Okategoriserade

Sluta amma dag 1

Egentligen började dagen med ett försöker att sluta dagamma, men nu när Lucas har skrikit som en dåre för att han inte fått amma sig till sömns på första tuppluren idag så känns det som halva jobbet är gjort och att det kanske förvirrar mer än gör nytta att amma ikväll. Samtidigt så känns det jobbigt för mig att inte amma ikväll om han blir väldigt ledsen. Det skulle kännas för mig som om jag ratar honom. Men om jag ammar ikväll så kommer han i te förstå skillnaden mellan att amma på kvällen och under dagen. Och om han ska börja sova bättre under natten och äta bra är det bättre att sluta helt. Jag vill sluta nu men samtidigt så känner jag mig lite ledsen som om det är ett beslut som jag i te tagit när jag bestämt mig helt och hållet. Men jag vet att det är rätt att sluta nu för då kommer han äta bättre.

Sen vi kom hit så har Lucas varit lite orolig av sig och velat amma jättemycket. Jag har inte så mycket mjölk i brösten längre så det känns som han ofta bara torrsuger, men rätt som det är så kommer det lite mjölk ändå. Det konstiga är att Lucas inte längre bryr sig om att han bara torrsuger. Eller egentligen kanske det inte är så konstigt. Han har väl helt enkelt börjat använda mig som napp på heltid! För mig är detta otroligt jobbigt. Jag känner mig otillräcklig som bara kan trösta min son genom att ge bröstet även på dagtid! Jag har tänkt flera gånger att jag önskar att jag hade tagit chansen att sluta amma när vi var i Sverige. Men allra mest gör det här beteendet mig orolig. Han vill amma hela tiden både dag och natt och smakar i princip bara på maten.

Imorse provade vi bara att sluta dagamma även om av skrek riktigt ordentligt vid första tuppluren så har det gått ganska bra. Jag har inte haft honom nära mig så mycket idag för att han inte ska vända sig för att amma. Till exempel när han har badat vill han alltid amma men då har vi distraherat honom med annat. Jairs kusin har också hjälpt oss väldigt mycket idag. Lucas somnade till och med i hans famn idag.

Vi får se hur det går ikväll. Om Lucas går med på att somna helt utan bröst eller inte. Vi har bestämt att ge nattningen en timme helt utan amning. Om han inte har somnat efter en timme så kanske jag ammar men inte tills han somnar. Nu äter han kvällsmat och hittills går allt enligt plan 🙂

8 Comments

 • À

  Lycka till!! Har precis fått en Envis flicka att somna. Inget gråt men hon kunde inte heller somna,tog 2 timmar!!. Första natten jag sov med henne ,efter hon sovit med sin pappa ,gick sådär. Andra o tredje jättebra men inatt har hon redan vaknat 3 ggr. Har sovit dåligt på dagen så jag hoppas det beror det. Vilket gulligt afro lucas har:)

 • Linnea mamma till Noel

  Jag hade ungefär samma bekymmer med min son,han använde mig som napp och vägrade att sova på dagtid samt nattetid om han inte fick bröstet.
  Det spelade ingen roll om jag pumpade ur och gav i nappflaska,han vägrade och ville bara ha bröstet.
  Till slut så tyckte jag att det blev så jobbigt så då bestämde jag mig från en dag till en annan att helt sluta med amningen.
  Det var tufft dem 2 första dagarna och nätterna men sedan började han acceptera att det var slut med bröstet.
  Under den första veckan när jag slutade med amningen så sov jag inte inne i sovrummet,för min son blev bara orolig över det när han kände min lukt men inte fick bröstet.
  Nu efter 3 veckor utan amning så tycker jag att han börjat sova bättre på nätterna och vi ger nu ersättning och små matportioner och det funkar alldeles utmärkt 🙂
  Hoppas att allting löser sig och lycka till!
  Kram kram

 • Linda

  Jag nattammade i drygt en månad. A åt en eller två ggr per natt då. Det gick jättebra. Han var å andra sidan inte så intresserad av att amma på dagen och åt bara någon minut.

