Okategoriserade

Känns så hopplöst…

Det är så svårt att lägga Isadora för natten nuförtiden. Jag vet verkligen inte vad som är fel och det känns som jag får flashbacks för hur det var när Lucas var bebis. Han var också väldigt svår att lägga för natten, inte minst eftersom han använde mig som napp. Det var inte förrän han var 2 år som vi fick bukt med hans sovtider och så vill jag verkligen inte ha det igen… :-/

Det känns som problemet just nu är att jag inte hittar rätt sovmönster till Isadora på dagen och vad jag än gör så slutar det med att hon är vaken sent in på natten. När jag bloggade om detta sist så berättade jag ju hur Isadora sov cirka 6 timmar om dagen ute i vagnen och att hon sedan var gnällig om kvällarna och inte somnade förrän efter midnatt. Ni trodde att hon sov för mycket. BVC trodde att hon inte kände igen ljuden i det nya huset och därför sov så bra utomhus men dåligt inomhus. Så jag började lägga henne i hennes säng inomhus och då verkade det som att det blev lite bättre, men hon somnar fortfarande väldigt sent, oftast nånstans mellan 22-23.30. Dom senaste dagarna har hon somnat i babyskyddet vid hämtning och lämning på dagis istället för hemma i sin säng och då har hon sovit mycket mindre än hon brukar. Idag sov hon 2 timmar på förmiddagen och cirka 40 min på eftermiddagen. Sen fick jag kämpa med att hålla henne vaken till klockan 18 och då var hon gnälligast än gnälligast – puh! Hon gav tecken på att hon ville sova redan 16.30 så jag kämpade verkligen och tänkte att om jag lägger henne 18 så finns det en chans att hon sover för natten. Men nej nej, så enkelt skulle jag inte få det… Klockan 19 vakna hon igen och efter 20 minuter somnade hon tillslut och sov exakt 4 minuter 🙁 Jag försökte lägga henne igen men då kom Lucas och ropade utanför dörren så hon somnade inte om 🙁 19.40 gav jag upp för hon var så gott som klarvaken och jag hade ju hållt på i 40 minuter minus dom 4 minuterna som hon sov.

Det känns som att Isadora behöver sova mer än 2 timmar och 40 minuter för annars tror hon att hon ska sova 3 gånger på en dag. Det har varit ungefär samma scenario i två dagar nu. Men frågan är hur jag ska göra… Det är ju inte så lätt att hindra henne från att somna i babyskyddet heller. Det här är så svårt, det känns som att jag fumlar i mörkret och försöker hitta rätt men jag vet verkligen inte hur jag ska få ordning på hennes sömn. Helst hade jag ju velat lägga henne kl 8 varje kväll. Det hade varit perfekt!

  

17 Comments

 • M

  Hur ser dygnet ut i övrigt? jag syftar på om hon har någorlunda fasta mattider? Vi lyckades styra in sömnen genom att ha fasta mattider. Nu kanske I iofs inte äter hela måltider än utan ammar. Min son är 9 mån och sov runt 6 mån 2-3 ggr per dag. En kortis på fm på max en h, sedan direkt efter lunch i ca 2 h och vid 16 tiden fick han max 30 min. Sedan slocknade han i soffan runt 18:30 och fick ligga kvar till la oss. Den sista halvtimmen har vi jobbat bort runt 8 månader. Vi ser även till att han är ordentligt mätt.
  Samsover ni eller kämpar ni med att försöka få henne att sova i egen säng? Rekommenderar att samsova om ni klarar det. Har egentligen inte några konkreta tips eftersom alla småttingar är olika och det som funkar för oss kanske inte funkar för er. Men ett tips är att följa bebis i alla svängar, hos oss innebär det just nu att jag sitter fast med bebis i soffan på lunch-luren. Mycket svammel men hoppas ni hittar nån lösning som passar er.

  • Emma - På Smällen!

