Hur gör man för att få sin bebis att äta själv?

Något som för mig är en gåta är hur föräldrar gör för att få sina bebisar att äta själv. Jag förstår att det krävs massa tålamod med klet och sånt och det har jag. Men vår lille Lucas älskar verkligen att bli matad. Han äter ingenting själv! Vi har provat att ge honom bitar av en smörgås, pasta, majs och andra små saker som han borde kunna äta själv men han kladdar bara med det. Han försöker inte ens stoppa det i munnen. Inte ens när han är superhungrig. Då tar jag ibland en smörgåsbit och precis innan jag ska mata honom med den så lägger jag den på hans lilla bord framför honom istället. Inte ens det funkar. Han vet jur. man dricker ur sin mugg och dricker vatten jättefint själv, men ibland lutar han sin mugg för lite och då kommer inget vatten men hjälper man honom så släpper han muggen. Vår lille kille är så bekväm av sig!!!!

Jag skulle gärna vilja ha tips på hur man lär sin bebbe att äta själv. Nån som har upplevt liknande?

20140311-185859.jpg

Knäppisen stoppar gärna allt annat i munnen men inte mat!

Relaterade Inlägg

5 Kommentarer

 1. Sofie

  Hej hej! Varför måste han äta själv? Det känns som att du pressar dig själv till att allt ska vara “perfekt” Låt istället tiden ha sin gång. Jag var precis som du med mitt första barn. Min äldsta dotter började dagis lika tidigt som Lucas och hon vägrade också äta själv. Min syster sa att jag måste få henne att börja äta själv innan hon började dagis. Jag fick panik för att hon vägrade. Hon började dagis och jag var jätteorolig för att hon inte skulle få i sig mat. Efter första veckan efter inskolningen så fick jag inte mata henne längre 😉 De lär sig snabbt på dagis så ta de lugnt du. Mata på du.

  Angående nattamningen. Varför måste du ta tag i det själv? När det var dags här hemma att sluta amma så tog pappan över. Jag sov i annat rum med öronproppar. Du överger han inte och det vet han.
  Det tar kanske några nätter men det är värt det. Lycka till med allt.

  Du är världens bästa mamma till Lucas.

  Svara
 2. Angelica

  Han är antagligen inte redo för det ännu, ge honom möjligheten att pilla med majs och sånt så kommer det så småningom 🙂

  Svara
 3. Linda

  A tycker om att äta själv och jag tycker det är supersmidigt så jag förstår att du vill få L att göra det. Det är ju svårt att mata någon och själv äta samtidigt. Vi har kört mycket med majs, ärtor, russin och sockerfria flingor. Typ att han får lite sånt efter maten. Äter han något som inte kladdar jättemycket som pannkaka äter han själv ibland men barnmat matar vi fortfarande

  Svara
 4. A

  A äter själv förutom ris o burkmat när vi är iväg, jag tror att hon är van vid det så jag började med det när hon var 6-7 månader o kunde sitta själv i matstolen. Det blir riktigt kladdigt o smuligt men det är vara att sopa:/ dammsuga varje dag i köket. Men tycler inte du ska stressa dig över det. Njut bara av att han faktiskt äter.. NäR han börjar förskolan kommer han äta själv o det är ju bara om 5 månader.

  Svara
 5. Alexandra

  Hej, han kanske inte är redo än, prova att lägg fram en liten Bit av det ni äter när han sitter med lite då och då, det kommer komma så småningom. Brukar han stoppa saker i munnen typ sånt som han hittar på golvet , smulor, småsten, osv ? När min lilla började med de då började hon även äta plockmat som jag la på matbordet. Lycka till det kommer när det kommer säkert snart 🙂

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här