Okategoriserade

När planerar ni att liten ska börja förskolan?

Jag fick en fråga från en läsare som undrade när vi tänkte att liten i magen skulle börja förskolan. Jag tänkte att det var en perfekt fråga att svara på i ett inlägg.

Jo, så här har vi tänkt. Våra barn kommer bara vara små en gång och jag uppskattar verkligen den tiden hemma med dom. Jag kommer därför vara föräldraledig med bebis i 1,5 år så om föräldrapenningen räcker så kommer liten skolas in i slutet på september 2017 så att jag kan börja jobba 1:a oktober. Jair tycker såklart också om att vara med sina barn, men han uppskattar mer den tiden som dom är lite större. Typ den åldern som Lucas är i nu, när det går att hitta på lite mer tillsammans, det gillar Jair. Därför har vi valt att Jair kommer spara sina föräldradagar tills det passar bättre för honom att ta ut dom, t.ex. till sommarlov eller att vara ledig på fredagar.

Hur gör ni läsare som också är gravida eller mammalediga nu? Hur tänker ni dela på föräldraledigheten och när kommer ni skola in era barn på förskola?

inskolning dagis

 

Det var Lucas, liten plutt-Lucas, efter hans första inskolningsdag på dagis. Lucas var 1 år och 5 månader. Så pluttig!!

20 Comments

 • Nina B

  Vi har sökt till lillebror från augusti, då är han 1 år och 4 mån. Egentligen vill vi vara hemma längre med honom men är oroliga är de inte kommer på samma förskola, nämnt att vi gärna skjuter på inskolning om de kan få plats på samma förskola så vi får se hur det blir.

  • Emma - På Smällen igen!

   Hmmm… det där har jag inte ens tänkt på… det måste jag nog kolla upp innan jag hurrar för mycket över att skola in i september…

 • Sabina

  Vi har en dotter som är 2,5 ( född juni 13) med henne var ja hemma maj till augusti! Min man var hemma juni till 31 dec! Sen var ja hemma Jan gör inskolning! Vi fick inskolning sent i Jan! Väntar nästa till början av juli i år! Tänkte köra på samma även denna gång! 🙂 Kan tillägga att vi har varit hemma tre somrar ihop med henne och har över 100 dagar kvar! Så dagarna räcker gott om man är lite smart och läser på fk alla dumma/kluriga regler 🙂

  • Emma - På Smällen igen!

   Ja vi har också över 100 dagar kvar men dom flesta är ju Lägstanivå-dagar så dom räknar jag inte ens, tyvärr… Men det är klart man kan spara om man bara har ekonomi till det 🙂 Jag försöker spara så att det ska räcka så länge som möjligt 🙂

 • Sofi

  Vi har delat nästan 50/50 med första som blir 2 i april, vi skolade in förra veckan nu när han är 1 år och 9 månader, känns lagom och han är mogen. Första 3 månaderna var vi hemma mycket båda två, sen delade vi lite förra våren. Sedan juli 2015 har min man varit hemma. Vi kommer göra likadant med nummer 2 som kommer i april i år och storebror kommer sluta dagis och börjar först hösten 2017 när han är 3+. Ser fram emot att vara hemma med båda kottarna ❤️

 • Jenny

  Gud, jag hade aaaaaldrig orkat vara hemma 1,5 år. Beundrar alla som är hemma så länge eftersom det är ett dygnet-runt-jobb. Ska L gå 15timmar/vecka på förskolan eller låter ni honom vara hemma?

  Med J var jag hemma 1 år och min sambo 8 mån. Hade ingen energi alls på slutet så nu med lillebror har jag varit hemma 8 mån, nu kör vi 50/50 några månader och sedan kör min sambo heltid innan inskolningen efter sommaren. Mycket bättre fördelning. Tycker att det är guld att min sambo också är ledig under småbarnstiden för att han verkligen ska fatta hur det är. Det är en sak att jag säger att det är mycket med två små, men det är när han inte hinner äta frukost eller dricka kaffe själv som han inser vad jag menar på riktigt. Hehe.
  Båda våra killar är födda i jan och skolas in när de är ca 1 år, 7 mån. Alla gör vad som passar dem men detta funkar för oss.

  • Emma - På Smällen igen!

