Okategoriserade

Remiss och allt om Lucas matvägran

Idag har jag och Lucas varit hos läkaren. Vi gick dit för min onda hals och för Lucas matvägrans skull. Idag hade vi lite tur för Vårdcentralens telefon funkade inte att ringa till så 1177 skrev upp oss på deras telefonschema så dom hade fortfarande massor av tider kvar så både jag och Lucas fick varsin tid 🙂

Jag beskrev läget som är med Lucas:

Lucas inget på morgonen längre, inte ens gröt och inget på förskolan. Både jag och förskolan erbjuder alltid gröt men han vägrar. Någon gång efter frukost ber han om välling. Till lunch äter han numera bara en enda barnmatsburk som är vegetarisk. Av den burken äter han halva till lunch och halva till middag. Ingen annan mat överhuvudtaget duger. Maten han får är därför vegetarisk. Burken är från 8 månader så det är inte den stora burken. Till efterrätt äter han gärna en fruktpuréburk (alltid samma burk), i bästa fall äter han 1,5 sån burk om dagen förutsatt att den är rumstempererad. Till kvällen äter han en portion gröt och en flaska välling. Ofta blir det 3 flaskor välling på dagen och 1-2 under natten. Lucas vägrar kex, smörgås, smörgåsrån, majskrokar, kakor, chips, choklad, glass, ja faktiskt allt. Förra läkaren konstaterade att han har stora halsmandlar. Lucas snarkar och får mycket kväljningar när han äter. Han är intresserad av att hålla i mat och plocka i mat som kex, smörgås etc, men han låter det aldrig komma nära munnen även om vi visar och uppmuntrar på ett lekfullt sätt.

När vi var hos läkaren så var Lucas jätteglad, stollig och charmig så det såg ju inte ut som han mådde dåligt och det gör han ju inte jämt. Han ser inte undernärd ut och han har energi bitvis. Jag förklarade även att Lucas ibland blir så kinkig på förskolan när han inte äter så att dom får ringa oss och att han har egen mat, välling och gröt på förskolan.

Mitt resonemang var så här:

Jag kan köpa att Lucas bara vill äta en sak, FINE! Det är ok om han är petig med maten och han behöver inte äta kakor, bullar, glass eller varierad kost. MEN, jag tycker det känns som han har ont av att äta och jag tycker inte det är ok att han väljer bort mat för att han mår dåligt av att äta. Det är mitt ansvar som mamma att se till att han mår bra och han ska inte behöva ha ont när han äter.

Läkarens bedömning:

Läkaren kände sig inte orolig för honom eftersom han får i sig mat. Även om det inte är mycket så äter han i alla fall lite och vissa barn är petiga med maten och vill kanske bara äta en viss sak och då är det ok. Däremot höll hon med om mitt resonemang att han inte skulle behöva må dåligt eller ha ont och därför fick vi en remiss till en öron-näsa-hals-läkare.

Jag tyckte det var en bra läkare vi fick träffa och hon förstod att jag inte bara var orolig för att jag är mamma, utan det kanske faktiskt finns något som behöver åtgärda. Hon undersökte hans hals och såg precis som förra läkaren att halsmandlarna var stora. Hon försökte även titta i näsan men kunde inte se något för han rynkade ihop näsan så mycket.

12 Comments

 • Josephine

  Stå på dig! Man vet själv om något är fel på ens barn. Den känslan är nog stark hos alla mammor! Även om alla barn är olika så ”borde” dom vara nyfikna på att stoppa saker i munnen och smaka på det redan från när de är små. Det kan mycket väl vara någon bakomliggande orsak som faktiskt går att åtgärda! Och då vill man ju såklart veta det! Så kämpa på! Läkare kan tyvärr vara lite noschiga. Men då får man gå till ”nästa” bara. Håller tummarna att det snart ordnar sig!

 • Anna

  Oj va mycket välling! Min tvååring får bara en om dagen. Kan inte vällingen göra att han känner sig mätt redan och det också bidrar till vägran? Svårt med mat – jag tror min kille äter för mycket… Att det alltid är något!

  • Emma - På Smällen!

   Läkarna tyckte inte att det var för mycket, tvärtom tyckte dom att det var väldigt bra (jag som har oroat mig för för mycket glutenintag!). han får inte välling innan måltiderna och han får inte direkt efter heller för jag vill inte att han ska tänka ”hmm, om jag struntar i att äta så får jag välling istället” för då blir det fel åt andra hållet!!

   Men jag förstår hur du menar Anna 🙂

 • Jessica

  Hoppas ni får en tid snabbt! Så ni kan få veta om det behöver åtgärdas eller inte! Så det kan ordna sig med maten! Skickar en styrkekram!

 • Nina B

  Hoppas han börjar äta snart. Vad skulle hända om han inte fick sin välling? Ni har inte testat att ge honom någon varmsoppa (som ev är passerad) eller hemmagjord smoothie (dessa med tanke på konsistens)

  • Emma - På Smällen!

   Han har även slutat äta klämmisarna sen ett halvår tillbaka och han vill inte smaka när jag gör slät soppa eller smoothies till mig. Ibland överraskar han med att dricka en halv klämmis, men det var längesen nu. Läkarna var väldigt nöjda med vällingen och gröten och sa att vi absolut inte skulle ändra på det eftersom det var väldigt bra näringsinnehåll som han skulle tappa annars.

 • Jasmine

  Jag jobbar på öron näsa hals och det är typiska tecken på förstorade tonsiller. Vi har barn dagligen som blir bokade till operation pga av de problem som Lucas har.

  • Emma - På Smällen!

   Tack Jasmine! Det känns verkligen som att det är det som är problemet. Nu har vi liksom försökt allt! Skönt att höra att du som jobbar med det ser samma problem hos barnen hos er!

 • J

  Wow! Och vi som tycker att vår är petig. Men himla tur att han faktiskt får i sig nåt tänker jag! Och himla duktigt av er att sköta det så fint som ni faktiskt gjort så att det inte blir nån dålig betingning vid det här med maten. Hoppas verkligen de hittar orsaken och åtgärdar det! 🙂

  • Emma - På Smällen!

   Ja många föräldrar tycker väl det för man vet väl inte riktigt vad som är bra eller dåligt. Jag hade inte reagerat om det inte var för att det hela tiden blir mindre och sämre med maten och när vi har varit ute med andra föräldrar så blir jag chockad av att se att dom barnen äter själva och självmant stoppar saker i munnen! Ja, det hoppas jag också! Jag känner mig så säker på att det är nåt som inte är ok!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.