Frågor & Svar,  Tips & Tricks

Svar på frågor

Jag fick några frågor från Maria som har en liten 6-dagars kille hemma 🙂 Jag tänkte svara på frågorna i det här inlägget, det kan ju vara nån annan som undrar samma sak eller som vill komma med nåt mer tips 🙂

Hur ser era nattningsrutiner ut för Lucas? När han var nyfödd o nu? Nån spec tid? Min lillprins är ju bara 5 dagar gammal så vi har ingen brådska med rutiner, bara nyfiken! Min son sover dock inte i våran säng!

När han var nyfödd sov han ju så mycket så då var det så lätt att bara amma honom och sen sov han 3 timmar innan han vaknade för mera mat. Nu märker jag att han är vaken mycket mer på dagen och vid 20-22 brukar han vara övertrött. Han får liksom ingen ro att sova på dagen om inte jag går och lägger mig också och det vill jag helst inte… På dagen somnar han ibland i min famn men så fort jag lägger ner honom så vaknar han. Så för att han ska få ro att sova lite på dagen så går jag promenader med barnvagnen, då är han mindre övertrött på kvällen. Men sen när vi väl ska sova så somnar han när vi lägger oss i sängen och han får äta lite, ibland är han hungrig och ibland snuttar han väl bara…. Jag vet att det kanske inte är det bästa sättet att få honom att somna eftersom han aldrig kommer lära sig att somna utan bröstet om vi vänjer in den här ”ovanan”. Men jag har läst att man kan börja lära dom när dom är två månader att somna själv så jag väntar tills dess. Min kille har en viktig praktikperiod just nu och behöver verkligen in sömn så det passar oss ganska bra att vänta två veckor till innan vi lär honom att självsomna.

Hur som helst brukar vi lägga oss nån gång mellan åtta och tio och då får Lucas ligga i vår säng tills han somnat. Då flyttar jag över honom till hans säng.

Rapar ni Lucas efter varje amning? Barnmorskorna var så svävande kring rapning medan min tex mamma+svärmor ALLTID rapade sina barn? Har en liten kinkig spädis här hemma 🙁

Nej vi rapar honom inte efter varje amning. Jag har läst en del om det där med rapning. När vi var små så var det typ ett måste att rapa bebisar men det kommer från den tid när man på BB tog alla bebisar och la dom i en stor sal och sen tog bebisarna till sina mammor var fjärde timme för matning. Bebisarna kunde då skrika ganska länge innan dom fick mat och då svalde dom så mkt luft att de var tvungna att rapa för att inte få ont i magen. Det där med rapning har levt kvar i flera generationer. Du kan läsa mer om det HÄR!

Vi rapar inte Lucas efter varje amning. Men jag brukar ta upp honom och klappa honom lite på ryggen när han blir otålig vid bröstet och gnäller. Ibland kommer en rap men jag tänker mer att maten ska få sjunka ner lite innan jag ger honom mat på andra bröstet. När han somnar vid bröstet så tar jag inte upp honom för att rapa honom och jag har aldrig märkt att han har magont eller är gasig i magen. Men det där är ju olika från bebis till bebis. Om ni märker att han mår bättre av att bli rapas så prova det, annars kanske det är nåt annat han behöver. Ni skulle ju kunna prova sempers magdroppar om det kanske är lite magknip han har. Vi har inte provat det men jag vet många som har det och tycker att dom är bra. En annan grej jag har hört bra mycket bra saker om är pysventil som man använder för att hjälpa barn att fisa. Om det är gaser i magen så kan det hjälpa den lille också.

PS. Maria det är lugnt! Du får bombadera mig med frågor, jag tycker bara det är kul! Ni läsare som har följt mig länge och kommenterat känns ju som ni är mina vänner också! 🙂

4 Comments

 • Aisha

  Hej! Jg jag en snart 3 veckors bebis hemma. Jag har inte gått ut till Cafeer eller liknande sen hon kom för jag tänker på
  Detta med amningen. Hur gör du när du är ute med amningen? Ammar du offentligt? Med filt? Jag har såååå
  Myxket mjölk som läcker när jag ammar. Ex ammat jag från höger rinner det massor från vänster. Använder du amningsinlägg? Kan du föreslå Cafeer som är barnvänliga i Göteborg? Hur öångt tid tog det innan di kände att amningen fungerade? jag får
  Inte rintigt till det o får sår…frustrerande:( Oj massa
  Frågor:)

  Svar från Emma: Hej Aisha! Jag svarar dig på dina frågor i två inlägg idag (30/4) 🙂

 • Aisha

  Sen undrar jag om Lucas kräks ofta? Min flicka kräks väldigt mycket och ofta… Läst att det kan bero på att bebisen får i sig
  Mycket mjölk på en gång vilket säkert stämmer
  För det spritar ut mjölk …

  Svar från Emma: Hej Aisha! Jag svarar dig på dom här frågorna i ett inlägg idag (30/4) 🙂

 • Linda

  Tycker att det är så dumt när böcker som handlar om barn skriver ut sånt. Barn är olika och det finns inte bara ett sätt. Vår A rapar nästan alltid efter amning. Ibland för att jag rapar honom ibland rapar han själv när han ligger ner. Det är väl barnet som bestämmer om det vill rapa eller inte? Inte en bok eller någon annan? Men kan förstå attan kan bli orolig i början, men sen lär man ju känna sitt barn.

  Svar från Emma: Jo, det är klart att det borde vara barnet som bestämmer om det ska rapa eller inte. Men alla barn kan inte rapa om dom ligger ner. Lucas rapar bara om han är upprätt och oftast när jag rapar honom. Förr, när vi och våra föräldrar var små, var man typ tvungen att rapa sin barn varje gång dom hade ätit. Det var det som sjukvården lärde ut. Nu säger inte sjukvården längre att man måste rapa sitt barn utan dom svarar mer svävande på frågor angående detta för att man själv ska hitta vad som är bäst för ens barn. Alla barn rapar inte så det är inget som man ska vara orolig för.

 • Maria - Kevins mamma

  Tusen tack 🙂 Här kommer en följdftåga, hur länge brukar Lucas amma per gång? Ger du alltid båda brösten eller kör du vartannat bröst vid varje amning?

  Svar från Emma: Hej! Jag svarar på din fråga i ett inlägg idag (30/4)

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.