Frågor & Svar

Svar på frågor

Undrar om det är några speciella iskuber du använder? Giftfritt etc?
Svar: Nej, jag använder inga speciella. Visste inte ens att det fanns iskubsformar som var gifitiga… Men jag tror inte att det i just detta fallet är så farligt. Maten nuddar ju bara plasten det är ju inget som Lucas sitter och gnager på om man säger så… Men jag är ingen expert.

Fråga gällande EasyHug bärsjal
Blir det Ingen ojämn belastning på axlarna när man har en sjal?
Svar:
Nej, nej! Easyhug bärsjal har två slingor, en på vardera axel. Det innebär att man får en jämn belastning på axlarna. På den här bilden använder min vän Jessy, den ena slingan som amningsskydd. Så himla smart! Det har jag faktiskt aldrig tänkt på själv!!!

20130929-223517.jpg

Här ser ni en bild när Jair bär med bärsjalen. Här syns det tydligt att det är två slingor som jämt fördelar vikten.

20130929-223649.jpg

När märkte du att han började bli tryggare i sig själv och det var möjligt att lägga ifrån sig honom utan att han fick panik?
Svar: Gud vad snabbt man glömmer. Jag kommer ihåg att första månaden var riktigt jobbig, jag fick typ passa på att duscha, äta och gå på toa den korta stunden som han sov. Gick tillbaka i bloggen nu och kollade hur det var den första tiden och hittade ett inlägg där jag har skrivit att det hade blivit lättare att lägga ifrån sig Lucas när han var ungefär 2,5 månad. Då kunde jag sätta honom i babysittern medan jag borstade håret och han kunde titta fascinerat på mig. Då blev han också mera medveten om när jag gick ut och när jag kom in i ett rum. Ni hittar det inlägget här: Utveckling vid 2,5 månad

När började han förstå att ni fanns kvar där för honom fast han låg själv och sov på dagen?
Svar: Hmmm… det vet jag faktiskt inte om han har förstått än.. Jag lägger honom jämt i sin spjälsäng när han ska sova och när han vaknar så gråter han nästan alltid sitt ledsen-gråt. Jag tycker det känns som han tror att han är övergiven varenda gång. Därför har jag så svårt för den där 5-minuters-metoden där man bara ska gå in till barnet var femte minut om det är ledset. Nån läsare kanske kan svara på denna fråga?

Såg att du ammade runt var 3:e timme, vad gjorde Lucas däremellan?
Svar: I början sov han ju väldigt mycket, men sen började han bli mer och mera vaken. På hans vakentid i början ville han helst vara nära hela tiden och inte ligga själv nånstans. Ibland hade jag honom i bärselen och städade och ibland låg jag jämte honom vid babygymmet och lekte och sjöng. Men för det allra mesta brukade jag vara ute på aktiviteter så som promenader och fika med andra mammor. Lucas har varit nöjd så länge han har fått sitta i mitt knä och kolla på allt och alla. Nu när Lucas är 6 månader så leker han mycket själv på en filt på golvet eller i gåstolen. Han går inte så mycket, han står mest och leker med leksakerna på gåstolen. Vi gör alltid en aktivitet varje dag, utom ibland på helgen. Lucas uppskattar mycket när man sjunger och gör rörelser så han är enkel att underhålla. Det känns viktigt att ha någon aktivitet varje dag så att Lucas får utlopp för all sin energi och så vill jag stimulera hans utveckling.

Sover Lucas hela nätterna? Från 23-8 alltså?
Svar: Nej, det gör han inte. Han vaknar lite då och då och letar efter tutte. Hade varit fantastiskt bra om han kunde ta napp istället för tutte jämt… :-/ Nu har vi börjat lägga honom själv i sovrummet varje gång han somnar i min famn när vi tittar på TV så att han ska vänja sig vid att ligga själv. Han sover ungefär 1 timme åtgången, sen vaknar han om inte jag ligger jämte. Jag är så van nu så vaknar han och letar efter bröst så ger jag bara honom och då somnar han om, men ibland så nöjer han sig inte med det heller och då blir det jobbigare. För det mesta sover han ganska många timmar i streck om jag ligger jämte så jag brukar få sova till 10 eller 12 innan Lucas vaknar för att det är morgon. Innan dess vaknar han vid 7-tiden men somnar om igen.

Hur många gånger äter Lucas på nätterna?
Svar:
Jag tror egentligen inte Lucas äter på nätterna längre. Han snuttar nog bara och när han gör det så kommer det ju automatiskt lite mjölk. Men jag tror inte han vaknar för att han är hungrig iaf.

2 Comments

  • Ayse

    Ayla har sedan hon var drygt 2 Mån inte somnat vid tutten. Utan kunnat somna med lite sång I sin egna säng. Trots det vaknar hon ofta o vill snutta/ äta. Så den senaste månaden sover hon efter första eller andra uppvaket Mellan oss i vår säng fram till morgonen Då funkar nappen ibland. Ibland lägger jag mig på soffan mitt i natten så att min man kan få henne att somna om med närhet o napp. Ibland funkar det o får jag sova några timmar i sträck. Men vi får hoppas barnen kan sova hela nätter snart:) kanske när de får regelbunden med mat på dagarna.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.