Tredje graviditeten

Gravida varnas för listeria-lax

Nu varnas gravida för listeria-lax som har hittats i både den kallrökta och den gravade laxen. Jag tänkte idag på alla gånger jag har sett gravida på facebook skriva ”ja, men en liten skiva rökt lax kan man unna sig, det är ingen fara” eller ännu värre ”min kompis åt brieost hela sin graviditet och ut kom en frisk bebis!”. Det är såååå okunnigt att skriva såna saker! Det är på ungefär samma intelligens nivå som att säga ”jag har kört rattfull flera gånger i månaden men det har aldrig hänt nåt”. Man vill framstå som att man vet och kan något, men det man visar är bara att man inte har klarat av att läsa Livsmedelsverkets kostråd och att man heller inte kan ett dyft om Listeria.

listeria-laxMen jag är absolut ingen pekpinnemorsa så jag låter andra gravida sköta sitt. Jag varken upplyser, kommenterar eller diskuterar och jag skulle aldrig komma med någon elak skräckpropaganda. Det enda jag tycker är att man ska vara ärlig mot sig själv och inte vifta bort riskerna och inte heller spä på dom. Det alla måste inse att det krävs bara en enda lax-bit/brieost skiva för att man ska drabbas av Listeria. MEN, chansen att man drabbas är förhållandevis liten. Det är ett lotteri! Utifrån detta så får man överväga om man tycker att det är värt att ta den risken, då konsekvensen faktiskt är att ens bebis kan skadas eller dö i magen.

Jag tycker inte att det är svårt att följa Livsmedelsverkets kostråd så därför gör jag det. Men om man nu inte vill eller klarar av att göra det så tycker jag att man åtminstone ska låta bli att förringa riskerna. I tillägg till det så tycker jag att alla extremister ska låta bli att bete sig som att brie-ost eller lax är samma sak som gift. Kort och gott, håll er till fakta och varken överdriv eller underdriv, då kan man nog undvika många konflikter tror jag 🙂

Jag längtar sååååå mycket till min BB-mögelost! Bara 8 veckor +/-2 veckor kvar nu!!

10 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.