   Hihi!! Jag älskade att vara mammaledig! Jag önskar att jag hade längtat tillbaka till jobbet i slutet av ledigheten, det hade varit lättare att börja jobba då 🙂 Vi kommer låta Lucas gå 15 timmar/veckan, men om Jairs kusin kommer (verkar tyvärr inte så längre) så kommer Lucas nog vara ledig ofta 🙂 Om Jairs kusin inte kommer så kommer jag inte bestämma något iförväg utan se hur våra behov är vecka för vecka. Om vi har en lugn bebis som sover hela tiden kanske jag vill utnyttja mammaledigheten genom att ha Lucas hemma mer, men om vi har en kolikbebis så kommer jag lämna på dagis. Vi får se helt enkelt 🙂

 • Anna

  Vi väntar också barn i april och vi har planerat att jag är hemma april-jan och min man feb-aug sen förskola från september. Vi kommer att ha dagar kvar så om barnet inte är moget för förskola då så kanske vi tar 50/50 på hösten 2017.

 • Anki

  Våran plutt ska skolas in september -16, kommer vara 18 månader. Min sambo pluggar och är hemma massor så vi har varit hemma tillsammans ända sen bebben föddes i princip. Så lyxigt men ganska knapert 😉

  • Emma - På Smällen igen!

   Så var det tänkt med Lucas också, men sen fick Jair jobb så han fick inte vara ledig något dom första 9 månaderna. Men sen åkte vi till Brasilien och var lediga i 7 mån tillsammans och efter det så var Jair hemma med Lucas i 2 månader 🙂

 • Sandra

  Vi har skolat in de två äldsta vid ca 16 månader men nu går de bara 15h i veckan för mannen är hemma med lillasyster. Hon kommer också skolas in vid ca 16 mån. Vi planerar att vara hemma en dag/vecka och eventuellt halva fredagar. Just nu är mannen hemma på heltid och jag jobbar 80% och är ledig fredagar. De är bara små en gång sägs det och på det här viset får vi massor av tid ihop. Men plånboken lider. 😉

 • Åsa

  Jag har knappt fattat hur det funkar på FK o har redan slösat så sjukt många dagar så ja vet inte ens om vi kommer ha några dagar alls när liten skall börja. Han blir 1 i september o det var väl tänkt att han skulle börja då. Jag önskar dock att jag hade bättre koll på regler o dagar så att man kunde vara hemma till jan 17. Men det är väl bara helt omöjligt :/

  • Emma - På Smällen igen!

   Nej vad synd! Jag vet, deras regler är så krångliga! Men kan du inte försöka ta ut mindre dagar nu då? Fram tills han är 1 år så kan du ju ta ut hur lite du vill, bara du får tillräckligt med pengar för att ni ska klara er 🙂

 • Johanna

  Vi ska också ha i april och har inte riktigt satt oss in i hur det funkar med föräldraledigheten. Det enda vi vet är att vi ska dela lika, vi tycker båda det är superviktigt. Förmodligen är vi båda hemma första månaden, sen fortsätter jag och sedan tar min sambo över. Jag kan tänka mig att vi är hemma 10 månader var.

 • S

  Vi har tre barn. 8år, 7år och 1 år. Vi har delat lika. Jag har vari hemma på heltid de första 8-9månaderna, sen har vi bytt. Med första började jag jobba heltid direkt, med andra 80% och med tredje 60%. Nu jobbar jag 80% och pappan är hemma resten. Våra barn har börjat/ska börja på förskolan när de har varit 1år och 4 månader, 1 år och 7 månader och nu blir det 1år och 8 månader. Att det blivit olika är för att de ska kunnas skolas in i augusti när terminen starta, annars är det i princip omöjligt att få plats här..
  När de väl har börjat har vi båda gått ner på deltid så barnen har gått mellan 8-15 4 dagar i veckan första året.
  Klart att ungarna är roligare när de är äldre, men anknytningen sker det första året och för oss har det varit viktigt att det inte bara är mamma ”som fixar allt”, utan att pappan också kan…
  Alla familjer är olika och man ska givetvis göra det som passar sin familj bäst!

 • Karolina

  Vår kille som är född i aug 2013 var jag hemma med ett år. Sen var hans pappa hemma aug-jan då han började förskola, men jag gick ner till 50% då. Så han var 1 år och 5 mån när han började.

  Lillasyster är född i maj 2015 och nu ska jag vara hemma så länge jag kan, får passa på att njuta och få vara med barnen när de är små och tanken är två barn så då är det sista chansen! Vi snålar så mycket det går nu med dagarna. Jag ska vara hemma till jan 2017 och sen är min man hemma tills hon ska börja fsk i aug. Så hon blir 2 år och 3 mån. Det blir rätt stor skillnad på när barnen börjar, men storebror får ju mycket tid hemma med mamma och pappa också, även om han fick börja när han var yngre och går 15h/veckan nu.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.