Det där med att äta själv

Lucas kan äta själv och gör det nästan jämt, men oftast ofrivilligt. Ibland är det väldigt frustrerande för det blir mycket tjat från min sida eller så får jag ge med mig och mata två barn, men då hinner jag inte äta själv. Isadora vill inte heller äta själv. Hon sträcker sin sked mot mig så att jag ska lägga upp mat på skeden och då kan hon tänka sig att ta den själv och äta haha 🙂 Jag undrar fortfarande när den där perioden kommer när barnen säger “kan själv” för jag hör bara “jag kan inte” hela tiden om i princip allt… Puh!

Foto: Fotad av Jennie

Lucas har blivit mycket bättre på att äta kladdiga saker nu än vad han var förut. Nu vill han ha smör ända ut på kanten på brödet även fast det betyder att han blir kladdig och han vill hålla bananen utan skalet. Så dom grejerna är inte längre något problem. Däremot så är det väldigt obehagligt att bli kladdig av gröt men det blev bättre när han började äta med mina latteskedar för skaftet är ju mycket längre på dom 🙂

Nästa vecka har vi tid hos en logoped. Jag vet inte riktigt vad vi kommer få för hjälp eller om vi ens kommer få någon hjälp, men jag försöker ta den hjälpen som finns för att det ska bli så bra som möjligt för Lucas. Han äter fortfarande inte så mycket och biter aldrig av saker som är det minsta hårda som tex kex eller glass med chokladöverdrag om den är hård. Jag är med i fb-gruppen för barn med selektiv ätovilja och har förstått att detta är ganska vanligt, så det är mycket möjligt att han har fått det efter alla år med kväljningar 🙁 Men jag hoppas ändå på att det ska finnas nån typ av hjälp eller åtminstone bra råd för hur man som förälder ska tänka.

Foto: Fotad av Jennie

 

Relaterade Inlägg

6 Kommentarer

 1. Sofi ellebellebus

  Jag tror du ska helt enkelt sluta försöka så mycket och bara låta det komma. Lägg upp maten i skålar som han själva kan ta av och ta av det som han vill. Som ni ställer på bordet.

  Svara
 2. My

  Hur äter han om det liksom är plockmat, som tacos? Han kanske vill ta sin egen mat mer och välja som han vill? Det är svårt men ni gör ju så gott ni kan 🙂

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Det är en bra idé men han äter aldrig mer än en sak i taget så även om det finns två saker som han gillar så kommer han bara äta en av dom. Vi fortsätter ändå att erbjuda mer än en sak men än så länge har inget ändrats. När vi äter tacos äter han bara köttfärs och om vi ställer fram taco-chips så äter han bara dom… vad sugen jag blev på tacos nu haha! ? tack ändå för idéerna 🙂

   Svara
 3. Jacqueline

  Adam började kladda vid 10 månader, åt själv när han var 1 år (dagis) och nu vid 2,5 så äter han faktiskt med kniv och gaffel…
  Han blir vansinnig om vi bara ger en gaffel för han vill skära korven/köttbullarna/potatisen..

  Det där är ju individuellt helt och hållet

  Kram
  Jacqueline

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här