Skillnaderna mellan Minikid, Wolmax och Rekid?

Jag får en hel del frågor om bilbarnstolar och Axkid eftersom jag är ambassadör för dom och jag försöker svara så fort jag kan på era frågor. I det här inlägget tänkte jag berätta om skillnaderna mellan Minikid, Wolmax och Rekid som är Axkids bakåtvända bilbarnstolar. Wolmax är den senaste i gänget och blev nyligen utsedd till ”Bra val” i Folksams bilbarnstolstest 2017 och när jag fick höra det så blev jag själv nyfiken på att ta reda på skillnaderna så att jag säkert väljer den bästa stolen till Isadora 🙂 Folksams test visar att alla dessa tre bilbarnstolar är riktigt bra stolar så vilken du än väljer så får du en bra stol 🙂


I dagsläget har Axkid 5 bilbarnstolar. Två av dom är kombistolar (Duofix och Kidzone), dvs stolar som är godkända att användas både bakåt- och framåtvänt, men dessa är mer för den utländska marknaden eftersom rekommendationen är att använda renodlade bakåtvända stolar som är plustestade. Kombistolar kan inte plustestas och barnet ska hellre sitta på en bälteskudde än en framåtvänd barnbilstol pga tyngden som blir på barnets rygg vid en krock. Därför så rekommenderar jag och även Axkid och NTF att man väljer en renodlad bakåtvänd stol.

Men, nu skulle ju inte detta inlägget handla om kombistolar utan om Minikid, Wolmax och Rekid 🙂 Alla tre stolarna är godkända för 9 – 25 kg. I stora drag är skillnaden att Rekid kan monteras med Isofix upp till 18 kg och därefter monterar man den med bälte precis som med Wolmax och Minikid. Vidare är Wolmax en enklare och lite billigare variant av Minikid. Nedan har jag gjort en liten snabb checklista på vad som skiljer sig mellan stolarna:

Har Isofix?

Minikid  ✖
Wolmax  ✖
Rekid  ✔

Bäst för långa barn

Minikid  ✔
Wolmax  ✖
Rekid ✔

*Wolmax räcker inte lika länge som Minikid eftersom nackstödets högsta höjd är lägre ner. Rekid och Minikid tar lika långa barn (ca 125 cm), dock är Rekid lättare att montera längre ut på sätet vilket medför mer benutrymme (texten är uppdaterad 13/4-17).

Antal lutningslägen för stolen

Minikid 5 st
Wolmax 2 st
Rekid 3 st

Självåtspännande förankringsband

Minikid  ✔
Wolmax  ✖
Rekid  ✔

Automatisk inställning av nackstöd

Minikid  ✔
Wolmax  ✖
Rekid  ✔

*Minikid och Rekid ställer automatiskt in nackstödet efter barnet som sitter i stolen när man drar åt selen genom att dra i bandet som löper vid fötterna. Wolmax har 3 fasta lägen för nackstödet och för att ändra på det måste man trä ur selen och sen trä i den igen. Minikid är därför en klar fördel om man ska ha olika stora barnen i stolen.

Plusgodkänd

Minikid  ✔
Wolmax  ✖
Rekid  ✔

* Wolmax kommer bli plusgodkänd. Den håller på att testas och godkännas just nu. Det tar ett tag att göra alla tester och sedan få alla officiella dokument, men detta är alltså i full rullning.

