Okategoriserade

Amma eller inte amma

Shit vad svårt! Efter inlägget igår fick jag en del kommentarer som strödde vatten på ett litet frö av oro som jag har i mig. Jag vill ju såklart det bästa för min son och det känns otroligt viktigt att han är trygg och mår bra! Synd att det är lördag idag, jag skulle så gärna vilja ringa min BVC-sköterska och fråga henne vad hon tror. Jag är beredd att göra vad som helst för att min son ska må så bra som möjligt, även om det skulle innebära att amma längre. Men jag är inte så säker på att det är rätt sak att göra just nu. Samtidigt är ju inte helt 100% säker på att sluta amma helt är helt rätt heller. Jag skulle helst vilja att han själv slutade intressera sig för bröstet. Usch, jag känner mig väldigt rådvillig.

Det som gör att jag känner att det är rätt att sluta amma, det är för att han äter MYCKET bättre när jag inte ammar. Igår till exempel åt han en hel matburk uppdelat på två tillfällen. Det var så mycket som han brukade äta i Sverige och så mycket har han inte ätit sen vi kom hit. I bästa fall har han ätit kanske 4-5 skedar av maten innan. Så att sluta dagamma har redan visat sig vara rätt! I Sverige strax innan vi åkte rådde min BVC-sköterska mig att sluta amma när vi har varit i Brasilien  i cirka 2 veckor (för att skydda mot nya bakterier) eftersom Lucas går upp dåligt i vikt på grund att han ammar för mycket.

Men om det är rätt beslut att sluta amma helt och hållet nu, det vet jag inte… Samtidigt tänker jag att han har ju sin mamma och pappa här hos sig. Han borde känna trygghet. Han har också kommit väldigt nära Jairs kusin. Jag har svårt att tänka mig att han inte kan vara trygg utan bröstet. Det känns bara som han måste lära sig att känna trygghet i annat än bröstet… Det finns ju massor av mammor som av olika anledningar plötsligt slutar amma, blir alla dom barnen otrygga då? Vad tror ni?

4 Comments

 • Madde-mamma till Olle

  Åh jag har läst dina inlägg om detta med amningen. Så svårt. Jag slutade amma Olle för 3 veckor sedan ungefär, då åt han bara på natten och det var bara som tröst. Så vi bestämde oss att sluta nattamma oxå. Han fick sova med oss hela nätterna då en period.
  När han vaknade och var tuttig hade vi en nappflaska med vatten nära så han tog den men låg samtidigt nära mig. Närhet och lite tutte fast på flaska. Efter några nätter så var det lugnt. Tar Lucas napp? Om inte så tar ju många barn napp efter eller i samband med slutande av amning. Sugbehovet finns ju där ändå så då kanske napp duger om de inte funkat innan.
  Annars, sluta med dagamningen och fortsätt med nattamningen ett tag till om de bara gör honom gott och inte du störs så mycket av det.
  Jag kan nästan känna din oro hit <3 Och jag förstår dig verkligen för jag var lite orolig när vi slutade.
  StyrkeKram till er!
  Och, det du mår bäst av mår Lucas bäst av. Nöjd mamma=nöjd bäbis.. Eller ja efter några dagar iallafall när han vant bort sina favvo bröst 😉
  Kram och sola lite åt mig

 • Hanna

  Nä, dom barnen blir inte otrygga för att dom ”blir av” med amningen.
  Jag tror att det är en vana, på gott och ont, och nu kommer ni bryta den.
  Vissa barn äter både två och tre flaskor ersättning på natten – den vanan kommer med behöva brytas, liksom att vissa har vakenperioder osv.

  Vissa barn tröttnar inte på bröstet, utan vill fortsätta snutta länge länge. Det är ju så klart olika hur man känner inför det, men jag ser inga fördelar alls när barnet nästan är ett år gammalt. Dessutom går han inte upp så bra i vikt som du skriver – antagligen släcker amningen värsta hungern och törsten, så att han äter dåligt av riktig mat. Då behöver han ju så klart snart amma en liten slurk till snart igen.

  Mitt råd skulle vara att sluta. Nu har du bestämt dig, på inrådan av din BVCsköterska som du har förtroende för, så kör på.
  Mest troligt blir det lika jobbigt även om en vecka eller två om du drar ut på det.
  Han ÄR visst trygg utan bröstet – förminska inte din roll som trygghet och mamma för din son till att bara vara ett bröst 😉
  DU är hans trygghet, och du finns kvar.

  Kram på dig, och lycka till!

 • Li

  Jag fick sluta amma ganska hastigt vid två mån ålder av olika anledningar. Min dotter var heller inte så intresserad av bröstet då när hon fått flaska så det beror ju såklart på hur barnet är. Har sällan upplevt att hon känner sig otrygg och är hon ledsen brukar napp eller att plocka upp henne i famnen räcka. Barn älskar ju rutiner och vanor så detta är väl lucas vana. Tror du kommer tycka det känns jobbigt att sluta amma oavsett när det sker. Men vet att ni kommer hitta en bra lösning.

 • Emely Tuväng Korabik

  Äter han inte välling då? Där finns ju all näring han behöver osv. om du är orolig att han äter dåligt menar jag men vill sluta amma. Svårt det där.. jag har inte ammat mer än två månader någon av gångerna så kan inte uttala mig om amningen när man ammat så länge som du. Kram!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.