Okategoriserade

När kan man börja potträna?

Lucas har två bajsställen, ett på varje våning, som han alltid går till när det är dags att bajsa. På nedervåningen är det vid sidan av soffan bakom det höga armstödet och på vårt rum är det bakom hans säng. Båda ställena är skymda så vi kan inte se honom när han sitter där och jag tror det är just därför han går dit. Han vill vara i fred när han bajsar. Det fick mig att börja tänka att det kanske är möjligt att låta honom bajsa på pottan. Kissa är svårare, men det kanske inte är fel att sätta honom på pottan när han går till ett av sina bajsställen? Eller ska man kanske ta med pottan till bajsställen istället för att pottan inte ska bli så främmande? Uppenbarligen planerar han ju för när han ska bajsa så det borde inte vore så konstigt att lära honom att bajsa på pottan istället för böljan.

När vi kommer hem till Sverige så tänkte jag låta honom hitta sitt bajsställe i nya lägenheten och då lära honom att bajsa på pottan. Eftersom han inte pratar än så är det svårt att veta när han ska bajsa om jag inte vet om hans hemliga bajsställe först.

Nu när jag har börjat tänka i dom här banorna om pottan blir jag lite nyfiken på hur ni andra gjorde för att introducera pottan? Hur gamla var barnen? Hur lång tid tog det?

Jag fick ett tips en gång när Lucas var nyfödd att börja potträna på sommaren när man kan vara ute mycket. Då kan man låta barnet springa runt naket i trädgården. Barnet kommer ogilla att kisset rinner längs benen och kommer då planera sitt kissande. Den personen som sa det till mig sa att hennes son hade ett kisseträd i trädgården 🙂

8 Comments

 • Anette

  Min son är snart 3 år och har sen 6 månader tillbaka ett bajsställe hemma (bakom gardinen i tv-rummet) men han vägrar pottan trots att jag både har bett honom att gå dit och bärt honom dit. Dock har han inga större problem med att kissa i pottan om jag tar med honom till den och sätter honom på den. Förra sommaren gick det jättebra att både kissa och bajsa på pottan och vi hade endast någon enstaka olycka men det hela föll när han gick tillbaka till förskolan för där måste barnen själva säga till om dom vill gå på toaletten/pottan och det gör han inte. Dock har både jag och pappan (vi bor inte tillsammans) börjat låta honom vara naken eller bara ha kalsonger på sig utomhus (nu när det är varmt igen) när vi är hemma och då vill han alltid kissa över allt och är jättestolt över att han inte gör det i blöjan.

 • Malin Nätynki

  jag tror absolut du kan börja redan. Han är ju stora killen nu. Gör det till en vana att sätta han där morgon och kväll typ utan blöjan. Kommer det något så kommer det annars gör det inget. Jag skulle nog inte ta med pottan runt utan ha en fast punkt i badrummet. Men det är ju bara jag. Men vissa barn blir blöjfria som 1 åringar och andra 4 åringar. Det är väldigt inviduelt. Sen brukar de flesta barn kissa på pottan först och fortsätta bajsa i blöjan. Det är min erfarenhet från förskolor iaf. Men testa dig fram 🙂

 • Linda

  Det är ju bra att han har bajsställen. Då vet han ju när det är dags. Att börja träna jätteseriöst med pottan är han nog lite liten för. Jobbar på förskola och då är det typ mellan 1,5 och 3 år barnen börjar sluta med blöja. De flesta efter 2 år. Däremot kan det ju vara bra att han får bekanta sig med pottan. Som du säger sätta honom där när han går till sitt bajsställe. Annars skulle jag nog vänta tills ni kommer till Sverige och får lite vardag där.

 • Nicole- tvillingmamma och nyblivna husägare

  Vi har börjat introducerade pottan för våra små här hemma som är på 16månader. Det står pottor på varje toalett här hemma. Och båda har varsina! Nu sätter dom sig på pottan när jag sitter på toaletten (om jag inte måste ha en eller ibland två i knät, hehe ops!) sen sätter jag dom dör direkt efter varje dusch/bad eller när dom sprungit nakna. Och så gör jag ”kiss” ljud och förklara vad man ska göra, (lite lek)! Ingenting har dom gjort på potta men vi tar in den i vardagen som en ”ska” som ska falla sig naturligt! Vi på toaletten dom på pottan

 • Marie Alvas mamma

  Vi började träna på pottan en vecka innan Alva fyllde ett år. (nu är hon 14 månader). Vi har pottan i badrummet och hon har även en liten korg med leksaks djur i som hon bara får leka med när hon sitter på pottan, det gör att hon vill sitta still en stund. Vi sätter henne på pottan när hon badat o på morgonen o om jag ser att hon vill bajsa (brukar synas att hon vill ta i). Det är inte alltid det kommer något men hon har bajsat och kissat några gånger i pottan. Hon brukar sitta i fem min och leka med ”pott leksakerna” har det inte kommit något då så tar vi på blöjan igen. För oss fungerar detta bra och Alva är väldigt intresserad av sin potta.

 • Linn

  Varför potta ? Inte så lätt när dom väl kan och vill gå på pottan, när man inte är hemma, ska man då gå runt med en potta under armen ”ifallatt” låt dom bekanta sig med toaletten direkt! Barn vill göra som mamma och pappa och vi bajsar ju inte bakom gardinen.(för sen när dom ”kan” gå på pottan, då ska man lära som gå på toaletten också, varför krångla till det ?) Det är mitt tips 🙂

 • Tessan

  Vår son har en insats till toan som han sitter i, jag föredrar det framför potta för då lär han sig att sitta på toan från början.

  Han är 17 månader & har sedan kanske 1 års ålder slutat bajsa i blöjan, vi ser på honom när han ska bajsa (i början tog det lite tid att lära sig men nu går han runt & stampar samt springer in på toan & bär fram sitsen) så nu går allt super. En gång var vi ute när han skulle bajsa & då hade vi ingen toa så då fick han bajsa i blöjan..var inte uppskattat kan jag tala om, haha!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.