Okategoriserade

Smakprover för 4 månaders

Jag är nog den av mina vänner som har väntat längst med att ge riktig mat och jag kommer fortsätta att vänta tills Lucas är 6 månader eller tills jag ser att han inte blir mätt på enbart bröstmjölk.

Men vi har börjat ge honom pyttesmå smakprover från vår egna tallrik. Då ger vi honom bara lite som ryms på ett lillfinger så han får känna smaken och sen har han fått suga på olika frukter också. Det han har fått smaka på hittills är vitlökssås, bearnaisesås, aioli, vattenmelon och jordgubbe. Idag fick han också smaka på en pytteliten mjuk potatisbit som i princip var en liten bit mos. Det tyckte han inte va gott! Han fick kräkningar och rös ungefär så som man gör precis efter man tagit en shot. Så vi provade med en bit pumpa-mos istället. Samma sak där fast utan kräkningarna så det var absolut ingen hit! Då var vitlökssåsen bättre.

När han är omkring 6 månader så ska jag mosa en potatis med lite bröstmjölk så får vi se om det blir godare då 🙂 Mamma sa att små bebisar brukar inte gilla potatisar. Gjorde era barn det när ni gav dom potatis första gången? När började ni ge era barn mat?

17 Comments

 • Emma

  Hej 🙂
  Vi ger Alvin en smakportion gröt/ dag med någon fruktpuré till.
  Någon mat har han inte fått smaka än förutom en puré med smak av potatis och majs, men det var ingen hitt.

  Gröten han får med fruktpuré älskar han 🙂
  Han sitter som en fågelunge nu och väntar på skeden och vatten gillar han. Vi har sagt att vi ska hålla honom till vatten och inte massa saft och grejer som finns till 4 månaders bebisar.

  Han har fått suga på olika frukter också 🙂 Honungsmelon är inte gott men vattenmelon tycker han om att suga på.

  Kram

 • Anna

  Ja enligt Livsmedelsverket ska man he pyttesmå / kryddmått från 4 månader. När de fyller 6 mån så kan man successivt öka en tesked mellan varje måltid. Jag ska också vänta ,
  Kanske tills min lille blir 5 månader.

 • Lillian

  Man får inte ge små barn jordgubbar det finns bakterier i dom som barn inte tål!! Sen är det verkligen inga bra saker du börjat ge, dom är alldeles för starka att börja med man ska börja med princip smaklösa puréer inte starka såser?!

 • Helen

  Fast på BVC säger dem ju att man ska ge smakprov av sin egna mat. Det handlar ju om väldigt små mängder. Och om Lucas gillar det så varför ska hon ge smaklösa puréer? Min son spottade ut potatis/majs, får se hur det går med lilltjejen om någon månad 🙂

 • Kicki

  Jag måste hålla med föregående, varför ger du sådana starka saker till lucas? Allt det sär innehåller ju mkt salt som små bebisar intr ska få i sig alls och sen brukar de ju innehålla en del E ämnen (kemikalier) och mkt annat konstigt som en bebis absolut inte ska få i sig. Om du tittar på burkmaten som finns från 4 månader så innehåller det mesta potatis och det är i princip bara rotfrukter.

  Jag började med smakisar när min dotter var 4 månader och 1 vecka då hon var oerhört intresserad av mat. Jag ville egentligen också vänta till 6 månader men det gick inte. Dessutom började min mjölk sina och det var uppenbart att hon inte blev mätt på min mjölk längre så vi fick börja med gröt och ersättning och nu ammas hon bara morgon och kväll!

 • Lillian

  Inte när dom är 4 månader då är det potatis majs gröt sådana saker jag tror knappast att BVC rekommenderar att ge små barn aioli och bearniasesås ?

 • A

  Ang alla kommentarer här, man kan visst ge pyttesmå prov av allt man äter när de är fyra mån. Det är så lite att kryddorna inte spelar ngn roll. Och var står det att bebisar inte ska få jordgubbar? Man behöver dessutom inte följa LV till punkt o pricka – bäst känna av bebisen o vad han/hon vill. Matintresserad fyramånders, varför inte ge mer än ett kryddmått?

 • Ingrid - Mamma till två sessor

  Är det bara lite, lite på fingret så är det helt okej sa vår sköterska på BVC senast vi var där. Det är så lite att det inte har nån inverkan på bebisen.