Pris

Minikid  ca 3000 kr
Wolmax  ca 1800 kr
Rekid  ca 3400 kr

Jag får ofta frågor vilken bilbarnstol som jag rekommenderar att ni ska köpa. Det är ju en ganska svår fråga eftersom jag inte vet något om er bil, men jag ska försöka svara ändå. Jag har än så länge bara testat Minikid, men jag har precis hämtat ut Isadoras Rekid så jag ska installera den i bilen i helgen. Men även fast jag inte har hunnit spana in Rekid än så skulle jag nog rekommendera Minikid om det är ert första barn. Anledningen till att jag rekommenderar just den är att den går att ha lääääänge och om ni ska ha flera barn och behöver två bilbarnstolar så tar den liten plats i bilen. Dessutom så tänker jag att det är alltid bra att ha en bilbarnstol i familjen som går bra till långa barn för då vet man att man kan ha den länge till det äldsta barnet. Om man väljer t.ex. Wolmax eller Rekid till barn nummer 2 så vet man ju att det finns en Minikid att byta till när barnet har växt ur den första bilbarnstolen eller när det är dåligt med benutrymme. Det finns en speciell babydyna som jag har läst att många använder till sina barn om bilbarnstolen känns lite för stor när man byter från babyskydd. Jag läste en rekommendation på en bilbarnstolsblogg (hittar inte inlägget) att babydynan kunde med fördel användas upp till 2 års ålder.

Hoppas ni blev lite klokare och fortsätt ställa frågor, jag ska svarar så gott jag kan och kan jag inte svaret så frågar jag Axkid 🙂

Relaterade Inlägg

10 Kommentarer

 1. Elin

  Varför skriver du att wolmax inte är plusgodkänd? Det är den 🙂 Har själv en sådan och skulle aldrig köpa en ice godkänd till mina barn

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Hej igen! Efter att ha googlat lite så såg jag att flera återförsäljare av Wolmax skriver att den redan har blivit plusgodkänd så nu känner jag mig lite osäker. Jag håller på att dubbelkolla med Axkid. 🙂

   Svara
   • Elin

    Ja och enligt jollyroom är den det, förstår inte varför en återförsäljare skulle ge fel fakta 🙂

   • Emma - På Smällen!

    Hej igen! Jag fick precis svar från Axkid. Wolmax kommer bli plusgodkänd så du kan känna dig lugn 🙂 Axkid berättade att Wolmax håller på att testas och godkännas just nu. Det tar ett tag att göra alla tester och sedan få alla officiella dokument, men det är alltså på gång ☺️

 2. Elin

  Okej.. känns konstigt ändå att en sådan stor återförsäljare som Jollyroom skriver tydligt att den är PLUSGODKÄND, det är väl något av det första man kollar på när man köper en barnstol. Livsviktig fakta tycker jag, riktigt synd 🙂 Jag hade då aldrig velat ha ett samarbete med ett företag som skriver ut fel fakta, då tycker jag att man kan skriva: att den är på gång att bli godkänd..
  🙁

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Livsfarlig fakta tror jag inte att det var i det här fallet. Jag har full tilltro till att Axkid har koll på sin produkt när dom skickade den för plusgodkänning, så jag tror du kan känna dig lugn med er Wolmax 🙂 Men det är klart att man blir irriterad när man fått felaktig information från återförsäljaren. Jag har ingen aning vad som kan ha hänt men efter att ha googlat snabbt så ser jag att det inte bara är Jollyroom som skrivit fel utan även Köpabarnvagn.se m.m. Det rör sig förmodligen om ett missförstånd. Jag tror och hoppas att Jollyroom och dom andra inte försöker luras.

   Svara
   • Elin

    Ja 🙁 får väl hoppas det, vi är väldigt nöjda med den annars och den känns stabil och säker. Vi har precis placerat våran 8månaders tjej i den, dock har vi lite problem med övergången från babyskydd-barnstol då när hon somnar så hänger oftast huvudet framåt. Är ingen fara men ser lite otäckt ut, läst att många har problem med det, vi köpte en liten nackkudde på Gekås som hon ska få ha runt sig. Hur gör ni med Isadora i sin? 🙂
    Dem får ju inte luta för mycket heller Barnstolar utan vi har den på det läget som Tillåter mest lutning 🙂

 3. Sandra

  Hej. Tack för bra info 🙂

  Undrar varför du rekommenderar minikid före rekid? Du skriver att dem båda vara till 125 cm men sen skriver du att du rekommenderar minikiden för den kan barnet ha längre…

  Mvh

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Hej Sandra! Jo, för att Minikid tar lite mindre plats i bilen så även om Rekid är lättare att montera längre ut på sätet så kan det vara svårare att få plats med den tycker jag. Mvh Emma

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här