   Tack M! Jag tror du kommenterade om fasta mattider på mitt förra inlägg också? Jag har i alla fall haft detta i åtanke sen jag läste din kommentar så ja, jag tycker nog att vi har någorlunda fasta mattider för Isadora också. Hon äter gröt tillsammans med Lucas på morgonen, sen får hon lunch med mig vid 11-12-tiden och sen när Lucas kommer hem kl 14 så får hon mat igen om hon är vaken, sover hon så väcker jag inte. Vid klockan 17-18-tiden så äter vi igen och sen blir det gröt på kvällen när Lucas äter gröt kl 20. Det brukar bli att Isadora äter mat 2 gånger per dag och gröt 2 gånger per dag, däremellan ammas hon. Sovtiderna hamnar direkt efter frukost och en stund efter lunch och sen somnar hon ofta efter middagen också, men den är ju inte förrän vid 17-18 så då är det ju försent att sova en liten stund bara… Vi samsover inte för jag är rädd för att det ska bli så som det är just nu, att Isadora krånglar. Tidigare har hon ju somnat hur bra som helst i egen säng. När hon väl har somnat så sover hon hela natten i sin egen säng och brukar inte vakna förrän 5 på morgonen och då bär jag in henne till mig och lägger henne i babynestet som ligger i en bedside crib precis intill min säng. Jag tänker också att det är bäst att försöka hänga med i bebisens alla svängar och kanske inte styra alltför mycket, men just nu så förstår jag inte riktigt vad jag ska göra. Jag kunde ju läsa hennes signaler så bra förut, men nu är det så svårt…

 • Lisa

  Åh vad svårt! Min tjej är lika gammal som Isadora och än så fungerar sömnen bra utan att jag behöver gå in och styra sovtider. Om vi bara är hemma brukar hon oftast sova två gånger ute i vagnen, kanske 2-3 timmar på fm och en gång på em och då ca 1 timme. Om vi är iväg och hon blir störd i sina sovrutiner sover hon fler, kortare gånger. Sen brukar hon bli trött framåt sju och då börjar vi kvällsrutinerna med gröt, pyjamas mm 🙂 Än så länge verkar sömnen på dagen inte påverka hur kvällen/natten blir – idag sov hon mellan 13-17 och var ändå sömnig vid halv sju! 😀

  Jag är absolut ingen sömn-och sovexpert, jag tänker att du kanske kan prova ett tag att helt sluta försöka styra Isadoras sovtider? Låta henne sova när hon visar att hon är trött och vara vaken när hon vill (som en nyfödd alltså!:D). Jag förstår att det kanske är svårt med två barn, men jag tänker att bebisar kanske hittar sin sömnrytm själva om vi låter dom och följer deras signaler. Sen är det ju såklart trevligt om dom väljer att sova gott mellan 20-08! 😀 Själv längtar jag efter den natten jag inte behöver amma 4-5 gånger. . . 🙂

  • Emma - På Smällen!

   Ja nu när jag tänker på hur det blev så ångrar jag att jag inte lät henne sova 16.30 när hon ville sova. Jag var fokuserad på att hon inte skulle sova efter 16 men när jag tänker efter så sov hon ju väldigt lite under dagen så det är ju inte så konstigt att hon sover så konstigt. Nu har jag precis lagt henne igen, hoppas hon sover nu!! Puh vad det här är jobbigt!

   • Lisa

    Håller tummarna, hoppas det blir bra! 🙂 ”Det är bara en fas” kan man tänka om man vill vara positiv 😀 Vissa faser verkar dock både vara längre och drygare än andra 😛

 • Vanja

  Trist att det krånglar! Mitt tips är fasta rutin. Med vår Stor tjej blev folk ibland helt galna på oss då vi följde våra rutiner till punkt och pricka! 🙂 Tog med mat, säng, tandborste etc om vi visste att vi skulle vara borta längre än sortiment. Nattade alltid samma tid som vanligt även om vi tex var på middag! Vår stora tjej hade bra rutiner redan sedan födseln då hon hamnade på sjukhus där de var extremt noga med mat 06, 09, 12, 15, 18, 21, 00, 03. Vi tappade efter några vecka ner 00 och 03 målet och från 8 v sov hon hela nätterna i sitt rum! Med tiden justerade vi 21 målet till ca 19:30/20. Och sov tiderna varierade däremellan beroende på hur många gånger per dag hon sov. Hon är nu 3.5 äter fortfarande dessa tider men sista måltiden 18. Hon vet vad som gäller och blir trött vid 19 tiden. Vaknar dock 06 varje morgon även på helgerna vilket inte alltid är så kul. Hon har alltid nattats i sin säng. Vi har gjort likadant med vår lilla tjej hon är 4 mån. Hon vaknar mellan 05:30 -06. Får mat är vaken med oss somnar i vagnen när jag lämnar stora tjejen på dagis. Sover ca 30 min till 9 vaknar får mat somnar om ca 1h. Busar är vaken till 12 får mat. Sover sedan igen till mellan 14:30-15 mat vid 15. Därefter är hon vaken till typ 17. Äter igen vid 18 är vaken och busar med pappa. Badar etc och lägger sig efter stora tjejen vid 21 då hon får mat igen brukar vakna 1g/natt nu oftast vid typ 01.

