Förlossningsskada

Ont vid sex efter förlossningen

Jag har precis svarat på ett mail från en tjej som har ont vid sex efter förlossningen. Hon verkar ha råkat ut för samma förlossningsskada som jag råkade ut för när jag födde Lucas. Ni kan läsa mer om detta i min kategori FörlossningsskadaJag svarar på mail som detta ganska så ofta och varje gång blir jag lika besviken för varje gång som jag får ett mail så betyder det att vården har totalt misslyckats! Hur kan det vara så? Varför kan inte vi nyblivna mammor få korrekt information och hjälp innan vi lämnas till vårt eget öde?? Jag fattar inte det?!

Mammorna skrivs ut på efterkontrollen även om dom uttryckligen säger att dom fortfarande har ont i underlivet, inte vågar eller ens kan ha sex. Jag kan inte förstå detta? Och om man nu måste skriva ut för att det ska se bra ut på något papper, varför i hela friden kan man inte ge den stackars mamman information så att hon kan ta hjälp om hon behöver?

När Lucas föddes så fick jag en djup bristning inuti underlivet som inte ville sluta blöda. Bristningen syddes med ”ovanligt många suturer” (citerat från min journal) på operation och det konstaterades att jag inte skulle få några men. Men under läkningsprocessen bildades en hård ärrbrygga som gjorde att det inte gick att ha sex. Jair kunde inte komma in, det kändes som en kant därinne som tog emot och det gjorde ont att trycka på. Detta är en vanlig komplikation enligt läkaren som jag träffade. Komplikationen har en lätt fix och det är en operation med ett litet klipp i ärrbryggan så att den delar sig mitt itu och sen syr man åt andra hållet så att det inte blir stramt där igen. Min läkare sa att han hade gjort den operationen många gånger och att den är en enkel operation. Inga konstigheter. Läkaren tyckte att det var konstigt att jag hade väntat så länge som 9 månader för att söka hjälp, det hade räckt med 6 månader sa han. Tydligen görs inga operationer förrän det har gått 6 månader. Men jag hade inte väntat i 9 månader, jag hade varit ledsen och orolig i 9 månader. Jag hade varit ledsen och orolig för hur det skulle gå för mig för jag trodde inte att det fanns hjälp att få. Fattar ni hur hemskt?! Helt utlämnad åt sitt eget öde.

Jag har ställt upp i ett flertal tidningar bl.a. Amelia och Borås Tidning och delat min historia och jag hoppas innerligt att det här kommer förändras. Det här är inte okej!

ont-vid-sex-efter-forlossning

6 Comments

 • Marie Alvas mamma

  Tycker sjukvården borde berätta tidpunkt när man ska vara återställd. Är ju inte lätt att veta speciellt inte vid första barnet.
  Förresten har du varit på efterkontroll hos mvc efter Isadoras födsel? Där jag bor får man gå till mvc efter två månader, tror jag det var, på efterkontroll. Men om jag kommer ihåg rätt så var det inte så mycket man fick veta på det besöket om man inte ställde frågor själv.

 • Sara

  Vad bra att du vågar lyfta detta och uppmärksamma ett vanligt problem. Ju fler som vågar stå upp och kräva ändring, desto större chans att det faktiskt kan ändras på! Säger man inget så kan heller inget ändras! 🙂

 • Elin

  Ibland kan det vara så att barnen inte är helt redo för nya rutiner med sömnen. Och man kan heller inte vänta sig att de tar bara några dagar innan de har vant sig. Tänk på att de har sovit som de velat i flera månader och sen kommer någon helt plötsligt och ändrar. Jag skulle gissa att hon behöver sova mindre på dagen men att de måste ändras mer successivt! Precis som när jag försökte ändra på min 1,2 års pojke så var han inte redo först att bara sova efter lunch. Så först fick jag minska tiden men inte ta bort sovning och vissa dagar fick jag acceptera att han måste få sova mer helt enkelt. Det tog nog 2månader innan han kunde sova efter lunch. Men även nu när han är 1,5år så måste jag låta han sova en gång på fm om han sovit dåligt på natten. Och så måste jag även ta hänsyn till om han har fått mkt stimulans under dagen av aktiviteter då är han tröttare. Ett tips kan vara att om hon är super trött vid ex. 17 låt henne somna då och med tiden kommer Du ändra tiden på dagen Mot läggningen och då kommer resultatet att hon sover fler timmar natt/kväll. Ett tips är också att låt henne somna 15-20min då hinner de inte gå in i djup sömn än. MEN de finns risk att hon är för liten för de, eller om de går ex. 4ggr/dag a 15-20min. Ah lite tips i alla fall ?

 • Mikaela

  Otroligt tragiskt att så många kvinnor sk råka ut för sådant. Jag blev själv bristningsskadad vid min första förlossning (o därför blev jag rekommenderad snitt vid andra). Hursomhelst så blev jag inte utskriven helt förrän efter 6 månader då jag hade återbesök. De sa att det är då man (jag iaf) är helt återställd. Vet inte om det endast var pga sfinkterrupturen dock men man kan ju tycka att alla med större bristningar ska ha återbesök vid den tidpunkten. Det är knepigt inom vården ibland. Hur svårt kan det vara o ändra på något som uppenbarligen inte fungerar?

 • Johanna

  Undrar om det är en ärrbrygga jag kan ha – ska fråga MVC nästa vecka. Men alla läkare verkar ju tycka det ser sååå fint ut och är såååå normalt.

  Bebis är 7mån. Jag kan inte ha sex och knipkulorna som jag tryckte in (var typ omöjligt), fastnade och tog en låååång stund att dra ut. Och jag har inte lärt mig knipa ordentligt.

  Och det är normalt?!

  (Det var visst också normalt att ingen på 5mån visste att jag dragit på mig en livmodersinfektion på förlossningen. Att läka tar ett år, sägs det bara. Kan läkarna göra sitt jobb?!)

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.