Okategoriserade

Vikt, matvanor, flaska och BVC 18 månadersbesök

Jag vet, jag har varit superdålig på att uppdatera om Lucas. Det är många av er som har efterfrågat det så självklart ska jag göra det! Det har helt enkelt inte blivit av nu när jag har haft det lite tufft med mig själv. Men nu har jag äntligen lite tid (och lust) att berätta om hans 18 månaders besök på BVC som var för 1 månad sen. Det var samma vecka som jag hade fått reda på mitt missfall så det är därför jag inte har orkat skriva något.

Lucas vikt

Den största grejen på Lucas BVC besök är alltid hans vikt, hans matvanor och hans kära flaska. Vi har ju, som ni vet sedan tidigare, problem med Lucas vikt. Han går inte upp enligt sin egen kurva och äter oftare dåligt än han äter bra. När vi var i Brasilien åt han riktigt dåligt på slutet, nu har han ändå börjat äta upp sig lite och väger äntligen över 10 kg!! Kolla hans kurva här nedanför:

IMG_2161.JPG

 

Vår BVC-sköterska sa att hon förstod att vi blev oroliga när hon såg hur lågt på kurvan han hade legat precis när vi kom hem. Jag vill ju såklart inte höra att det är nåt fel på min son, men det känns samtidigt jobbigt att hela tiden höra att allt är normalt när magkänslan säger något annat. Jag är inte den som går igång på alla cylindrar när det gäller det här med vikten, jag är ganska rationell och ser ändå att allmän tillståndet är bra och då blir inte jag orolig direkt. Dessutom så är både jag och Jair smala och jag var väldigt smal hela min barndom. Jag vägde alltid för lite, så jag förstår att det kan vara lite genetiskt också. Men jag tycker ändå att man ska ta barns vikt på allvar. Det kan ju faktiskt bero på allergi och sånt också. Det känns som jag så länge har sagt att Lucas har vägt för lite, men i Brasilien så sa alla motsatsen hela tiden. Jag fick ständigt höra hur stor och tjock han var!?!?! Va??? Ibland undrar man ju vad det är dom jämför med….?!

Här har ni en bild på hur Lucas såg ut när vi åkte, hur han såg ut innan vi åkte och hur han ser ut nu:

IMG_2160.JPG

Visst är det skillnad!?!

Lucas matvanor

Jag vet inte vad det är som gör att Lucas äter bättre här i Sverige än vad han gjorde i Brasilien. Men jag tror att det kan bero på klimatet, matvanorna, rutinerna och kanske till och med maten. När vi kom till Brasilien så åt Lucas först ingenting. Sen åt han allt, men i små mängder och på slutet så var han sjuk typ hela tiden och drack bara mjölkersättning på flaska. Vi försökte laga all möjlig mat till honom, vi försökte skapa vettiga rutiner, men vissa saker kunde vi inte ändra på som till exempel klimatet. Lucas ville aldrig äta när vi inte åt, men jämt när vi åt så åt han bara lite. Och eftersom Jairs familj inte har något kök så var det inte så lätt för alla att äta samtidigt så varje gång någon åt så ville Lucas ”smaka” . Han åt alltså inga ordentliga mål på dagen utan små-åt lite då och då. När vi kom hem till Sverige så kunde vi införa lite skarpare rutiner och då märlkte vi att Lucas åt bättre. Vi började även köpa barnmatsburkar igen och det var nog ett bra avbrott till hemlagad brasiliansk mat för nu åt han MYCKET! Nu ger vi både vår mat och barnmatsburkar, beroende på när vi är färdiga med maten här hemma. Jag är inte så noga med att det ska vara hemlagat, huvudsaken är ju faktiskt ATT min son äter, inte om han äter barnmatsburkar eller ej. En annan sak som vi gör nu när han ska äta. Det är något som jag hade bestämt att vi aldrig skulle göra, men man ska aldrig säga aldrig… Vi ger ipaden för att han ska äta mer. Vi har märkt att han äter mer om vi ger ipaden alternativt sätter på Bamse på TVn. Det är som att han glömmer bort att han äter då. Ibland kan vi få i honom en hel barnmatsburk bara för att vi tar fram ipaden, bättre än att han bara äter en halv!

