Recept

Recept på kladdkakerutor – min favoritkaka!

Nu inför Lucas kalas så bakade jag min favoritkaka som jag brukar kalla för ”chokladgodisar”, för det hette dom nämligen i originalreceptet, men för att använda ett bättre beskrivande namn så kanske jag borde kalla dom för kladdkakerutor istället. Dessa kakor är vansinnigt goda och busenkla att baka. Jag har bakat dessa ända sen jag var liten men mitt starkaste minne är nog när jag bakade till fredagsfikat på jobbet. Jag var höggravid och under tiden jag bakade så åt jag en HEL plåt med kakor så jag var tvungen att baka en plåt till! Här kommer receptet, lova att ni skriver till mig när ni har testat dom. Jag vill veta vad ni tycker om dom 🙂

Foto: Therese

Recept på kladdkakerutor (ca. 15 st)

Ingredienser
150 g smält smör eller margarin
3 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1/2 dl kakaopulver
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver

Glasyr
2 dl florsocker
1 msk kakaopulver
1-2 msk vatten
1/2 dl kokosflingor

Sätt på ugnen på 200°C. Smält smöret (margarinet) i en kastrull som är så stor att de övriga ingredienserna också får plats. Tag kastrullen från värmen och rör i sockret. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver i en separat bunke så att det blir jämnt blandat. Tillsätt äggen och mjölblandningen i kastrullen. Rör bara ihop smeten, vispa inte. Bred ut smeten på en bakpappersklädd fyrkantig form ca 20×30 cm eller en rund form, ca 27 cm tvärsöver. Har man ingen mindre bakplåt kan man som jag gjorde igår använda en fullstorleksplåt, men gör då dubbelsats. Grädda kakan i 15-20 min. Kakan är klar när det inte blir degigt på gaffeln när du sticker ner den i kakan. Kakan ska bli lite kladdig i smaken men det ska inte följa med deg på gaffeln när du sticker den i kakan. Låt kakan kallna under en fuktig handduk. När kakan har svalnat, rör ihop en glasyr av florsocker, kakao och vatten och bred den över hela kakan. Strö på kokos innan glasyren stelnar. Ställ in i kylen och stoppa in hela kakan i en plastpåse så fort glasyren har stelnat. Klart!! Skär upp i lagom stora eller små bitar.

Tips! Jag tycker kakan är godast när den serveras kylskåpskall 🙂

5 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.