 • Pauline

  Hej,
  Har oxå en liten son som oxå bara velat amma för att kunna somna om. Bestämde mig för två veckor sedan att nu fick det bli ett slut. Kändes heller inte som om det fsnns så mycket mjölk kvar. Tog tre nätter sedan sov han hela nätterna från sju på kvällen till sex sju på morgonen utan mat. Men man känner sig verkligen hur hemsk som helst när han var så ledsen för att han inte fick bröstet och var vaken i 1,5 h. Visserligen inte ledsen hela tiden men till och från. Lycka till och kämpa på! Kram P

 • Tessan

  Du får absolut göra som du vill & vad som känns rätt för dig, men det låter ändå som att du inte är helt säker på ditt beslut och då skulle jag råda dig till att vänta..

  Ni har nyligen kommit till ett helt främmande land, för Lucas innebär det en enorm omställning men både ny miljö, nya människor och att du säkert känt dig lite stressad. Jag hade inte stressat med att sluta amma för det är inte alls säkert att han äter bättre utan amningen! Snarare kan det ju innebära att han inte får i sig det han behöver..

  Att amma är säkert en STOR trygghet för Lucas, och jag förstår inte riktigt varför du inte är beredd att ge honom det, iaf ett tag till tills han blivit mer van av det nya läget?

 • Louise

  Vi har en liten tjej som har varit helt fixerad av mina bröst! Vi började med smakportioner när hon var 4 månader, hon har alltid varit intresserad av vad vi äter. Men så fort hon fick smaka tre fyra skedar så ville hon inte ha mer! Sen var hon gnällig tills hon fick bröstet, precis som att hon ville försäkra sig om att hon fortfarande fick amma! Eftersom hon växte och blev större, hon har alltid legat långt över kurvan och dom på BVC sa att det inte var någon panik med att hon skulle börja äta för min mjölk var så bra! Men det slutade med att hon var tvungen att äta en gång i timmen dygnet runt för att hålla sig mätt! Jag var hungrig och åt jämt men gick ändå ner flera kg i veckan! När hon var 9 månader och fortfarande bara ville smaka på maten så bestämde jag mig för att det fick vara nog! Jag bytte BVC då jag tyckte att jag inte fick någon hjälp. Den nya sköterskan har hjälp oss jätte mkt! Jag var inne på att sluta helt då jag trodde hon skulle bli förvirrad om hon skulle få amma innan hon la sig på kvällen. Men eftersom hon bara hade smakat så lite på mat i 5 månader så sa hon att om hon inte får amma en gång per dygn så måste hon ist få ersättning en gång! Detta för att kroppen inte är van vid att ta upp näringen ur maten och för att hon förmodligen skulle matstrejka ett tag! Hur som helst gick det mkt bättre än förväntat! Efter ett dygn åt hon en hel portion och sov utan att vilja ha någon mat från kl 19.30 (då hon fick amma, funkade kanonbra!) tills vi gick upp 07.30. Nu en månad senare äter hon gröt innan hon lägger sig men får även amma lite innan hon somnar, men hon är inte särskilt intresserad av bröstet så vi tänkte sluta med det nästa helg! Vill du alltså fortsätta amma på kvällen så kommer han att efter något dygn förstå att det är det som gäller!

 • Ayse

  Linnea mamma till noel: min dotter har sovit med sin pappa i 8 dagar. Hon har vaknag föera gge som vanligt med vaitt nöjd med nappen fram till kl 5-6, då
  Har jag ammat. För 1 månad sedan gixk detta avsolut inte. hon böev hysterisk när hennes pappa försökte. Jag har sovit med henne i 4 nätter nu. Första natten var inte bra, massa uppvak, vi var vakna 2 immar tills jag gav upp. Andra natten : 2 uppvak.. Men flera timmars sömn i sträck. Tredje samma men inatt var vi uppe minst 2 timmar innan hon somnade utan bröstet. Jag har varit rädd för att uppvaket inte ska bli färre för att jag slutar amma. Men när man läser överallt så säger dom flesta att deras barn sov bättre när dom slutade amma. Min dotte somnar utan bröstet på natten, det har hon gjort i flera månader, äter bra med mat på dagen men vaknar ändå ofta!!!!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.