samla på sig massa vatten och på vågen står det +10,9 kg. På gravidfotograferingen tyckte jag att mitt ansikte har börjat se svullet ut! Inte så kul! Men det gör att jag blir peppad att gå till gymmet men stora magen känns verkligen som ett fysiskt hinder! Jag orkar ju inte ens gå o handla!!!!! Hur ska jag då orka gå till gymmet?!

Men nu är jag på väg till vattengympan så jag känner mig lite duktig! Jag är lite avundsjuk på en tjej på vattengympan hon är en vecka efter mig o hon tränar fortfarande bodypump o mår superbra med det! Jag vill också!!!

Samlar man på sig mkt vatten även om man håller igång o tränar?

6 Comments

 • Linda

  Prova någon träning som är för gravida. Finns massa böcker och dvd:er

  Svar från Emma: Tack Linda! Jag ska kika runt lite på nätet om jag kan hitta nåt 🙂 Jag känner mig ju så tung nu så jag orkar inte mkt. Vattengympan är bra för att man är tyngdlös där.

 • Madde-Bäbis i februari

  Jag trodde jag skulle träna en massa under graviditeten men har inte varit på gymmet sedan vecka 21…Känner inte för det. Men promenerar en massa. Och jag har gått upp 19 kg nu och det känns att det är en massa vätska. Jag följer en tjej på instagram som är elitidrottare och tränar en massvis, trots detta har hon gått upp 16 kg och är nu i vecka 33. Massa vätska. Hon gjorde en före och efter bild på hennes rygg och det syns verkligen. Så jag tror inte det spelar någon roll för vätskans skull om man tränar eller inte, men vad vet jag..
  Kan tipsa om att äta ris, för det binder upp vätska. Salta minimalt på maten..Sen vet jag inte om det hjälper men det är dem tipsen jag fått. phu, långt detta blev…

  Kram från vattenballongen 😉

  Svar från Emma: Men du tränade ju flitigt fram till vecka 21, jag var super-impad! Dessutom är du toppensnygg med din fina mage och det ser inte ut som du har gått upp ngt mer en bebis trots att vågen visar 19 kg plus. Du är jättefin Madde! Det är säkert som du säger, massa vätska! Tack för tipset om ris och lite salt! 🙂

 • Blivande sjuksyrran

  Jag måste tipsa om det motsatta mot föregående läsare! 😀 Det är socker och kolhydrater som binder vätska i kroppen, så ett tips är att äta lite mindre portion av det och fokusera på grönsaker, protein och fett i stället 🙂
  Och träning är oerhört bra för välbefinnande och en massssssa annat, men när det gäller vätska i kroppen och vikt så är det bättre att fokusera på maten i första hand 🙂

  Svar från Emma: Tack Stina! Det låter som du har koll! Socker kan ju vara bra att minska på ändå 😛 Och grönsaker är ju mumsigt! Men är det inte bra att börja äta lite mer kolhydrater nu när förlossningen närmar sig.. (det står i min vänta-barn-bok) men då kanske jag får acceptera att jag blir lite svullen :S

 • Anna

  Hej!
  Jag har mycket vätska i benen/låren fått massor med celluliter och det sägs att det kan bero på viktuppgång.ooch vätska.
  Är i vecka 30 gått upp 12,5 kg. Vet inte om du jobbar eller vad u jobbar med. Men man kan ändra om lite sina ställningar när man jobbar för att minska ner på vätskan samt använda stödstrumpor.

  Svar från Emma: Har också fått massa celluliter 🙁 det är verkligen blää!! Jag jobbar på kontor så jag sitter ganska mkt. Men nu har jag så ont i fötterna när jag står och om jag inte fördelar vikten lika på båda benen så får jag jätteont i höfterna och bäckenet så nu orkar jag inte stå upp vid skrivbordet och jobba längre. Vissa dagar blir det en del springande mellan andras kontor, mötesrum och mellan mitt skrivbord, men dessa dagar svullnar benen och fötterna ännu mera!

 • Anna

  Varför är mina anklar och fötter så svullna nu när jag är gravid?
  Detta kallas ödem, eller vätskeansamlingar, och beror på att blodvolymen ökar under graviditeten.

  Under graviditeten trycker din växande livmoder på bäckenvenerna och stora hålvenen (vena cava, den stora venen på höger sida som transporterar blod från nedre delen av kroppen). Detta gör att cirkulationen går långsammare och att blodet kan ansamlas på vissa ställen.

  Trycket från det ansamlade blodet pressar ut vätska i vävnaden runt fötter och anklar: vätska som egentligen skulle befinna sig inne i blodbanan, men som nu hamnar på fel plats. Vissa gravida kvinnor samlar också på sig överskottsvätska, vilket också bidrar till svullnaden.

  Typiskt blir svullnaden värre under dagens lopp. Mot slutet av dagen kan du finna att huden inte återställs genast om du trycker med fingrarna på vristen. Mot slutet av graviditeten kan också fingrarna svullna, så att ringar fastnar.

  Tyvärr är ödem ett ganska vanligt problem, särskilt i tredje trimestern. 50-80% av friska gravida kvinnor får ödem. Det kan bli värre i varmt väder.

  Men om du får plötslig eller svår svullnad av ansikte, händer och fötter bör du kontakta läkare eller barnmorska. Det kan vara ett tecken på havandeskapsförgiftning, vilket kan bli allvarligt för dig och bebisen.

  Svar från Emma: Tack Anna!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.