Brasilien

Mässlingprickar?

Isadora hade feber i fyra dagar och på femte dagen (iförrigår) så tänkte vi gått till läkaren men då hade hon plötsligt ingen feber längre och sprang runt som vanligt och lekte. Vi var väldigt lättade och istället för att gå till doktorn så packade vi väskorna eftersom vi skulle resa vidare samma dag. Vid 12-tiden så upptäckte vi att Isadora hade fått en massa röda prickar. Prickarna var väldigt svaga så vi tyckte inte det kändes allvarligt. Jag provade att trycka på prickarna och precis som förra gången så blev huden vit när jag tryckte. Förra gången hade hon förmodligen tredagarsfebern men eftersom hon redan har haft det en gång så tänkte jag direkt på virusprickar som vissa barn alltid får efter feber. Jag hade ingen aning om detta förut men någon av er läsare skrev om detta och därför dök det upp som ett möjligt alternativ. Jag trodde först att prickarna skulle ge med sig inom ett dygn men det gjorde dom inte, det blev bara värre och värre.

På kvällen iförrigår så var prickarna ilsket röda och hon var alldeles slö och somnade på sängen. Jag började bli orolig och skickade ett mail till BVC med några bilder men eftersom det var mitt i natten i Sverige så fick jag inget svar. Vid 20-tiden kom värden som äger huset där vi bor och då passade jag på att fråga efter läkare. Värden frågade en granne med småbarn som kom hit och tittade och hon trodde att det var Roséola. Jag vet inte vad det är men när jag googlade så kom mässlingen upp, men Isadora är ju vaccinerad mot mässlingen…? Hmm…

Igår var prickarna bättre på morgonen men under dagen när hon blev varm så blev dom värre igen. Isadora verkade dock må bra, hon hade ingen feber och drack och åt som vanligt. Prickarna på ryggen flöt ihop och tillslut såg hela ryggen illröd ut. Detta höll i sig ända tills solen gick ner och det blev svalare. Vi höll Isadora i skuggan hela dagen. I mitt huvud har det cirkulerat allt möjligt, tredagarsfeber, virusprickar, dengue och mässlingen men jag tror mest på tredagarsfebern en andra gång, virusprickar eller dengue. Mässlingen känns i stort sett omöjligt när man har vaccinerat sig?

Det är några skillnader mellan prickarna denna gången och förra gången. Prickarna den här gången är lite lite upphöjda. Man känner dom när man stryker med fingret men prickarna har ingen mitten eller öppning, det ser mer ut som att huden är lite svullen just där prickarna är. Prickarna går bort när man trycker på huden, då blir huden alldeles vit (så var det förra gången också). Förra gången flöt inte prickarna ihop på det sättet som dom gör nu och dom var mycket färre.

Jag kunde inte riktigt släppa oron igår så jag ringde på KRY-appen och frågade. Läkaren på KRY sa att det var vattkoppor?! Det kändes helknäppt! Jag förklarade att hon inte har en enda blåsa, dom kliar inte, prickarna flyter ihop på ryggen och att dom går bort när man trycker på dom. Jag tror absolut inte att det är vattkoppor. Det kändes jättefel i magen på mig. Men det var ändå bra att prata med läkaren för han gav riktlinjer för när vi borde uppsöka vård. Det är ju egentligen det som är det viktigaste – att vi fick veta att vi inte behöver oroa oss just nu för hon har ingen feber, hon äter och dricker bra. Prickarna stör inte henne och hon är inte slö längre.

Idag på morgonen bestämde jag mig ändå för att prova BVC nya videotjänst och det kändes mycket bättre. Jag fick inte prata med en läkare, men en sjukskötare där som sa att det verkar mest som en andra omgång av tredagarsfebern. Han bokade in ett läkarbesök till nästa vecka för att följa upp och kolla så att Isadora är okej. Han gav mig också råd för hur jag skulle tänka med att söka vård. Om Isadora hade varit akut sjuk så hade hon förmodligen haft hög feber och druckit dåligt. Isadora har ingen feber och både leker och bråkar med oss. Det kändes ändå bra att få en extra koll eftersom det faktiskt finns en del andra sjukdomar här som det skulle kunna vara.