  Blev långt och luddigt! Det jag vill ha sagt är att jag tror på fasta rutiner, tror barnen behöver det. Tror att du kanske behöver anpassa din vardag till hennes behov och få in rutiner för att få det att fungera bättre! Man vinner på det i längden även om det är jobbigt att inte göra som man själv vill utan är kl 9 så får man skippa annat och ge henne mat! Lycka till!

  • Emma - På Smällen!

   Tack för att du tog dig tiden att skriva så utförligt hur era rutiner är. Problemet för mig är inte att jag inte vill ha fasta rutiner utan att jag inte vet vilka rutiner jag ska ha. Innan vi flyttade till huset så sov ju Isadora som en klocka. Hon hade sina rutiner som jag inte behövde böka med och hon somnade alltid för natten kl 22. Jag behövde bara följa hennes rutiner och inte sätta dom åt henne. Men enda sedan vi flyttade till huset så har det hänt något som gör att rutinen förändrades och det är kanske inte så konstigt eftersom hon faktiskt blivit äldre. I mitt första inlägg om sömnen så kom vi fram till att Isadora sov för mycket och nu sover hon nog för lite istället. Haha! Jag har verkligen verkligen försökt skapa nya bättre rutiner men jag är helt lost så det hjälper verkligen att få läsa kommentarer som din som visar vägen hur sovrutinerna skulle kunna se ut på ett ungefär. Så tack så mycket! En sak förstod jag inte, sover din lilla tjej mellan 17-18 också? Eller är hon vaken från 15-21? Tack igen!

 • Line

  Jag har haft tur med en tjej som alltid blivit trött vid 19. Men märkte vid 7mån att hon var mer orolig vid nattning, vid 8mån sa det tvär stopp och hon vägrade sova i sitt rum mer än 2-3h (hon Kunde sova i sin säng i ditt rum hela natten med bara 1mål vid 3, o då somnade hon om direkt efteråt) i 1,5månad så sov hon oroligt, drömde o grät o vaknade tillslut runt 11-12 o skulle bestämt sova hos oss. Så vi lät henne göra det. Sen lika plötsligt som det började så slog det om igen och hon somnar på 2min, sover 19-06 i sitt rum utan några måltider (ibland vaknar hon vid 4-5 men somnar då om inne hos oss).

  Just från 6mån börjar ju separationsfasen som kan ha en liten pik vid 8mån. De sover oroligt, drömmer mycket. Världen är ju plötsligt så mycket större än de trodde, Isadora kanske är där?

  Annars hat Alma sovit 3ggr/dag tills nu (vi har precis ställt om till 2ggr). Alma har alltid behövt en tupplur vid 16/16.30, trotts att hon ska sova vid 19. Låter henne oftast sova längre än till 17 dock. Kanske skulle Isadora behöva den lilla tuppluren som hon ville ha vid 16.30? Kanske kan du tom försöka lägga henne kl16 om du är orolig för att hon sover för sent? Ibland kan det räcka med 15-30min där på em för att inte komma in i den övertrötta fasen. 🙂

  Hoppas ni fpr ordning på hennes sömn, så jobbigt när det krånglar!

  • Line

   Låter henne oftast INTE sova längre än till 17 skulle det stå! 😉 (o några missöden till i texten såg jag) var lite väl snabb på skicka-knappen

  • Emma - På Smällen!

   Ja, jag tror absolut att hon är i den där separationsfasen.. puh! Vad skönt att Alma hittade tillbaka efter att fasen var över 🙂 Ja, hon behövde nog den där lilla tuppluren, nästa gång låter jag henne sova när det blir så där 🙂 Jag trodde att Isadora var tillräckligt stor för att bara sova två gånger per dag nu, men det är hon nog inte. Tänk vad svårt det ska vara att hänga med i svängarna ibland 🙂 Tack för att du kommenterade och berättade, känner mig lite klokare nu 🙂

 • Alisa

  Min son på 7 månader sover också ungefär vid lämning och hämtning, vill jag kunna vila/sova försöker jag hålla honom vaken tills jag lämnat den stora. Mitt tips är också fast mattider, min son sover ibland också ett tredje pass mellan 16-17 och där innan fått lite mellis. Då brukar han sovs Max en timme sen efter de om han inte ätit mat gör han de sen leker vi ofta ”aktivt” o håller honom och dem andra sonen igång och båda somnar för natten 19.30-20,00. Han får gröt el välling inför kväll, ammat gör jag ca 2 gånger under dagen och några gånger under natten.

