Okategoriserade

Sovrutiner för en 3-åring

Det var längesen jag skrev om Lucas sovrutiner nu, så jag tänkte berätta om hur vår snart 3-åring sover. Jag känner att det tog väldigt väldigt lång tid innan vi hittade rätt rutin gällande sömntider för honom. Jag hoppas att det ska bli lite enklare med nästa barn. Jag tror att anledningen till att vi har haft det så svårt är dels för att vi är förstagångsföräldrar och har haft extremt olika uppfattning om när barn bör sova, men också för att vi har fått en miljon råd från andra föräldrar som inte alls har funkat för Lucas.

Jag har insett en massa saker på att vara mamma till första barnet. En av dom sakerna är att man kan inte lyssna på alla. Så har det varit med Lucas sömn. En del barn är som klockor som behöver läggas exakt samma tid varje dag annars blir det kaos och andra barn påverkas inte alls. En del barn går att lägga klockan 18 och sen sover dom hela natten och vaknar inte förrän typ kl 7 på morgonen, andra vaknar flera gånger på natten och är svåra att natta om.

Jag har fått massor av bra råd från er läsare, inga pekpinnar vad jag kan minnas, men jag känner att vissa vänner har varit alldeles för på. Vissa verkar till och med att tro att det är gott föräldraskap är att lägga sina barn prick 18 varje kväll. Det håller jag absolut inte med om! Många förstagångsföräldrar tror dessutom att alla barn är exakt likadana och att alla som inte gör likadant gör fel. Det är såååå tröttsamt att lyssna på pekpinnar från såna personer.

För ett år sen, när jag och Jair ÄNTLIGEN kom överens om att lägga Lucas tidigare på kvällen så upptäckte vi att Lucas hade ett sovfönster nånstans mellan 19-21. Då var det extra lätt att lägga honom, men han visar inga som helst tecken på trötthet vid den tiden. Både jag och Jair har ju i evighet försökte läsa Lucas signaler för att se när han är trött, men han visar aldrig trötthet på kvällen, han har aldrig gjort det. Han blir snarare tvärtom, mer lekfull, mer knäppis, busig och rolig än han har varit på hela dagen. Han blir alltså övertrött men utan att vara gnällig. Om vi försöker lägga honom innan kl 19 så somnar han inte och det är samma sak efter klockan 21. Om Lucas somnar vid 18 så vaknar han alltid och är jättepigg runt 23 så det funkar inte alls. Lucas vaknar fortfarande flera gånger per natt för välling, men det är sällan han krånglar och inte vill sova. Vi lägger honom alltid mellan 19-20 och han sover då till 8.00. På dagis sover han fortfarande 1 timme, men hemma sover han inte middag.

Jag är lite nyfiken på hur era 3-åringar sover, både på natten och på dagarna. Det visar ju lite på att det är olika, även om dom flesta 3-åringar behöver ungefär lika mycket sömn per dygn. Jag är också nyfiken på om någon känner igen sig i det här med att ha svårt att hitta sitt barns sömnmönster och alla hopplösa pekpinnar? Det är en sak att hjälpa till med råd och så, men många gånger har det inte varit enbart omtänksamma råd…

3 åring sovrutiner

17 Comments

 • Robin

  Min grabb fyller 3 till sommaren. Han valde själv att sluta sova middag innan jul. Han går och lägger sig mellan 18-19:30 och sover sen hela natten. Han brukar då vakna allt mellan 06-09..

 • Teresa

  Vi brukar lägga vår snart-3-åring i hans säng vid halv åtta på kvällen (tar 20-45 min för det mesta) och sen sover han till strax före sju. Tyvärr stannar han inte kvar på sitt rum hela natten utan tassar över till oss någon gång mellan elva och ett och knölar ner sig mellan oss så man är inklämd mellan honom och lillebror.. Hemma sover han inte heller middag, mer än om han är jättetrött och somnar i vagnen när man är ute och går eller ibland i vår säng när lillebror ska sova middag. På förskolan sover han dock för det mesta knappa timmen även om vi sagt till att han inte behöver sova om han inte vill. Det är bara undantagsvis än så länge som han inte sovit då dock.

 • a

  Vi hade problem med sömnen då vår dotter vaknade minst 5 ggr per natt ibland mer fram till 9 månader. Sen började hon hon sova 8 timmar i sträck för att sen vakna och bli ammad och somna om igen. Men när det inte fanns mkt bröstmjölk kvar så fick vi henne inte att somna om och då introducerade vi flaska med ersättning , som tog långt tid för henne att tycka om. Hon vaknade 1-2 ggr och fick flaska en gång , ibland två gånger per natt.. Men sommaren 2015 då bestämd vi oss för att avvänja henne med flaskan på natten och det tog 3 dagar så grät hon inte efter den och plötsligt kunde hon sova HELA natten!! Hon sover hela natten 9/10 ggr men den senaste tiden har hon vaknat och kommit in till oss för att hon är törstig. Tidigare ropade hon bara. Hon har slutat sova på dagen och därför så lägger vi henne runt 19 nu. Hon vaknar oftast runt halv sju.

