Tredje graviditeten

Om man inte hinner in till förlossningen

Igår var både jag och Jair hos barnmorskan för att vi ville förbereda oss lite på vad man ska göra om man inte hinner in till förlossningen. Jag tror verkligen inte att det kommer bli så, men eftersom risken finns så vill vi vara förbereda. Och jag tänker att om vi är förbereda på detta så kommer det absolut inte hända för det blir sällan som man har tänkt sig haha!

Det första som barnmorskan sa var att det väldigt sällan är några komplikationer när det är så snabbt. Jag har faktiskt läst det förut så det känns tryggt.

Om förlossningen nu startar och man inte hinner in till sjukhuset så ska man ringa 112 och begära ambulans. I första hand ska man försöka att inte krysta om man får krystvärkar, men om man känner bebisens huvud med sina fingrar eller ser bebisens huvud så ska man krysta ut det. Oftast kommer bebisen på en enda värk när förlossningen sker så snabbt. När bebisen kommer ut så ska man lägga upp det på sitt bröst och svepa om det med handdukar så att det inte blir kallt. Torka av bebis runt munnen och torka bort det värsta blodet med handdukarna. Om bebis inte börjar skrika direkt så gör det oftast det när man torkar av det, annars ska man gnugga det på ryggen (inte klappa eller slå, bara gnugga men lite hårdare). Om det fortfarande inte skriker så ska man gnugga lite under foten för då brukar dom bli irriterade. Funkar inte det så kan man luta bebis lite framåt och gnugga för bebis kanske har lite fostervatten som behöver hostas upp. Bebisen är oftast lite blåaktig om fötter och händer, men man kan se på läpparna om bebis mår bra. Läpparna ska vara röda. Klipp inte navelsträngen och låt moderkakan vara kvar om den inte kommer ut av sig självt.

Det står ganska bra om det här med snabb hemmaförlossning på 1177s hemsida HÄR.

Om ni vill se en riktigt snabb förlossning så kolla in den här videon. Om ni tycker det är läskigt att höra mamman skrika när hon har värkar så snabbspola till 2:10 så får ni se just när bebisen kommer ut och hur mamman blir helt förbytt <3

https://www.youtube.com/watch?v=WXEZ6g2WLoM

5 Comments

 • Maja

  Första förlossningen tog 6h från vattnet gick, 5,5h efter första värken. 2h krystvärkar. Ca 3,5 h på förlossningen.
  Andra tog 3h från första värk. Vattnet gick vid första krystningen o hon var ute efter 9 min krystvärkar sambon hann hem innan sonen vaknade Hann va på förlossningen i knappt 45 min.

 • Erika

  Håller med! Så häftigt!
  Min förlossning gick snabbt. Förutom att vattnet gick 4 veckor innan då, men just därför fick jag också åka in till förlossningen så fort jag kände sammandragningar i v.29+1. De gjorde knappt ont och var inte så regelbundna heller, men så var jag ju bara 3 cm öppen också. Bm vågade dock inte gå från rummet för att min första förlossning gått fort. När Bm gjorde undersökning kl 3 var jag 5 cm öppen. Han är född kl. 3.01!

 • Sabina

  Min första förlossning gick på 4 h från första känning! Var fullt öppen när ja kom till förlossningen! Vattnet strax innan/när hon föddes hade 12 min krystvärkar! Börjar oroa mig för tvåan som ska komma i juni!

 • Frida

  Åh, som jag grät när jag såg den här videon, vi ska få vårt 3e barn i maj och jag minns så väl mina förlossningar. Fy så blödig jag är!
  Vid min första förlossning sipprade vattnet ca 36 timmar innan de satte igång mig. Sen var bebisen ute på knappt 4 timmar.
  Vid min andra förlossning gick vattnet som en flodvåg och jag fick oregelbundna värkar direkt. Så vi åkte in på en gång. 6.5 timmar senare födde vår andra dotter. Dock fick jag värkdropp även då och då tog det bara två, tre timmar innan hon föddes.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.