 • Therese

  Jag tycker det går lite i perioder, men det är ju mycket som sker i åldern 6-12 mån. Min tjej sov bra fram till 5 månader då det var kaos. Sedan blev det lite bättre, men fortfarande sover hon väldigt oroligt/vaknar flera gånger på kväll och natt jämfört med de första månaderna. Nu är hon snart 8 månader och funderar på att testa fastare sovtider på dagen nu när hon äter lite mer mat och inte bara ammar 🙂

 • Carmen

  Detta är svårt, stackars er 🙁 men en ny rutin tar tid att ”ta sig” så ge inte upp. Ta papper och penna, skriv upp vilken tid ni vill att hon ska lägga sig och jobba balkåt därifrån. T.ex. Vill ni ha kl 20.00 som läggtid då kan ni försöka ha som sista (kort) sovstund runt 17.00-17.30 om hon är trött. Innan dess ev sova efter lunch t.ex. Mellan 13.30 och 14.30 eller 15.00 och första sovstunden på dagen runt 09.00-10.00 om hon vaknar runt 07.09 till exempel. Är inte heller någon sömnexpert och jag håller på och experimenterar nu också med vår tjej som är i samma ålder som din lilla. Jag vill ha två sovstunder nu men hon verkar så trött på kvällen och det är massa gnäll om hon inte får sova en liten stund då också. Har en som är äldre och experimenterade också med henne ett tag innan vi hittade något som fungerade. En del behöver 2 sovstunder och andra 3. Och det kan också bli olika från dag till dag. Ibland behöver de inte sova den sena sovstunden. Jag längtar tills den dagen då hon sover en gång om dag. Det kommer va helt underbart 🙂

  Alla barn är olika. Vårt schema ser ut såhär om det skulle hjälpa med något
  (Kan variera 20-30 min åt båda hållen)

  06.30- vakna
  07.30-äta gröt
  10.00-11.30 bröstmjölk sen sova efter lämning av stira sys på fsk
  12.00 – lunch
  14.30 – 15.30 – mellis + sova efter hämtning. Storasys får sin tv-tid eller padda eller så pysslar vi, läser bok etc
  17.00 – ibland kan hon slumra lite om hon är för trött
  17.30 – äta middag
  18.30 – sovrutin, pyjamas och go’natt
  19.00 – sover som en stock
  10.00 – ammar halvvaken
  02.00-ammar halvvaken
  04.00-samma som ovan

  Skulle vilja få bort nattsmningen men det är ett snnat projekt 🙂

  Lycka till, det kommer gå bra men tar litd tid. Det är mycket nytt för er nu!

 • Lina

  Hej, min dotter hade också annorlunda sovtider när hon var mindre (idag 10 månader). Hon sov ungefär 2-3h under dagen fördelat på fyra-fem sovtillfällen och somnade för natten vid 23-01 (sov då ca 5-6h, åt och sedan sov vidare till ca 8-9)

  Det var en fas. Hon sover fortfarande lite dagtid, alltifrån 1.5-3h fördelat på två eller tre sovstunder under dagen och vi får kämpa med att hålla henne vaken till 19. Håll ut. Vi har löst det så att pappan alltid nattar (går snabbast så, jag kan hålla på i timmar – bokstavligen, medan han får henne att sova inom en halvtimme.) och jag tar alla nätter. Dock kirrar han mat de nätter hon vaknar och är hungrig medan jag då byter blöja. Teamwork och som sagt, alla dåliga perioder går över till slut. Styrkekram!

 • Joanna

  Tänder på gång? Ebba var inte alls roligt att ha och göra med när de var på g….
  Låt henne sova så mycket hon vill på fm och tidig em men försök hålla henne vaken så många timmar som möjligt innan natten.

 • Tanja

  Noelle är nästan lika gammal som din dotter, skiljer en-två v och här har rutiner varit a och o! Vi hade de jätte kämpigt innan jag insåg att hon måste sova efter 2.5-3 timmar :p så nu sover hon 3gånger på en dag ca 30- en timme, annars väcker jag henne 🙂 hon vaknar för dagen vid 7, sover runt 10-14-17 och nattas alltid vid 20 🙂 När vi åker nånstans så planerar jag de efter hur hon ska sova 😮 Jag har känt mig lite knäpp över att vara så här ”strikt” men de funkar för oss och framför allt för Noelle 🙂 De är hon som styr såklart 🙂 Hoppas ni hittar er rymt snart! Kram

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.