Fjärde graviditeten

Privat ultraljud i Göteborg

– Samarbete med Barnmorskegruppen –

Nästa vecka ska vi tillbaka till Barnmorskegruppen för TUL, det tidiga ultraljudet som görs i vecka 13-14. Jag längtar så mycket tills vi får se vår lilla bebis igen! Förra gången hade vi både mobil och kamera i högsta hugg för att få till en liten video, men vår lilla bebis sov nog för den rörde inte en fena! Alldeles stilla var den lilla kroppen. Och jag som hade föreställt mig en uppvisning full av liv och rörelse 🙂 Vi får hoppas på revansch denna gången!

privat ultraljud i göteborg

Varför vi valt privat ultraljud

Vi har valt att göra alla våra ultraljud på Barnmorskegruppen i Göteborg, man kan välja det oavsett vilket MVC man tillhör. Vi tycker att ultraljudet är mer än en medicinsk undersökning, det är även en intim stund där man får träffa sin bebis för allra första gången. I mina tidigare graviditeter har jag upplevt det stressigt och fyrkantigt med rutinultraljudet på Östra sjukhuset, det har inte alls blivit en sån där mysig upplevelse som jag drömt om. Dessutom fick man inte filma eller fota skärmen, så tråkigt! Det är ändå väldigt speciellt att få bekanta sig med bebisen i magen, och inte minst få med sig en liten videosnutt när det lilla knytet rör sig och visa för blivande syskon. Denna gången har vi valt att göra ultraljuden hos Barnmorskegruppen för att det ska bli precis en sådan upplevelse som vi önskar 🙂

Ta reda på kön vid ultraljud

En annan fördel med att göra privat ultraljud hos Barnmorskegruppen är om man vill veta könet på bebis och få det nedskrivet på en lapp. Det är inte självklart att man får veta könet på bebis när man har ultraljud hos primärvården och än mindre att få det nedskrivet på en lapp. På Östra sjukhuset i Göteborg lämnas muntliga besked.

kön nedskrivet på lapp

Bild från primärvården

Fosterdiagnostik och ultraljud hos Barnmorskegruppen

Barnmorskegruppen erbjuder fler former av fosterdiagnostik och ultraljud än de som ingår i vårdavtalet, bl.a. tidig bestämning av graviditetslängd, TUL (tidigt ultraljud), KUB, NIPT, rutinultraljud, fosteranatomisk granskning och viktskattning. Vårt första ultraljud hos Barnmorskegruppen var ett dateringsultraljud för att ta reda på hur långt gången jag var och för att se att allt var okej med bebis 🙂 Det var väldigt skönt att få se bebisen redan i vecka 9, det är ju trots allt oroliga veckor dom där första veckorna… Nu räknar vi ner till nästa vecka då vi äntligen får se bebisen igen! Jag kan knappt vänta!

Någon mer som valt att gå på privat ultraljud eller privat MVC under graviditeten?

19 Comments

 • Linda

  Jag var inskriven på barnmorskegruppen Göteborg under båda mina graviditeter och valde såklart att göra alla ultraljud där oxå. Var jättenöjd med det valet och likaså min sambo som allt som oftast följde med på besöken???

 • Karin

  Oj, hade ingen aning om skillnaderna. Har gått på privat MVC och ultraljud i Stockholm vid bägge graviditeterna. Fått videosnuttar och foton digitalt eller utskrivet gratis. Låter löjligt att de inte vill ge besked om kön skriftligt. Borde inte vara något problem efter att de genomfört den medicinska biten av undersökningen.

  • Emma

   Jag ångrar att jag inte gick privat från början faktiskt. I primärvården Göteborg får man betala för bilderna, BM bestämmer hur många du får och du måste ha kontanter och jämna pengar för det finns inte tid att växla. Det är lite av ett löpande band därinne om du frågar mig 😛 Håller med dig! Det kanske förändras i framtiden… vem vet…?

   • S

    I Jönköping får vi hem en faktura på 50 kr för tre bilder. Vid två av våra ultraljud under mina tre graviditeter tror jag dessutom vi fått bilderna gratis pga olika anledningar, ex oskarpa bilder eller att vi fått vänta länge. Inget vi bett om utan det har varit personalen som sagt att vi får dem utan att vi frågat om betalning ? har varit jättenöjd med bemötandet men det är säkert väldigt olika mellan olika enheter och personal. Skönt att kunna välja när man inte varit nöjd ?

 • Johanna Larsson

  Jag trodde bara rutin ultraljud gjorde på östra göteborg.
  Har gjort både mina rutin ultraljud är och har inte alls haft upplevelsen som du haft med löpandeband utan varit väldigt nöjd.
  Har även gått spec på östra och där gjort så många ultraljud, tillväxt ul och flödes kontroller att knappt kan räkna till dem. Vi har super nöja med dem.

 • Gittan

  Jag har alla tre (fyra) graviditeter gått på vanliga mvc och ultraljud på sjukhuset. Privata finns inte i närheten här. Denna grav har jag vart på en del ul på grund av olika saker, så har sett bebis ett antal gånger. När jag va på ett i v 32 för att kolla om jag kunde föda vaginalt fick jag vänta ganska länge plus att de va en student med, fick en liten julklapp då av dem, ett ultraljud i 3D gratis ? Det va så mysigt! Aldrig gjort det innan. Annars betalar vi 50 kr för tre bilder men denna gång fick jag allt gratis. Har fått jättefint bemötande alla gånger. Tillhör jönköpings landsting.

  Kostar privata eller är de oxå gratis?

 • Sara

  Jag har bott i andra städer och har gått hos icke privata bm båda mina graviditeter. Det har varit helt fantastiska upplevelser och bemötande. Vi ville aldrig veta kön så för vår del var detta aldrig aktuellt… men kan tänka mig att det finns situationer där gravida fått veta att de väntar ena könet men ett annat kommer på förlossningen? Vet ju att detta sker (bm till mamma som berättat). Kanske ett sätt att skydda de bm som utför UL? För vår del med den andra graviditeten ingick dessutom kub som ordinarie test i stort sett gratis vilket kändes väldigt bra. Olika regioner erbjuder ju olika för sina gravida tyvärr. Så länge privata alternativ och icke privata erbjuder samma oavsett plånbok anser jag att man får gå var man vill. Det viktigaste är ju att man får en bra och trygg relation med sin bm för det är mycket känslor och oro för många kopplade till sin graviditet. Hoppas att ert ultraljud blir en härlig upplevelse! Även om dessa besök är till för att få en diagnostisk status på bebisen är det ju fint om man får en bra upplevelse som föräldrar också.

 • Linnéa

  Hej! Vill du svara här sen om du fick en digital video med dig från Barnmorskegruppen? Undrar så om jag kommer få det om några veckor när jag ska dit eller om jag ska be om att få filma

   • Lotta

    Läste på massa olika kliniker, blandade visst ihop dom🙈 har du fått reda på kön när du varit där? Har fått reda på kön via nipt, men har så svårt (vågar inte) tro på det. Och min rul är inte förrän v 20! Har frågat dom nu om de kan göra ett ul i v.16. Enligt deras sida erbjuder dom inte det

    • Emma

     Hej Lotta! Det stämmer, dom gör inte enbart könsultraljud. Men vad jag förstår så ska NIPT vara 100% säker vad det gäller kön? Eller? Ultraljud är ju inte alls säkert att dom kan se ändå. Jag tror du kan lita på svaret du fick vid NIPT 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.