Bygga hus

Planerar trädgård i vårt nya hus

– Samarbete med Garmundo –

I dagarna fick vi äntligen veta när vi kommer få nycklarna till vårt nya hus! Den 6:e april blir det, på skärtorsdagen! Alltså jag kan inte föreställa mig en bättre start på påsklovet! Vi längtar sååå mycket! Vi har gjort alla tillval nu och börjat fundera på andra saker, som t.ex. William och Olivers rum, möbler till vårt andra vardagsrum och trädgården 🙂 Vi har redan planerat att vi ska lägga gräsmatta på rulle istället för att så gräs. Vi har inte riktigt tålamodet att vänta på gräset, det känns mycket roligare att kunna gå på gräsmattan med en gång 🙂

Vårt hus är det andra gråa 🙂

Vi har också bestämt oss för att plantera häck på våren när vi flyttar in. Det ingår nämligen en häck, men vi får själva plantera den. Då blir det lite mindre insyn, även om det kommer ta ett tag innan häcken växer sig både hög och tjock. Häcken som ingår är en Vintergrön Liguster som levereras i bunt så det kommer vara ganska glest i början, men vad jag kan se på bilder så blir den tät när den fått växa till sig 🙂 Jag gillar också Portugisisk Lagerhägg som även den har små blad och växer sig tät snabbt, dock verkar den kräva lite mera skötsel än den som ingår i vårt husköp. En fördel med Portugisisk Lagerhägg är att man kan köpa den som färdig häck och slipper vänta flera år på att få insynsskydd. Jag tänker att när vi flyttar in i huset så hade vi ju egentligen velat ha en häck som ”växer som ogräs”, dvs. sjukt snabbt, men att den slutar växa när den är som man vill ha den 🙂 Men det finns väl inga såna häckar… eller?

På höger sida i bild har vi en ganska hög, tät häck som ger lagom bra insynsskydd.

Idag bor vi i radhus med grannar tätt intill oss på alla håll, förutom framsidan där vi har en ganska trafikerad väg. Jag trivs superbra med att det alltid finns människor omkring oss, men ibland så vill man kanske vara i sin trädgård utan att det känns som man är i samma trädgård som grannarna. Haha! I vårt nya hus kommer vi också bo ganska nära till grannar, men inte alls så här tätt som vi bor nu, därför var det ganska kul när jag la upp stories på instagram och jag fick kommentarer som ”HJÄLP! Vad nära till grannarna!” och ”Hade aldrig köpt ett hus med grannar så nära inpå!”. Lite konstiga kommentarer, uppenbarligen är det ju inte dom som ska bo där, utan vi 🙂 Haha!

Häcken på vår framsida får såna här fina vita blommor. Vissa år har blommorna varit så täta så att det nästan sett ut som någon slängt över en vit filt! SÅÅÅÅÅ FINT!

Hur som helst så känns det som att plantera häck är en bra idé för att trädgården ska bli ens egna privata lilla sfär. En tät häck fungerar också bra som ”staket” för barn som rymmer, återigen hade jag gärna haft den på plats direkt… Dessutom är det väldigt fint med häck! Både Portugisisk Lagerhägg och Vintergrön Liguster är häckar som har gröna blad även på vintern. Det tycker jag är så fint! När alla träd står nakna, så är häcken fortfarande fin 🙂 Båda häckarna blommar också med fina vita blommor och på hösten får dom bär, dock är dom giftiga för människor men är omtyckta av fåglar.

Ni som planterat häck i era trädgårdar, har ni några tips? Vilken häck har ni och var det lätt eller svårt att plantera och sköta?

5 Comments

 • Skolkurator

  Vi planterade Syrén för några år sedan. Varje planta var en enda liten pinne. Syrén ska planteras i oktober, men redan första sommaren blommade den. Det tog några år innan det blev en riktig häck av den, men nu är den fin.

 • Fialotta

  Hej Emma! Vi trivs bra med vår lättskötta ligusterhäck som också ingick i vårt nybyggda hus. Dock tog det säkert fem år innan den var så tät att den var någon säkerhet för snabbkrypande barn, tyvärr. Häck ingick för alla i vårt område, men kvaliteten skiftar verkligen. Några är höga och täta och blev det tidigt. Vår kommer aldrig att bli till insynsskydd utan mer inramning. Fördelen är att högre häck innebär mer skugga och därmed mer alger och mossa. Läste på lite när vi i början hade några extra klena plantor. Tipset var då att köpa busk-varianten av liguster istället för dem som säljs som häckplantor, för tät häck direkt. Kanske är ett tips att kolla in plantor lite i förväg och prata med någon kunnig så att ni vet vad som är en bra och livskraftig planta. Lättare att ställa krav och reklamera direkt då. Lycka till med huset, såå spännande!

 • Petra

  Jag tycker att bergsbambu, rufa, är den bästa. Växer som ogräs i början, ca 1 m per år (man kan välja hur hög den ska blir). Den kan bli ganska yvig men jag klipper till vår, en gång i början av sommaren, så att den blir som en vägg. Sen håller den sig så fram tills nästa vår. Jag har använd den på flera ställen i vår trädgård (som en vägg mot trädgårdslandet samt som häck mot grannen). Den är även vintergrön.

 • Elisabeth

  Vi planterade en ligusterhäck vid tomtgränsen mot ena grannen för ca.15 år sedan.
  Vi satte häckplantorna med 30 centimeters mellanrum och klippte ner hela häcken till ca. 30 centimeters höjd direkt. Efter ett fåtal år hade vi en tät och fin häck! det gäller dock att beskära den ganska kraftigt varje år så den grenar ut sig. Vi klipper den precis före midsommar och sedan i september, den växer relativt fort… från juni-september skjuter den i höjd med 25-30 cm!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.