Brasilien,  Frågor & Svar

Vad är en favela?

Jag fick en fråga igår om vad är en favela (=ghetto) i Brasilien. Jag vet att området som vi bor i kallas för favela, men under tiden jag svarade på frågan så började jag fundera på vad det egentligen är som utgör det här området till en favela? Är det fattigdomen eller att människor inte har riktiga hus? Men alla som bor här är inte arbetslösa och fattiga och en del hus är faktiskt riktigt fina. Jag började också tänka på området som Jairs mormor bor i. Hennes hus är ännu enklare och mer primitivt än vad Jairs mamma och pappas hus är, men det området är uppbyggt på ett helt annat sätt och kallas därför inte favela.

Igår frågade jag Jairs kusin vad skillnaden var och han förklarade att en favela är uppbyggd på ett berg/kulle och husen är byggda tätt med varandra utan vägar att köra på. Precis så är det här. Det bor väldigt mycket folk här och ofta innehåller husen lägenheter så ett hus är inte bara för en familj utan flera. Den här bilden innehåller tex 6 bostäder!

I den här favelan finns det bara en enda gata, resten är smala gränder för att komma till olika hus. Det är rena rama labyrinten här haha!!

Den enda gatan i favelan slutar med en superlång trappa

Lucas spelade fotboll med en kille i favelan idag. Mannen i mitten på bilden är Jairs pappa 🙂

Ett ”problem” här i favelan är att man lätt kan bli utan fönster om grannen bestämmer sig för att bygga ut sitt hus. Det är nämligen så att husen är så tätt byggda att dom ligger vägg i vägg med varandra och man kan inte hindra grannen från att bygga ut huset. Jairs mamma och pappa blev nästintill utan fönster i två sovrum för att grannen bestämde sig för att bygga ut sitt hus två våningar. Det är tur att just dom sovrummen har varsitt litet fönster också, på samma vägg, som inte täpptes igen för annars hade det inte kommit in nån luft alls.

Det är väldigt annorlunda men häftigt att bo här 🙂 Det kommer fler inlägg om favelan snart 🙂

11 Comments

 • Karin

  Alltså shit så svårt det är att ta in hur de bor där. Tack för att du delar & skriver om detta så min värld berikas.
  Hur skulle ni göra om ni skulle bo där längre, säg ett halvår eller längre, skulle ni bo där då med eller? Är det ett ”måste” att bo hos Jairs föräldrar? Förstår att ni vill träffa dem så mycket som möjligt när ni är där men nu tänker jag återigen i ett längre perspektiv, precis som ovan.
  Bodde inte ni en längre period i Brasilien när Lucas var liten?
  Förlåt att den där nyfikna människan ploppade upp. ? Men det är verkligen jätteintressant.
  Kram

  • Emma - På Smällen!

   Haha!! Jag tycker det är jättekul att du frågar 🙂 Jag tror det är ett ”måste” och jag känner att jag hellre bor här för att verkligen vara med familjen, men bara så länge jag slipper vara själv med barnen här hemma på dagarna. När jag är ensam här tycker jag det är jobbigt med trapporna och att inte kunna lämna barnen för att hämta något eller gå på toa. Om Jair skulle vilja surfa mycket och det är dåligt väder så skulle jag hyra en lägenhet med pool i huset för att få lite mer frihet och inte vara så beroende av honom. Vi bodde här i 7 månader sist som vi har här 🙂 det funkade bra men familjen, men det var jobbigt när Jair var på stranden mycket och surfade i det dåliga vädret…. kram!

 • C

  Jätteintressant läsning! Och så härligt att se att Lucas verkar trivas toppen där 🙂

  Blev i varje fall nyfiken. Hur är det med skolor, ligger de inne i favellan eller behöver föräldrarna ta barnen utanför området för det?

 • Maria

  Verkligen spännande läsning! Du uttryckte att standarden var enkel, hur enkel? Finns el, rinnande vatten osv? TV, internet? Känns det tryggt och säkert att låta barnen springa runt och leka, eller behöver man passa dem extra noga? Ska bli kul att följa er vistelse 🙂

  • Emma - På Smällen!

   Ja el och rinnande vatten är indraget i alla favelor i Brasilien förstod jag av en artikel jag läste för några år sedan. TV finns hos dom som har råd, när jag träffade Jair hade han köpt en TV till sin mamma. Det var den minsta TVn jag nånsin sett och bilden var alldeles brusig, man fick pilla på antennerna för att bilden skulle bli bra om man ville byta kanal. När vi var här sist så sparade Jairs syskon i Brasilien och Portugal ihop till en bra platt-Tv till Jairs mamma. Jag skrev ett inlägg om det här: https://pasmallen.nu/jairs-mammas-morsdagpresent/

   Vad det gäller internet så är det långtifrån alla som har. Jairs mamma och pappa har inte, men vi har pratat med en i favelan så vi kanske kommer fixa det här inom ett par dagar.

   Nej, det är inte tryggt att springa runt och leka här. Det finns barn som gör det, men Jairs familj anser att det inte är säkert att släppa ut barnen i favelan utan att man ser var dom är HELA tiden. Jag tycker likadant som dom. Ibland (sällan) kommer polisen in i favelan och då måste man skynda sig in i huset ifall det skulle bli ett våldsamt gripande. Vi håller enbart till framför vårt hus och det är i en gränd en liten bit från huvudgatan där polisen oftast går in. Jag har skrivit förut att jag känner mig relativt trygg här. Det finns faktiskt inget område som jag känner är bättre, i så fall får man sitta instängd i en lägenhet. Brasilien är mer våldsamt och farligt än Sverige, men jag anser inte att vi är i någon fara när vi bor här. Det är svårt att förklara så att det blir rätt, men jag vill ändå försöka förklara för att man ska förstå skillnaden mellan Brasilien och Sverige.

 • MT

  Jag tänker så här, på grund av en de flesta
  husen verkar ha installation av elektricitet, rinnande vatten och ordentliga sanitära
  anläggningar är det orättvist att kalla favelan för getto.
  I ett getto för mig saknas allt detta.

  • Emma - På Smällen!

   Mjaaa… det är den korrekt översättningen av en favela att säga ghetto, men om man tänker på ghetto i USA så har dom också toaletter och elektricitet. Kanske inte alla, men många har det och det kallas ändå ghetto. Men allt detta beror väl vad man jämför med? Här kallas detta i alla fall ghetto och det är inget ”normalt” bostadsområde.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.