Förlossningsskada

Sex efter förlossningen igen

Ni minns att jag skrev ett inlägg för några månader sen om att ha ont vid sex efter förlossningen. Nu har det gått 1 år och jag har fortfarande exakt samma problem. Men det känns ok nu, jag vet att jag kommer få hjälp när vi kommer hem. Jag har redan blivit kallad för att få en undersökning på gyn för operationen. Det är en enkel operation så jag känner mig inte det minsta orolig.

Men det var egentligen inte det jag tänkte berätta. Jag tänkte berätta att trots detta problemet har vi nu lyckats få ett fungerande sexliv. Nu kanske ni undrar varför jag berättar det och anledningen till att jag gör det är för att jag vill ge er andra, med liknande problem, hopp och mod att våga testa och inte ge upp. Jag hade i princip gett upp vårt sexliv när jag träffade läkaren i december för att få hjälp. Han hjälpte mig på två sätt. Det ena var att han konfirmerade att det inte var helt rätt därnere och skickade en remiss till operation, det andra var att fick mig att förstå exakt var och varför jag hade ont. När vi kom hit till Brasilien tog jag mod till mig och vi provade en ny ställning. Läkaren hade visat mig var det gjorde ont och jag hade en känsla av att en annan ställning skulle kunna lösa problemet och det gjorde det!

Jag är så glad för att vi hittade en lösning på problemet. Det är svårt att ha ett bra sexliv och ett bra kärleksliv när man inte kan ha sex fullt ut. Jag kände mig som ett offer. Men jag vill fortfarande göra operationen. Min läkare har förklarat att det är en enkel operation där dom bara gör ett litet snitt i ärret som stramar och sen syr dom ihop det fast åt andra hållet så att ärret inte stramar åt det hållet. Eftersom det här är en sån enkel operation så vill jag inte vänta.

Mitt tips och anledningen till att jag berättar detta är för att om någon av er har liknande problem så kan ett läkarbesök hjälpa till på flera sätt. Det kan vara värt att ta reda på varför det gör ont även om man inte vill opereras. Jag hade aldrig vågat prova en ny ställning om jag inte hade vetat varför och exakt var det gjorde ont. Jag var alldeles för rädd.

Om ni har missat mina inlägg om sex efter förlossningen så kan ni läsa dom HÄR och HÄR!

9 Comments

 • Niki

  Jätte bra att skriva sånt här! Det är väldigt viktigt att skriva om allt som berör att bli gravid och mamma. Det är allt för ofta rosa moln som målas upp. Problem som göms under mattan, saker med ens barn man inte berättar om som gör att man undrar är det bara mitt barn som är såhär? Ärligher varar längst och det mår vi alla bäst av!

 • Jessica

  Tycker som många andra som kommenterat at tdet är bra att du skriver om detta problem öppet i bloggen! 🙂
  Jag fick barn i september i år och sprack ganska mycket i samband med förlossingen, där sugklocka till slut fick användas.
  Redan innan efterbesöket hos BM kände jag att ngt inte stod rätt till där nere. Det stramade och drog, kändes stelt och alldeles, alldeles för tight.
  Bm sa dock efetrs in udnersökning att dte såg bra ut, allt hade läkt fint. Men hon lyssnade på mig när jag berättade att det inte KÄNDES bra och rekommenderade en gynekolog som jag besökte.

  Han konstaterade att det var mycket ärrvävnad där musklerna sytts ihop, att en del muskelfibrer troligen korsats och sytts ihop fel samt att detta gjorde att det drog extra hårt i muskelfästena på ena sidan av slidmynningen.
  Så här är jag nu… satt på att själv töja och ”stretcha” detta hemma på egen hand. 5-10 minuter per dag i många månader framöver. Varför? Jo, dte enda andra alternativet är en operation, där man kan skära bort ärrvävnaden. MEN… en operation görs inte medan jag fortfarande ammar. Och det finns dessutom ingen garanti för att det inte läker på nytt med ännu värre ärrvävnad.

