Okategoriserade

Fördelar och nackdelar med att köpa en babyvakt

Går ni också och tittar till era små då och då när dom sover, bara för att se att dom andas? Oliver är mitt fjärde barn, men jag är nästan lika nojig ändå, särskilt när han sover ute eller i ett annat rum för då sover han så djupt. När vi flyttar till huset så ska vi köpa en babyvakt så att jag slipper gå och kolla hela tiden 🙂 Har ni eller har ni haft babyvakt till era barn?

Vad är en babyvakt?

Babyvakter har funnits i årtionden, men de har utvecklats jättemycket med åren. I början var babyvakterna mer som walkie-talkies, man kunde höra när barnet andades, om det rörde sig i sängen eller om det grät, men man kunde inte se något. Nu för tiden har många babyvakter inte bara videoövervakning, utan vissa kan även läsa av rumstemperatur, hjärtfrekvens, syrenivå osv. Det finns också babyvakter med tillhörande app så att man kan övervaka all aktivitet från sin smartphone istället för via en enhet.

Med andra ord så finns det väldigt många olika babyvakter att välja mellan och därför kan det vara bra att läsa på lite innan. Jag kan tipsa om den här babyvakt bäst i test-undersökningen som ger en uppfattning om vad det finns och olika tekniker 🙂 Själv har jag haft både med och utan video-övervakning och trivs helt klart bäst med video. Då kan man se om man barnet är vaket eller om det bara gör ljud i sömnen, det gör det enklare att veta om man ska gå in till barnet och man behöver inte störa det i onödan. Jag tycker också att det har varit bra med de babyvakter som mäter rumstemperatur, särskilt på sommarn när det kan blir riktigt varmt i ett rum, men också på natten om man har ett fönster öppet.

Men är det verkligen nödvändigt med en babyvakt? Och är dom bra för föräldrar och spädbarn?

Bild på vår gamla babyvakt

Vad är fördelarna med en babyvakt?

TrygghetDet är tryggt med en babyvakt. Man kan enkelt och snabbt kolla att barnet mår bra utan att störa det när det sover och det finns ingen risk att det ligger och gråter utan att man hör det. När vi flyttar till huset så kommer William och Oliver ha sitt rum på nedervåning medans vi kommer ha vårt sovrum på övervåning, då behöver vi ha en babyvakt för att ha en chans att höra om någon av dom gråter.

FrihetMan får lite mer frihet och kan t.ex. städa eller laga mat under tiden barnet tar en tupplur. Så fort barnet vaknar larmar babyvakten.

Övervaka barn på distans Ibland kan det vara användbart att övervaka sina barn även när man inte är hemma, t.ex. om man har en barnvakt eller om ett äldre syskon som passar de yngre barnen. Det kan kännas lite som spioneri, men så länge alla är informerade så är det lugnt 🙂 Det är trots allt ens familj det handlar om!

Avancerade funktioner Smarta vakter ger ännu fler möjligheter, förutom ljud- och videoövervakning kan de avancerade modellerna spela upp musik och andra ljud för att lugna ditt barn till sömns. De har även nattseende så att man kan se vad som händer i mörkret. Dessutom kan man ställa in varningar och använda speciella sensorer för att veta vad som händer i rummet, t.ex. temperaturövervakning, rörelsedetektion och ljudsensorer. De mest avancerade babyvakterna mäter även syresättning , hjärt- och andningsfrekvens.

Vad finns det för nackdelarna med en babyvakt?

Babyvakter kan vara fantastiska, men dom behövs oftast inte förrän förälder och barn sover var för sig. Det finns några nackdelar som kan vara bra att ha i åtanke:

Ständig kontaktångest Den ständiga övervakningen av barnet kan ge motsatt effekt för en orolig förälder. Jag tänker särskilt på de mer avancerade som mäter t.ex. andningsfrekvens. Om en sådan larmar falskt riskerar den att spä på förälderns oro. Jag valde bort de mer avancerade av just den anledningen. Människor har uppfostrat barn i tusentals år utan någon form av övervakningsteknologi. Tänk igenom om en monitor faktiskt kommer att förbättra din situation innan du köper.

Tekniska fel och cybersäkerhet – Med en smart babyvakt som är ansluten via WiFi, kan det finnas risk för hackare och signaltjuvar. Det är kanske inte så kul om ens privatliv skulle sändas över hela internet, så se till att vidta alla säkerhetsåtgärder med vakten för att hålla anslutningen säker om du köper en sådan babyvakt.

