Okategoriserade

Testing testing sovtider

Jag vill börja med att säga TACK till alla som har kommenterat om Isadoras sömn! Jag har känt mig helt lost, verkligen helt lost. Många av er trycker på att rutiner är viktigt och jag håller med, men problemet har inte varit att jag inte har några rutiner utan att Isadora har blivit större och rutinen som jag har haft tills nu har blivit kaos (dvs. svår att lägga, gnällig och vaken till långt efter midnatt). Först skrev dom flesta av er att ni trodde hon sov för mycket när hon sov 6 timmar på dagen. Jag frågade BVC också och dom trodde att problemet var att hon sov ute i vagnen och inte inne i sin säng som hon ju måste göra på natten. Så jag testade att låta henne sova enbart i sin säng och sova färre timmar (det blev så per automatik). Hon sov cirka 2,5 timme per/dag, men problemet var detsamma, fast istället så fick jag en övertrött Isadora redan vid kl 16.30 som bara sov en timme när jag skulle lägga henne för natten. Så idag så testar jag att låta henne få en liten kvällslur. Hon somnade kl 17 och jag lät henne sova till 17.40.

Jag är fullt medveten om att en rutin kan ta tid att vänja in, men när det kommer till sömn så tror jag inte att det tar så lång tid att få in en ny rutin om man bara hittar rätt rutin och barnet inte är i ett förändringsskede. Jag menar att om barnet håller på att gå över från att sova 2 gånger per dag till att sova 1 gång per dag, då är det inte så lätt att vänja in en ny rutin för allt beror ju på dagsskick på barnet och vad man hittar på den dagen. Men om jag nu kör på samma rutin varje dag med Isadora i en månad och det plötsligt börjar fungera på dag 30, då tror jag mer att hennes fas har passerat än att jag har lyckats vänja in den nya rutinen. En månad i en bebis liv gör ju ganska stor skillnad utvecklingsmässigt.

Hur som helst så har ni hjälpt mig mer än ni anar genom att dela med er av era rutiner och era barns sovtider. Jag känner mig inte alls lika lost längre och jag tror att den där eftermiddagsluren kommer vara nyckeln till allt. Igår sov hon mellan 18-19 och då somnade hon för natten kl 23. Idag sover hon en timme tidigare och lite kortare stund så förhoppningsvis så går det att lägga henne lite tidigare 🙂 Jag försökte lägga henne redan vid 16. Hon visade att hon var trött, men ville inte somna, men efter lite rotfruktspuré och lite fruktpuré så var hon redo att sova 🙂 Om hon somnar vid 22 ikväll så känns det ändå som att jag har lyckats och då kanske jag kan räkna baklänges som någon skrev och få henne att somna kl 21 istället 🙂 Hoppas!

One Comment

  • Carina

    Ja en sak som jag lärt mig efter fem barn så är det att sover barnet dåligt på dagen så blir natten också kass. För då är barnet ofta så övertrött så det inte kan komma till ro och i riktig Djup sömn. Jag brukar tänka så att det kvittar hur mycket dom sover fram till kl fyra för efter kl fyra så stör det nattsömnen. Hoppas ni hittar rätt snart. Men ta det med ro.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.