 • Mikaela

  Nu är inte min son 3 år utan bara 2 år men han är också sån som aldrig riktigt visar att han blir trött genom gnäll utan han blir också mer övertrött och lekfull/busig. Vi brukar börja lägga honom vid 19. Ibland tar det fem minuter och ibland 40. Och sedan väcker vi honom på morgonen när det är dags att komma iväg till förskolan. På helger kan han mer än gärna sova till 9. På förskolan sover han en timme efter lunchen och på helgerna sover han inte på dagen. I och med att han oftast vaknar senare på morgonen då resonerar vi så att han inte behöver det utan får den extra tiden att sova under natten.

 • Sofie

  Hej.
  Min snart 3 åring lägger vi vid 20-21 tiden. Då sover han till 8-9 ibland 7 hela natten, förutom om han får en mardröm.
  Han badar nästan varje kväll, efter det blir det välling och soffmys. Vi läser för honom, just nu gillar han bamse och pettson och findus.
  Han sover inte middag och om han råkar somna så väcker vi honom så han vaknar innan 17.

 • Angelica

  Sonen är 2,5 år och han sover hela nätter (förutom om han vaknar till under natten, för då tassar han oftast in till vår säng och sover vidare där). Men, han är också som Lucas, visar inte att han är trött på kvällen, och blir bara busig, inte gnällig. Vi lägger honom kl 21 (börjar med bad, tandborstning och nattning vid kl 20). Sen sover han till kl 6-7 (vardag som helg, zzzzz). Vi kan inte lägga honom tidigare, för då vaknar han tidigare! Nej tack 🙂 Så, han sover i stort exakt samma antal timmar per natt. Hemma på helgerna vill han oftast inte sova på dagen, men på förskolan sover han 1-2 timmar. För oss verkar det otroligt med barn som somnar vid 18-19 på kvällen och sen sover hela natten!

 • Josephine

  Leon lägger sig 19.30 i princip varje kväll. Välling slutade han med när han var 2,5 i samband med blöjan. Sen sover han hela natten utan att vakna. (Förutom om han är sjuk eller så förståss) Så det funkar och har alltid funkat kanonbra med läggningar för honom. Dock vaknar han kl 05-06 varje morgon vilket är döööden enligt mig! Vi har provat att lägga senare och att sluta sova middag i förhoppning att han ska sova längre på morgonen. Men inget av det funkar… ;(

 • Sabina

  Min till sommarn 3 åring lägger sig vid 19/19:30 varje dag, även om vi är borta! Hon vaknar vid 6 halv 7 varje morgon( även om hon lägger dig senare) resultatet om hon lägger sig senare är en supergrinig tjej dagen efter, sover inte längre utan vaknar 6! Har alltid vaknat 6 redan sen födseln! Sover hela natten och har gjort sen hon var ca 8 v fast då från 22-6! Sover ca 1/1,5 h på dagis och oftast hemma också! Slutade med välling i samband med nattningen nu innan jul! Så är väl hennes nattrutiner typ!

 • Mia

  Min son är iof bara 2,5 men han läggs 19.30-20.00 varje kväll och sover till omkring 7. Vaknar på natten gör han bara om han är sjuk. Han sover inte middag alls. Han kan verka jättepigg ända fram till läggdags, sen somnar han på 5 min fast han ser ut som om han aldrig skulle somna, haha!

 • Pilla

  Min treåring sover inte längre på dagarna. Han lägger sig 18.30, direkt efter bompadansen, och sover fram till 5 -6 då han brukar komma in till oss och kryper upp i sängen och somnar om.