  Stora tjejen var aldrig särskilt förtjust i potatis och rotfrukter, men det är ju lite strävt i konsistensen trots bröstmjölk och smör. Hon var (såklart) mycket mer förtjust i hemmagjord fruktpuré 😉

  Lilltjejen började vi ge lite smakportioner för några veckor sen när hon blev 4 månader. Eftersom hon ser oss och storasyster äta så är hon väldigt intresserad och ”tuggar” i luften när hon sitter med oss vid bordet haha.. Kram

 • Sofie Sköld

  fan vilka polismorsor de finns alltså!! Varje mamma vet och gör det som ä bäst för sitt barn. Emma ska lita på vad hennes bvc-sköterska säger. om någon annans säger en annan sak så skit i det.
  Emma för att ge svar på din fråga om potatis: min flicka började äta potatis vid 3 års ålder, Emma! jag hoppas du skiter i alla polismorsors kommentarer. Du är en toppenbra mamma till ditt barn.

 • Malin

  Min lille kille på snart fem månader har fått smaka lite vad som. Lite sås här o lite frukt där. Har även gett honom mango på burk, vilket han inte tyckte om. Men sen gav vi honom katrinplommon på burk o det älskade han.
  Har också precis börjat ge gröt på kvällen o det var också en hit.

  Tack för en bra blogg!

 • Linda

  Jag lagar egen puré. Vill inte riskera att A får i sig socker och E ämnen som kan finnas i halvfabrikat. Det rekommenderas att man har mjölk i de första smakproverna för att vänja magen. A får en iskub med puré varje dag och han älskar det. Tycker bebisen inte om något han smakar första gången ska man fortsätta ge det i en vecka, då är det stor chans att den lär sig tycka om det. Det har A gjort.

 • Siri

  Jag har tre barn, och ingen av dem har gillat potatis ^^ Allt vi har gett dem att äta är hemlagat, förutom välling o gröt.

  Den första åt först palsternackspuré och morotspuré. Sedan välling och gröt och frukt. Hon började med smakisar vid fyra månader och slutade amma vid fem månader.

  Tvåan vägrade äta något annat än banan… Honom fick jag helamma och ge banan tills han var 11 månader. Helt plötsligt en dag började han att äta allt vi erbjöd.

  Trean helammade i fem månader. Han började m grönsakspuréer, välling och gröt. Nu är han 11 månader och äter samma mat som resten av familjen.

  Vår BVC-sköterska sa att man ska inte vänta för länge med att introducera mat, de förstår ganska tidigt de kan vägra och få bröstet istället, som vår mellanpojke gjorde 😉

 • sussi

  Vi kämpade ganska mycket med mat med vår lille. Började med gröt när han var 4 månader. Så här i efterhand önskar jag att vi hade lugnat oss lite. För en dag lossnade det bara när han var 8 månader. Jag gick från att helamma till inget alls på knappt 2 månader. Jag tror att han helt enkelt inte var redo innan. Han blev mätt på min mjölk och utvecklades som han skulle. Sen funkade hela maträtter bäst, dvs inte bara en smak i taget. LV har ju ändrat sina rekommendationer angående det också.
  Klart man ska presentera mat och smakportioner när det rekommenderas men att stressa fram nåt bara för att blir bara jobbigt. Alla barn är olika. Vår lille gillar fortfarande inte kokt potatis. 🙂

 • Helen

  De rekommenderar smak-portion av sin egna mat. Alltså ett krm typ, oerhört liten mängd. Inte alls hört att det innebär gröt, majs och potatis. Man känner sitt egna barn bäst.

 • Pilla

  Tror många blandar ihop smakSENSATIONER med smakPORTIONER. sensationerna kan man börja med vid 4 månaders ålder. Portionerna vid 6 månader. En sensation är i princip att man doppar sitt finger i sin egen mat. En sensation är pytte å då är kryddor ingen fara.

  På mitt bvc säger de ofta ” om inte mamma/pappa gillar maten så kommer troligtvis inte barnet heller göra det”. Sunt tycker jag. Jag vill inte äta smaklös mat. Självklart när jag ger pirtioner är salt utesluret men vitlök, örter mm är goda.

  Jag gör som du Emma. Han får smaka lite på fingret. Helammar till 6 mån å då börjar ja g med mat. Gjorde lika dant med dottern.

  Gör som du känner och testa dig fram. Å just ja..blanda potatisen med palsternacka. Blir lite sötare pluss att det går lättare att frysa in:)

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.