  Dessutom tillade han att med 2 operationer där nere så rekommenderas inte en vaginal förlossning. Och jag är inte så sugen på att planera in ett ks för kommande barn – när det sedan blir aktuellt att skaffa syskon till vår skatt.

  Det känns trist och orättvist. Jag var förlossningsrädd innan och gick och pratade om det men tycker nu i efterhand att det på det stora hela gick bra och skulle gärna göra om en förlossning på nytt – för att få fler barn, ska tilläggas. 😉
  Men nu vet jag inte hur det ska kunna gå till, då det är så extremt starmt där nere är det inte säkert att musklerna kan stretcha ut sig nog för att släppa fram ett barn i framtiden.

  Förhoppningen nu är att jag ska kunna förbättra detta på egen hand och inte behöva en operation.
  Men om det inte blir bättre får det bli operation även för min del. Därför är jag intresserad av att veta hur det gick för dig? Blev operationen lyckad? 🙂 Mår du idag bra igen?

  • Emma

   Vet inte om någon överhuvud taget ser detta så sent. Men halkade in här efter lite googlande.
   Jessica – jag har det EXAKT som du. Rädd för hur det ska gå med ev fler barn och hur det ens ska va möjligt att bli gravid så stramt och tight det är nu…
   hur är det för dig idag?

    • Emma

     Jag har besökt bm, fick några tips som jag kan testa själv men allt ”såg” normalt ut…. de sa att de gör ingen operation el liknande om man planerar fler barn..

     • Emma - På Smällen!

      Allt såg bra ut på min efterkontroll också, men det gick ju inte att komma in alls. Så ge dig inte med ett BM-besök. Begär att få en läkartid och säg att det inte går att ha sex. Överdriv om du måste. Dom gör op först efter 6 månader efter förlossningen om problemet kvarstår, även om man planerar att ha fler barn. Att dom inte vill göra op är ju för att många problem rättar till sig efter en ny förlossning, men om man inte kan ha sex så blir det ju inga fler barn. I mitt fall var det ett ärr som hade bildat en tajt ärrbrygga. Den klöv dom på mitten och sydde stygn åt andra hållet. En enkel operation och så var problemet löst. Ge dig inte innan du har träffat en ordentlig läkare. Kram!

     • Emma

      Tack för att du tar dig tid att svara
      Jag var hos bm 10 mån efter förlossning pga problemen. Det var då jag fick tipsen samt höra att de inte gör ngn operation. Men att jag kunde söka hos gynekolog själv om jag ville.
      Så svårt hur jag ska göra. Tänkte försöka med ”tipsen” och se hur det går. Är det fortf tvärstopp får jag ju söka, som sagt det blir ju inga fler barn annars :/ Samtidigt har jag svårt att se att jag igen kommer föda på normalt sett igen då jag hört att det kan vara svårt att laga om man spricker så mkt igen.. och det är det ju inte värt!

     • Emma - På Smällen!

      Ingen fara! Jag vet själv hur jobbigt det här är. Men jag tycker inte att du ska söka hos en gynekolog själv. Du har ju rätt att träffa läkare på ditt MVC. Jag tycker du ska stå på dig och säga att du behöver träffa en läkare. Min BM kunde ju inte heller se något fel på mig och pratade om att torra slemhinnor pga att jag ammar, men läkaren hittade ju felet på en gång. Ring och säg att du vill boka en läkartid och får du lika dålig hjälp där så bestämmer du då vad du ska göra. När du pratar med läkaren så kanske du ska säga det du funderar på med att föda normalt och spricka igen. Jag vet inte riktigt vad som gäller med det där, men hjälp finns i alla fall, men vissa inom vården är riktiga stolpskott och det kan vara jäkligt jobbigt att ta sig förbi dom innan man får hjälp. Ta med dig nån stark person som kan hjälpa dig att sätta ner foten om det behövs. Du har rätt att kräva hjälp! Kram!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.