  Dottern, som är 17 mån äldre lägger sig vid 19 och sover till 07 ( cirka)

 • Vickan

  Dottern blir 3 år i april. Sover inte på dagen. Nattas med bok vid 19.30 tiden, sover oftast runt 20.00, vaknar runt 6.30 på vardagarna, kan sova liiite längre på helgen. Började sova hela nätter utan amning/välling när hon var 4 mån. Senaste halvåret börjat vakna en gång nästan varje natt. Då lägger vi oss oftast inne hos henne, ibland får hon sova hos oss. Somnar oftast om direkt. Så i snitt 10-11 timmars sömn/dygn. Lycka till inför det som komma skall

 • Sars

  Vi hade också jätteproblem med sömnen men första barnet. Läste alldeles för mycket råd på olika sidor av dem som trodde de hade de ultimata lösningarna. Det blev förvirrande och när vi väl skulle prova nått nytt höll vi inte fast i det tillräckligt länge. När han var nyfödd sov han hur mycket dom helst och han somnade alltid av amning. Men alla råd gjorde att jag kände att det var fel tillslut. Så här i efterhand skulle bovars kört vårt race på det som funkade där och då med minsta krångel. Så mycket tid man la på att gå honom att somna när han inte ville/inte var trött.
  Senfick vi vårt andra barn och då hade vi inte samma tid att läggs ned på att få henne att somna eller att oroa oss över det vilket resulterade i att hon somnade av dig själv helt enkelt när hon var trött tex på sin filt, i bsbygymmet eller på en filt i badrummet när jag badade storebror. Tror också att man inte var lika snabb fram för att lyfta upp och ”störa” som med första barnet utan hon klagade lite och jag svarade typ att jag kommer och när jag tittade till så hade hon somnat. Hade inte samma skuldkänsla att hon fick gnälla lite innan hon somnade.
  Lycka till med sömnen med andra barnet och tack för bra blogg. Mina barn är lite äldre nu, 2,5 och 5 men kikar in här ändå.

 • Lovisa

  Vår snart 3åring sover från ca 20-ca 8 på morgonen när det är helg. I veckorna får vi tyvärr ofta väcka honom på morgonen för att hinna till förskola/jobb. När vi är hemma sover han aldrig på dagen men på förskolan sover han vissa dagar, då max 30min.

 • Karoline

  Håller med dig, alla barn är olika och behöver olika mycket sömn, En del är morgonpigga andra morgontrötta , precis som med vuxna.
  Det krångliga med barn är ju att de ändrar sina sovvanor och sömnmönster efterhand de växer och utvecklas och alla tre åringar är ju inte lika långt i utvecklingen, så man kan inte och ska inte jämföra barn.
  Det blir lättare med andra barnen, men absolut inte likadant som med första, jag har två tjejer med 2 1/2 år i mellan, ( 3 skolår) Som är helt olika med sömnen om man bortser från babytiden då de flesta sover 24/7. Den stora tjejen är kvällstrött och har somnat vid ca 17:00 när hon var i tre års åldern, medans lilla syster fick man bokstavligen natta för att hon skulle vara uppe fast hon i själva verket var trött, lite som med Lukas han är ju trött den tiden ni lägger honom, annars funkar det dåligt med sömnen och man blir övertrött. Det är bra att skapa rutiner och vanor så barnen får en någorlunda rytm, framför allt när de ska börja skolan eller upp tidigt till dagis.
  Sen hur många timmars sömn man behöver är ju även det olika det märker man övertid, vaknar barnen tidigt och är pigg så behöver det kanske inte sova mer, ett barn som lagt sig samma tid kanske är jättetrött om det vaknar och behöver sova en timme till.
  Man får helt enkelt prova sig fram, och man brukar lyckas till slut.
  Tycker ni verkar har ett en bra rutin för er och det är det viktigaste när babyn kommer, hålla fast vid rutinen, det kommer ni klara utmärkt!

 • Viktoria

  Varför väljer ni att ge välling på natten? Jag är bara nyfiken eftersom min son slutade äta på natten när han var ca 1 år. Bvc tyckte att det var dumt att ge mat på natten och att det är bättre att de äter ordentligt med mat på dagen för då står de sig genom natten. 🙂

  Annars så lägger sig min 3-åring runt kl 20 och går upp runt 6. Sen sover han 1,5 timme efter lunch på dagis. På helgerna frångår vi dock rutiner och försöker ta sovmorgon + va uppe senare och struntar i middagsvilan.

  • Malin

   Att ge välling på natten är inget vi väljer utan min son säger att han vill ha välling annars kan han inte somna om, eller så är han helt enkelt hungrig. Han fyller 2 nästa månad. Han dricker oftast välling innan han somnar och även på morgonen om han vill ha.

 • Malin

  Hej!
  Nu är det en tvååring jag har, men han går oftast och lägger sig mellan 19-20 på vardagar och lite senare på helgerna. Han sover i egen säng i eget rum och om han vaknar på natten går han själv in i vårt sovrum så bär vi (jag) upp honom mellan oss så somnar han oftast vidare utan välling, ibland behövs välling. Han vaknar sedan ca 7-8 på morgonen (jättepigg). Förstår inte att vissa barn kan somna så tidigt som 18 på kvällarna och sova hela natten :O

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.