Tips & Tricks

Råd för hur barn kan åka säkert i bil utomlands

– I samarbete med Volvia –

Nu är det snart dags för semestern och många undrar då hur man ska göra för att färdas säkert med sina barn när man åker taxi eller hyrbil utomlands. Kommer det finns bilbarnstol att hyra på resmålet eller måste man ta med sig hemifrån? Eller ska man helt enkelt ta seden dit man kommer och åka med barnet i knäet? I det här blogginlägget som jag skriver i samarbete med Volvia så kommer ni få råd för hur barn kan åka säkert i bil utomlands.

åka säkert i bil utomlands

På semester i Portugal – Isadora sitter tryggt i babyskyddet 🙂

Det finns ingen sed

Det sistnämnda alternativet här ovan om att ta ”seden” dit man kommer är absolut inget jag rekommenderar och hoppas att ingen annan rekommenderar heller. Det finns ingen sed och det handlar om att vi i Sverige har kommit längre gällande barns säkerhet i bil. Dessutom är riskerna utomlands ännu större än vad dom är i Sverige där vi har en relativt låg andel dödsolyckor i trafiken jämfört med många populära turistländer. När det kommer till svenskar som tummar på trafiksäkerheten på utlandssemestern så tror jag att det främst beror på okunskap och många obesvarade frågor inför resan. Jag har själv varit där. För 2 år sen åkte vi till Bali utan bilbarnstol. Vi trodde att vi inte fick ta med den och såg inga andra alternativ. Idag hade vi gjort allt annorlunda.

Vad händer vid en krock om barnet sitter i förälderns knä?

Jag vill tro att dom flesta som låter sitt barn åka i knät när dom befinner sig utomlands inte förstår riskerna som dom utsätter sitt barn för. När vi var i Brasilien fick jag argumentera om varför Lucas skulle sitta i babyskydd vareviga gång som vi skulle nånstans. Dom skämtar fortfarande om mig därnere, men det kan dom göra för jag vet bättre. Det som händer vid en krock om barnet sitter i förälderns knä och är bältat med samma bälte som föräldern är att barnet krossas/mosas mellan föräldern och bältet. Det räcker att du krockar i 50 km/h för att den vuxna ska väga lika mycket som en elefant (3000 kg) och det säger ju sig självt vad som händer med barnet då. Om barnet däremot sitter i förälderns knä utan bälte så kommer barnet slungas framåt vid en krock. Föräldern kommer inte klara av att hålla emot barnet med sina armar. Om man krockar i 40 km/h kommer ett barn som väger 30 kg slungas framåt med en kraft som motsvarar 1 ton (Volvia). Om man räknar om detta så kommer alltså en 1-åring som väger 10 kg väga nästan 350 kg vid tidpunkten för en krock i den hastigheten. Volvia påminner även om att korta sträckor är trafikfarliga och därför ska alla i bilen vara fastspända. Alltid.

Ibland finns det bilbarnstol att hyra på resmålet

I dom andra EU-länderna finns det också regler om att barn ska sitta i bilbarnskydd, men då är det oftast framåtvända bilbarnstolar som gäller från 1 år. Det är inte alls lika säkert som en bakåtvänd stol. En bakåtvänd stol har en skadereducerande effekt på ca 90 procent, jämfört med ca 50 procent för en framåtvänd stol (NTF). Läs gärna mer på Volvia om varför det är säkrast att åka bakåtvänt för alla barn och även för vuxna egentligen. Rekommendationen är att barn åker bakåtvänt till dom är minst 4 år, men helst tills dom är 5-6 år.

Råd för hur barn kan åka säkert i bil utomlands

Det är inte alltid lätt att veta hur man ska göra och informationen på internet kring detta är knäpphändig. När man googlar får man ibland känslan av att ingen riktigt vet hur man ska göra och därför tänkte jag samla mina bästa råd för hur barn kan åka säkert i bil utomlands:

1. Ta med bilbarnstolen – Detta är det allra bästa och säkraste alternativet. Många flygbolag tillåter att man checkar in bilbarnstolen utan extra kostnad, men kontakta flygbolaget och kolla upp vad som gäller för just dig. Jag mailade TUI som vi ska åka med till Gran Canaria och på vår resa kommer det vara gratis att checka in bilbarnstolar. För att undvika att bilbarnstolen tar skada, packa den i en Airshells-väska och granska sedan stolen noggrant utan klädsel innan ni lämnar bagageområdet på flygplatsen (om ni går ut så gäller inte flygbolagets försäkring för bagaget längre). Titta efter sprickor i skalet eller om det finns färgförändringar i plastmaterialet, exempelvis ljusare strimmor eller ränder (NTF).