Vi hade aldrig gjort så om han inte hade varit så kinkig med maten, men i krig och kärlek är alla medel tillåtna! (Detta är kärlek! 🙂 )

Lucas flaska

Japp, vi är definitvt i flaskträsket. Först hade vi problem med att sluta amma. Sen var det en tid som han inte åt på natten alls och efter det så har vi varje gång han har varit förkyld ramlat tillbaka i flaskträsket. Just nu har vi en period där han alltid vill ha flaska för att sova eller så vaknar han på natten och ber om flaska. När vi var i Brasilien gav vi mjölkersättning, Nu ger vi välling så att han ska bli lite mättare och få i sig mer näring. Jag tycker det är väldigt jobbigt med det här flaskmatandet, jag är så himla orolig för tänderna… Jag vet inte riktigt vilket man ska göra. Ska man ta fighten även när dom är sjuka?

5 Comments

 • Anette

  Min treåring har också alltid varit väldigt smal (iofs är han kort också) och legat en bra bit under normalkurvan hos BVC men han har nästan alltid ätit bra med mat. När han var bebis tillsatte vi extra smör i all hans mat och hade i en msk olja i hans välling. På senaste BVC besöket vid 3 år så var han fortfarande för smal enligt sköterskans åsikt så nu får han återigen extra smör och feta mejeriprodukter (ofta creme fraiche till maten). Grabben mår bra och har inga allergier utöver att han är lite känslig för tomat.

  På vardagarna äter han frukost hemma vid 06:30 och middag med oss vuxna kl 19:00 och sen får han välling eller annan kvällsmat vid 19:45. Där i mellan äter han frukost, lunch och mellanmål på sin fsk och mellanmål eller middag hos sin mormor och morfar. Tror inte att du behöver oroa dig för Lucas tänder så länge ni borstar ordentligt morgon och kväll. Att borsta ca 1 timme innan godnatt vällingen är bättre än att inte borsta alls enligt vår tandläkare.

  Jag själv är rund som vuxen och har alltid varit normalviktigt som barn men hans pappa är den sorten som kan äta mängder av allt onyttigt som finns, helt strunta i att träna och ändå vara smal som en mask. Jag försöker tänka att sonen helt enkelt har ärvt sin pappas fysik.

 • Marie Alvas mamma

  Skönt att Lucas äter bättre nu. Vi kom precis hem från 18 månaders kontroll. Alva vägde 10,1 kg nu. Känner så väl igen det du skriver. Alva äter jätte bra om hon glömmer bort att hon äter. Som du sa så är det ju bättre dom får i sej mat än att hålla stenhårt på regler. Vår Alva är pigg och glad precis som Lucas så vi är inte oroliga heller för hennes vikt som har gått lite i trappsteg på kurvan. Dessutom jämförde jag med min vikt i samma ålder och det skiljde bara 90 gram på mej och Alva. Jätte kul att få läsa om Lucas skriv gärna mer om honom 🙂

 • Erika

  Jag känner igen mig i allt du skriver om. Min snart 3åriga son vägde i slutet av augusti 11,3kg. Han är smal och har i perioder ätit riktigt riktigt dåligt. Det har varit så jobbigt för oss att vi inte visste vad vi skulle göra tillslut. Nu har vi fått näringsdryck utskrivet som ger mer kalorier i hans kost.

  Vi har också hamnat i samma träsk som ni med plattan och film för att han ska äta men jag tycker att det är ok jämfört med att jag hört talas om de barn som bara äter SAMTIDIGT som de ska bada i badkaret. Det hade varit sjukt jobbigt.

  Jag vet din känsla och jag har den känslan varje dag: kommer han äta eller inte? Men det är skönt att se att Lucas börjar vända upp igen och man ska alltid gå på sin magkänsla. Något jag lärt mig på vägen!

  Kram
  Erika
  (CreativeThingsByErika)

 • Mia

  Varför skulle det vara fel med flaska? Min son är 13 månader och han får välling på flaska morgon och kväll, tycker det är jättesmidigt. I min familj har vi barn alltid fått välling på flaska, tror min lillebror var 4 när han slutade med det, och då för att han själv tyckte att han blivit för stor och tänderna var det aldrig några problem med. Min son ska iaf få välling på flaska så länge han vill ha. Han äter i övrigt 6 ggr/dag, 2 av dom är lagad mat eller barnmatsburkar.

 • Lovisa

  Jag vet precis vad du menar. Hemma leker vi oss igenom de flesta måltiderna, bygger med lego, läser böcker, pusslar eller tittar på iPad. Man gör vad som helst för att sina barn ska äta!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.