Babyvakt = bra investering

I det stora hela är en babyvakt en bra investering för de flesta föräldrar. Ett tips är att tänka långsiktigt så att du inte köper en utan video och sen inser att du behöver en med video. Eller om du tex vill kunna övervaka på distans eller bor i ett stort hus, då räcker det kanske inte med en som kopplas via bluetooth.

Vad har du för babyvakt? Tipsa gärna om en som ni tycker har varit bra eller som varit mindre bra!

9 Comments

 • M

  Jag har faktiskt aldrig använt mig av babyvakt. Jag är ett sånt controlfreak så jag tror att jag hade blivit beroende och lagt all tillit på tekniken. Kände väl egentligen att det var med tredje barnet som det hade varit bra, när man dessutom bor större än tidigare. Men det har gått bra ändå. Jag är inte sån som går och kollar så barnen andas när de sover. Eller möjligtvis i början när de var små men då var de nära ändå. Sov i vårt rum om natten och ofta i vagnen om dagen. Förstår att de kan vara behjälpliga, men en annan har hittat andra sätt istället helt enkelt.

  • Emma

   Åh så bra! Vi har två gamla där videoupptagningen har blivit dålig med tiden, men ljudet funkar fortfarande 😊 Och så har vi en tredje utan video som är sladdlös men den har jag inte använt den Isadora var liten 😊 Jag vill gärna ha en ny med video nu känner jag 😊

   Är eran sladdlös? Tänkte eftersom du använder den ute i vagnen? 😊
   Men den går väl på bluetooth om den inte går på Wi-Fi? Eller hur funkar det? 😊

  • Emma

   Så skönt 😊 Jag använder inte heller babyvakt nu med fjärde barnet, men det är för att jag hör väldigt lätt när Oliver vaknar i det här huset 😊 När vi flyttar så känns det som det blir svårare eftersom vi kommer sova på olika våningsplan 😊

   • M

    Jo precis så tänkte jag med. Vi har sovrum nere och barnen på övervåningen. Yngste killen ”bor” dock precis över vårt sovrum och han brukar alltid ställa sig upp i sängen och kasta ut napparna!! på golvet så då vaknar man ändå 😂. Men det händer inte ofta att han vaknar nattetid heller utan han sover gott 😁🙏. Generellt tycker jag ändå att man hör bra via trappen från hallen även om golv och väggar är välisolerade 😁. Härligt med flytt för er snart 🙌

 • Emma

  Vi har haft babyvakt sedan första barnet föddes för snart 8 år sedan och den fungerar fortfarande nu till tredje barnet. Hade inte klarat mig utan den! Vi har en enklare variant av neonate. Den har ingen video utan bara ljud, men mäter även temp och har en räckvidd på åtminstone några hundra meter. Då våra barn har sovit främst i vagn utomhus i trädgården så har det varit guld värt. Den är dessutom lätt att smidig att ha med sig i fickan eller runt halsen. jag skulle inte vilja ha en som är beronde av wifi eller bluetooth då vi även använt vår i skidbacken, sommarstugan, båten etc. Den enda funktion jag möjligtvis saknat är att kunna prata tillbaka till barnet för att säga att man är på väg.

  • Emma

   Åh så bra! Vi har två gamla där videoupptagningen har blivit dålig med tiden, men ljudet funkar fortfarande 😊 Och så har vi en tredje utan video som är sladdlös men den har jag inte använt den Isadora var liten 😊 Jag vill gärna ha en ny med video nu känner jag 😊 Är eran sladdlös? Tänkte eftersom du använder den ute i vagnen? 😊
   Men den går väl på bluetooth om den inte går på Wi-Fi? Eller hur funkar det? 😊

 • Emma

  Den har laddningsbart batteri i både baby och föräldraenheten som håller väldigt länge, vi laddar den med några veckors mellanrum och använder den kanske ett par timmar per dag.
  Den går varken på wifi eller Bluetooth utan fungerar som en walkietalkie, fast ingen annan kan lyssna på den. Enheterna kommunicerar med varandra.

 • Anna

  Vi har övervakningskameror som går på wifi istället. Mycket billigare än babyvakt med kamera och ljud och bild är sjukt bra. Man behöver ju dock en surfplatta eller så då men det har man ju oftast redan.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.