2. Ta med babyskydd – Om det inte finns möjlighet att ta med bilbarnstol på resan och barnet är litet så kanske det fortfarande kan sitta i babyskydd. Vårt babyskydd går upp till 13 kg och är inte urvuxet på längden förrän huvudet sticker upp ovanför ryggstödet. Fördelen med babyskyddet är att det är mycket enklare att bära med sig och får oftast bäras ända fram till gaten och är därmed mer skyddat än incheckat bagage.

barn i bil utomlands

På resa i Brasilien – Lucas 13 månader sover i sitt babyskydd

3. Ta med bälteskudde – Om det inte finns möjlighet att ta med bilbarnstol och barnet är för stort för babyskydd så kan man ta med en bälteskudde. Det är rekommenderat att alla barn sitter bakåtvänt till minst 4 års ålder, men om inget alternativ finns så är det alltid säkrare att sitta på bälteskudde än direkt på bilens säte eftersom bältet blir felplacerat på barnets kropp då (NTF). Se till att bälteskudden har bältesledning för axeln så bältet kommer rätt vid axeln, framförallt om barnet är mindre. Bälteskudde är ett bättre alternativ än att sitta i förälders knä.

4. Skippa chartertransfern – Boka en egen transfer från flygplatsen istället för att använda dig av charterbolagets transfer. Om du väljer att boka din egen transfer kan du på vissa resmål i förväg boka en taxi med bilbarnstol till ditt barn. Tyvärr kan man aldrig vara 100% säker på att man får en bilbarnstol när man väl kommer fram och man kan aldrig vara säker på i vilket skick stolen är i, så jag skulle nog ändå rekommendera att ta med eget om det går. Men det finns ändå fördelar med att boka sin egen transfer och avstå från busstransfern där man förmodligen inte kan montera bilbarnstolar eller babyskydd överhuvudtaget.

5. Hyr inte bil och åk sparsamt med taxi – Försök undvika att åka taxi och hyr inte bil om barnen inte sitter säkert i bilen. Det sker många fler dödsolyckor utomlands så försök eliminera riskerna så gott det går. Vi brukar välja att åka stadsbussar (som inte kör i så höga hastigheter) eller tåg och väljer oftast hotell efter läge för att slippa utsätta oss för onödiga risker.

14 Comments

 • Siw Löngårdh

  Det borde vara en självklarhet att ta med det skydd som behövs vid bilåkning för barnets/ barnens säkerhet när man reser utomlands.

  • Emma - På Smällen!

   Ja, jag tror att problemet är att många inte vet hur man ska göra och det finns ingen information att läsa hos resebolagen eller flygbolagen. Hoppas att det blev lite lättare för en del efter att ha läst det här inlägget.

 • gunilla

  Skulle aldrig ta såna risker enbart för att jag ville resa utomlands. Länderna finns ju kvar. Jag väntade med att resa tills barnet blev sex och kunde sitta på bälteskudde. Då köpte jag en ryggsäck med integrerad bälteskudde till honom som har funkat bra.
  Alternativt hade jag bokat transfer med (svensk) bolag som tillhandahåller bilbarnstolar som det t ex finns i Thailand.

 • Annie

  Har du ett litet barn som sitter i babyskydd – ett sådant som du bär med dig – är det enkelt att ta med på resan.
  Även en bälteskudde för de lite större barnen är enkelt att ta med sig. Försäkringsbolagen rekommenderar att du tar med dig den bilbarnstol ditt barn behöver.
  Vilka regler som gäller för bilbarnstol som bagage på resan kan du kontrollera med flygbolaget du reser med. Relgerna kan skilja sig åt från bolag till bolag, men många flygbolag erbjuder att ta med bilbarnstolen som GRATIS bagage.

  Kram Annie

 • Caroline

  Vilket bra inlägg, precis vad jg behövde då vi snart ska åka till Holland med vår 13-månaders. Jag tror inte hon vuxit ur babyskydd på längden och definitivt inte på vikten :p men två frågor ; när du säger att man ibland kan ta med babyskydd ända till gaten, menar du som handbagage? För det tar ju rätt stor plats så någon hatthylla får det ju inte plats på? Och fråga nummer 2; vad menas med att packa i en airshell-väska och vart får man tag i en sån?

  • Emma - På Smällen!

   Vad kul att du uppskattade inlägget. Ja typ som handbagage. Man får bära det hela vägen fram och sen får man lämna det till flygvärdinnorna som placerar det under planet tror jag. När man går av planet så får man tillbaka babyskyddet precis vid planet så man behöver inte hämta det på nåt bagageband eller så, det riskerar alltså inte den vårdslösa behandlingen 🙂 airshell väska ska finnas att hyra på flygplatsen och kostar 180 kr för bilstolar. Det här är nytt för mig så jag har inte sett det på flygplatsen men som jag förstår det så ska det finnas på Landvetter och Arlanda. Kolla hemsidan innan ni ska resa så att ni har koll 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.