Okategoriserade

Profylax-kurs

Just det! Jag har visst glömt att skriva att vi har varit på Profylax-kurs nu i veckan! Det var faktiskt inte alls vad jag hade förväntat mig! Jag trodde att profylaxen gick ut på att lära sig en viss andningsteknik så när kursen skulle vara i 2 timmar tänkte jag att ”herregud, vi kommer ju vara helt torra i halsen av all andningen innan vi går därifrån”. Men i kursen fick vi lära oss framförallt avslappningstekniker och där ingick andning och massage. En stor del av kursen var massage som papporna kunde göra på mammorna under värkarna. Kursen var faktiskt både givande och rolig!

Tror det kändes bra för papporna också att dom fick lite vägledning hur dom skulle kunna hjälpa sina kvinnor under värkarna istället för att bara titta på.

När vi skulle öva andning och även papporna skulle andas tyckte Jair att barnmorskan lät så roligt så även om han kämpade emot skrattet så kunde han inte riktigt få ner mungiporna och fokusera på andningen. Jag tyckte Jair såg så skojig ut så jag var tvungen att titta bort för att inte brista ut i gapskratt. Men Jair har nu fått lova dyrt o heligt att andas seriöst med mig på sjukhuset. Jag vill inte att han bara ska påminna mig om att andas, jag vill att han ska göra detta tillsammans med mig! Vi föder väl barn tillsammans eller?! Jag blev så irriterade på en blivande pappa och mormor som var med inne i förlossningsrummet på programmet ”En unge i minuten” som istället för att hjälpa den blivande mamman att andas bara satt på sina stolar och sa ”andas nu, andas” som två papegojor! Vad gjorde dom för nytta egentligen?!

20130217-223210.jpg

Förresten, glömde skriva att jag mår lite bättre nu. Hoppas det håller i sig!

2 Comments

 • Madde-Bäbis i februari

  Vad skönt att du mår bättre nu! Skulle precis kommentera det andra inlägget så såg jag detta. Jag hade sjukt ont i magen i veckan, kunde knappt gå… Som tur var skulle jag till BM den dagen så körde dit..Allt såg ju fint ut och hon sa bara ” det gör ont nu när man kommit såhär långt, det klämmer, man mår illa”…Det roliga var att under tiden när jag var hos BM gick magontet över. Så var väl orolig oxå och det kan ju späda på det onda..

  Hoppas du inte får ont något mera nu. Men tveka inte att ringa FL ändå, dem är så himla gulliga och hjälpsamma.

  Nyttigt med profylaxkurs, vi började oxå fnissa en heldel när våran kursledare (BM) skulle visa för alla, hih! Låter ju så roligt och ser så kul ut.. Ska bli spännande och se om man kan tilllämpa det där eller inte..

  Ta hand om dig och magen nu <3 Kraam!

  Svar från Emma: Tack Madde! Läkaren hade inte heller någon bbra förklaring när jag var där igår. Klart man blir oroligg och det gör ju inte det hela bättre… Jag ska ringa FL om magen börjar göra mera ont igen. Hoppas du får slippa mera magont också!

  Ja, det kändes nyttigt att gå på profylaxkkurs och det var ju skoj också! Ja hoppas att det gör lite nytta också!

 • Beatrice, mamma till skrutten Robin och gravid igen :)

  Vi var aldrig på någon profylaxkurs när Robin låg i magen, men vi fick lära oss hur man skulle andas i föräldragruppen som verkligen hjälpte mig.
  När värkarna började göra ONT hade jag totalt glömt bort det där med amningen, men dom påminde mig och sen var det bara det jag använde(ingen smärtlindring alltså). Men när sambon försökte få mig att tänka på annat blev jag bara irriterad på honom så för mig var det bäst att han var tyst så jag fick gå in i mig själv och andas. Det enda han fick göra var att badda min panna med en blöt handduk 😉

  Svar från Emma: Vår profylaxkurs var också genom föräldragruppen men dom har brytit ut profylax från de vanliga träffarna och så fick man ett intensivpass med profylax sista gången istället. Ska säga det till min kille också att jag inte vill att han ska försöka få mig att tänka på annat för då kommer jag bli sur! Jag vet hur jag är, jag måste fokusera på det jag gör! Jag kan inte tänka på ”barnen i Afrika” eller nåt annat sånt. Jag har fått höra det från en släkting en gång… 😛

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.