Okategoriserade

Potträning – blöjfri på natten

Oj oj oj! Det här går i rasande takt! Nu verkar det som att lilleman kan ha bestämt sig för att han inte ville ha blöjan mer, inte ens på natten! Han säger ofta ”inte blöja” och ”vill ha song” (alltså kalsong), när vi ska sätta på nattblöjan. Men i och med att han inte har vaknat på natten för att kissa så har vi sagt att man måste ha blöja på natten. Men i natt så väckte Lucas mig två gånger för att gå upp och kissa på pottan! Stackars gravida mamman har alltså varit uppe fyra gånger inatt, både för att kissa själv och för att låta Lucas kissa.

Innan han väckte mig första gången så hade han redan fyllt en kissblöja som jag bytte. Lucas dricker ganska mycket välling på natten. Särskilt nu när han är snorig, för då får han mer kväljningar när han äter mat och då äter han mindre. I vanliga fall dricker han 1-2 flaskor, men nu inatt har han druckit 3,5 flaskor!!! Så att gå upp och kissa 1-2 gånger på en natt kanske funkar i vanliga fall, men när han dricker så här mycket så hade han nog behövt gå upp 3-4 gånger. Vi brukar säga att det går åt en blöja per flaska, så mycket kissar han!

Jag hade hoppats på att han skulle fortsätta med nattblöja till efter operation för det är först då som vi kan trappa ner och ta bort vällingen på natten. Men om det inte går, hur ska man göra för att en snart 3-åring ska tycka att det är ok att gå och kissa på potta/toalett själv? Någon som har tips? Han kan tänka sig att kissa på pottan själv, men sen ropar han alltid på mig för att hjälpa honom att öppna toaletten så att han kan slänga kisset. Jag funderar på om vi ska öva mer på att sitta på sittringen och så kanske lämna den framme på natten om han vill gå upp, men samtidigt så är jag lite orolig att han ska ramla från toaletten när han är alldeles yrvaken… Hur gör era små?

 

Lilla Lucas! Tänk att du har varit så här liten!!! 🙂 Jag är såååå sjukt stolt över denna lilla människa! 

7 Comments

 • Karoline

  Behövde de kissa på natten så väckte de oftast en vuxen upp till ca 5 års ålder, det är både mörkt och lite läskigt att gå upp själv. Det finns ingen möjlighet att du ger honom lite extra välling på dagen istället för på natten? Min stora tjej var jobbig med maten och klöktes mycket hon fick välling ett par omgångar på dagen tills hon var i tre årsåldern. Nattmål är ju dessutom inte särskilt bra för tänderna. Det är ju en mognadsprocess i hjärnan att känna signalerna när man är kissnödig på natten.
  Annars tycker jag att du ska lära honom att sitta på toan, alternativt ha två pottor så kan man tömma ut kisset på morgonen, kanske ha en liten lampa i kontakten så att han hittar ut i mörkret.
  Lycka till!

  • Emma - På Smällen igen!

   Just nu kommer vi inte ändra på matrutinerna eller vällingrutinerna. Det tog väldigt lång tid att hitta ett sätt som gör att han går upp i vikt och mår bra så därför vill vi inte ändra på det som fungerar. Inte innan operationen. Men förhoppningsvis så släpper nästäppan (han är snorig) och då äter han lite bättre med kvällsmat och dricker mindre med välling och då kanske det kan räcka med att kissa på pottan en gång på natten. Tandläkaren tyckte inte att det var nån fara med vällingen på natten (jag blev jätteförvånad), men vi vill såklart slippa nattmålen så fort som det går, men som sagt efter op.

   Om han fortsätter att vilja kissa på natten så ska jag prova att både sittningen på toan, lampa i kontakten och potta i sovrummet. Det skadar ju inte att prova 🙂 Jag vill ju helst följa honom i hans utveckling om han börjar vakna för att kissa på natten 🙂 tack för tipsen!

   • Karoline

    Ni kommer säkert på en bra rutin, nu blir det ju så att han blir nödig eftersom han dricker på natten, sen räcker det antagligen med att kissa innan läggdags, mina tjejer har varit torra på natten först, vid 1 1/2 år sen var de helt torra vid två år, men jag hade natt blöjan på en up&go i fall i fall, ett litet tag efter, men till 99% var de torra varje morgon. Har inte bökat med massa plast och annat i sängen, det blir så fruktansvärt varmt. Bra ide att ha en potta på rummet det hade de ju alltid förr i tiden.

 • Sandra

  Vi har ”kissat” våra barn på kvällen innan vi lägger oss. Dvs tagit upp dem ur sängen och satt dem på potta brevid. De kissar i sömnen i princip och minns det inte dagen efter. Sen i med plastad frotte och ha en ren uppsättning sängkläder beredd att byta med vid olyckor. Upp lär du säkert ändå men det blir kanske en gång mindre iaf. 🙂

 • Hanna

  Fick tips av en vän att bädda sängen med dubbla omgångar plastad frotté och lakan (dvs frotté underst, lakan, frotté och lakan överst). På så sätt kan man ”skala av” de översta lagren vid en olycka och slipper lite av krånglet med att bädda rent mitt i natten.

 • a

  Visst blIr man stolt när det bli blöjfria. Vi slutade med blöja på natten 1- 2 mån efter att hon slutade med blöjan på dagen, då vi märkte att blöjan var helt torr. Inte en enda olycka, men hade hon druckit välling på natten hade hon nog kissat. Jag tycker inte man kan förvänta sig att att 3 åring ska kissa på natten själv. Men säger han till så är det ju superbra, det gör ju inte alla.

 • Pilla

  Min treåring ville inte heller ha sin blöja på natten, men han fick fortsätta med det ett tag till tills jag märker att han är mogen för att vara utan.

  Tror det är svårt att han ska kissa själv. Dottern på 4,5 kissar inte själv på natten (om hon nu går upp å kissar). Hon kissar på toa, torkar sig och tvättar händerna själv. Hon är lite mörkrädd trots tända lampor.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.