Tredje graviditeten

Mensvärk: Förvärkar eller bara växtvärk?

Dom tre senaste dagarna har jag haft mensvärk från och till. När det väl kommer så brukar det hålla i sig, så därför har jag kommit fram till att mensvärken inte har värkkaraktär, dvs håller i sig 1 minut för att sedan försvinna och sen komma tillbaka. Men, så har jag funderat… Jag har ganska mycket och intensiv mensvärk och då har jag inte haft sen första trimestern. Är det inte lite konstigt att plötsligt få det nu då?

Jag la upp frågan på instagram igår och fick då svaret att många andra i samma vecka som mig hade växtvärk. Det kändes ganska bra så jag slutade fundera på det där med förvärkar. Men idag, så satt plötsligt mensvärken inte i magen längre, utan i ryggen/svanken så nu började jag fundera igen. Jag var till och med tvungen att gå tillbaka och läsa min förlossningsberättelse och vad jag fann där gör mig faktiskt lite skraj!!!! Det är nämligen skrämmande likt förlossningen med Lucas!

Här kommer ett utdrag ur min Förlossningsberättelse del 1 med Lucas.

BF+1, 15:e mars
08.24

Det hela började egentligen på BF+1, det vill säga 15:e mars. När jag vaknade på morgonen så kände jag att jag hade börjat få mensvärk. Mensvärken satt bak i svanken och det kändes hela tiden… Det var alltså inte några riktiga värkar eftersom det inte kom och gick, men jag kände att nåt var på G.

14.30

Nu var jag helt säker på att nåt var på G. Nu var mensvärken mycket kraftigare och det kändes som jag skulle få mens precis när som helst!!! Det var fortfarande inte smärtsamt, men det här var nåt nytt iaf som jag inte känt under hela graviditeten. Jag kunde känna mensvärken både i svanken och mellan benen.

22.04

Fortfarande känns det som att jag har mensvärk som gör ont mest hela tiden, men ibland gör det lite ondare. Känns som det liksom kommer små toppar ibland. Jag börjar tycka att det gör rejält ont ibland.

22.30

Jag är så exalterad att jag knappt kan sitta still! Jag är nämligen precis läst på 1177 att förlossningsvärkar börjar i svanken/nedre ryggen och går sedan mot magen och strålar ibland mot låren. Min mensvärk-känsla sitter typ konstant i svanken och ibland så gör det lite ondare och då känns det även i nedre delen av magen! Wow! Nu måste det ju vara på G!

BF+2, 16:e mars
02.13

Nu fattar jag att det verkligen är riktiga värkar jag känner. Det känns hela tiden i svanken, men i nedre magen kommer och går smärtan. Det känns som mensvärk först och sen blir den mer och mer intensiv. Nu gör värkarna rätt så ont och kommer med jämna mellanrum så jag börjar klocka dom och dom kommer med cirka 10 minuters mellanrum. Jag tar två alvedon och värmer min vetekudde och sen gör jag ett sista försök att försöka sova.

Om någon är sugen på att läsa finalen av förlossningsberättelsen så hittar ni den här: Förlossningsberättelse del 2 

Det här är verkligen skrämmande likt det som jag känner från och till nu! Men det kan ju också vara förvärkar och inte förlossningsvärkar som jag känner, jag läste på 1177s hemsida att det är vanligt från och med vecka 30. Jag hade inga förvärkar med Lucas så för mig var det här helt nytt. Tur att jag fick läsa detta för det lugnade ändå ner mig en hel del.

Siranee sa att det sägs att förvärkar försvinner när man badar, men det gör inte förlossningsvärkar. Synd att vi inte har badkar så att jag kan prova 😛 Men det känns som jag får utgå från att detta inte är förlossningsvärkar, i alla fall så länge det inte går att klocka dom. Annars lär jag ju bli knäpp av oro!

3 Comments

 • C

  Jag var öppen först 2 cm i v 37 och sedan från v 38 3 cm med andra barnet. Där jag bor (ej i Sverige) kollar de en på förlossningen varje vecka från v37, och de gör ctg och ultraljud vid behov. I v 37 låg bebisen diagonalt så de gav han en vecka att vända sig annars skulle det bli snitt men som tur var vände han sig. Jag kände aldrig några värkar då jag öppnade mig. Sen blev jag igångsatt v 40+1 för han hade dåligt med vatten och stort huvudomfång så de ville minska risken för mig och bebisen. Det gick smidigt så allt detta arbete kroppen gör innan ska man nog vara glad för, även om det är jobbigt att ha lite ont under längre tid.

  Hoppas bebisen stannar åtminstone ett par veckor till!

  • Emma - På Smällen igen!

   Oj vad bra! Jag hade som mest ont (nästan lite panikont) mellan 2-4 cm. Jag öppnar mig gärna utan att märka det nästa gång hehe 🙂 Men helst inte i vecka 32. Än så länge så stör inte mensvärken mig, jag har bara reagerat på den, men jag hoppas verkligen att den inte innebär att bebis vill ut. Vad bra koll dom verkar ha som kollade dig varje vecka från vecka 37. Önskar att det var lite mer så i Sverige faktiskt!

 • Maja

  Testa panodil och vetekudde. Avtar det inte så kan du prata med förlossningen. Jag fick så i v.28 och hos mig var tappen påverkad och jag blev sjukskriven. Sen kom hon på bf+2 för 12 dagar sedan 🙂 sonen kom på bf -19 så jag väntade läääänge på henne <3

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.