Vilken lång roman detta inlägget blev! Det har varit några oroliga dagar det sista och därav den långa långa romanen haha!

35 Comments

 • Joanna

  Jag tycker det ser ut lite som när jag får nässelfeber…sist jag fick det var det nässelfeber mot mig själv ??? dvs viruset som bodde i min kropp….
  Hoppas det lägger sig snart!

 • Lisa från Skåne

  Tycker prickarna liknar det jag fick som barn när jag ätit något jag inte tålde som ägg, alla röda bär och frukter, smör listan var jättelång. Hoppas det försvinner fort.

 • C

  Stackarn, hoppas det går över fort. En sak bara, om det inte går bort i tid till hemresan och hon fortfarande är jätteprickig kan de i värsta fall börja krångla på flygplatsen då man ju inte får flyga med smitsamma sjukdommar. Då kan ett läkarintyg att det inte är smittsamt behövas. Det är inte så vanligt att man blir nekad ombordstigning men det händer ju tyvärr och nu syns det ju väldigt tydligt och då kan andra passagerare ju börja undra om det tex är vattkoppor, för då får man inte flyga.

  Tror mässlingen kom upp när du googla rubella för den ingår i samma vaccin som vaccinet mot mässlingen (mmr). Har hon fått vaccinet är det ju högst ossannolikt att det skulle vara det.

 • Jenny

  Hej hos er i värmen! I Västerbotten har vi snittat -27 hela veckan, usch så avis jag blir när jag ser era härliga bilder ?
  Jag tycker det ser ut som femte sjukan, mina barn hade det i somras och det ser precis ut som isadoras utslag.
  Ser verkligen inte ut som vattkoppor, vi har den åtkomna just nu hemma. Vabruari har precis börjat här ?

  • Thina

   Tycker oxå det liknar prickarna mina barn hade när dom fick femte sjukan, hoppas hon blir fri dom snart och om de är femtesjukan så kan dom även tappa naglarna på händer å fötterna, de gjorde dottern blev först livrädd när dom ploppa av en efter en men de var vanligt symptom tydligen, har hon prickar i munnen å halsen så är de säkert femtesjukan!

 • Felicia

  Är hon vaccinerad två gånger mot mässlingen? En del här i Sverige har ju fått det dels pga mässlingvaccinet (men då borde hon fått det tidigare om hon inte mött någon nyvaccinerad nu) och en del har fått det som har bara vaccinerats en gång. Är hon ljuskänslig och någon av de andra symtomen?

   • Emma - På Smällen!

    Nej hon är bara vaccinerad en gång och ska inte ha någon mer spruta som jag har förstått det. Jag läste att man får två sprutor om man vaccinerar innan 9 månaders ålder, men det är ju bara i nödfall som dom vaccinerar innan 9 månader. Jag upplevde inte att hon var ljuskänslig men prickarna blev ilsknare när hon blev varm. Jag har ingen aning vad det kan ha varit… Tur att det gick över i alla fall! Jag

 • Lottie

  Hej!
  Vi fick många bud när min dotter hade mkt liknande utslag. Till sist fick hon diagnosen sharlakansfeber och det gick över med penicillin ? Kanske kan det vara det??

 • ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

  Hoppas ni får svar på vad det är.
  Vet barn med vattkoppor som sett ut så där också. Tror det kan bli olika 🙂

 • Linda

  Tycker oxå att det påminner om nässelutslag. Men då borde det komma och gå lite mer? Min dotter hade det (efter hon blev frisk från feber) och det flyttade på sig. Ena stunden var det på magen och andra stunden på benet. Och jag har för mig att hon var besvärad av det och kliade..

  • Emma - På Smällen!

   Jag upplever att det kom och gick beroende på hur varm hon var. Det började på bröstet och gick sen till ansiktet, ryggen magen och vandrade ner mot benen. Det försvann i samma ordning och var kvar längst på benen. Men det flyttade inte sig hur som helst utan växte och avtog typ… Svårt att veta vad det är hon har haft.. Tack för att du delade med dit om hur det var för din dotter.

 • Gittan

  Jag tkr som flera andra ovan skrivit att de ser ut som scharlakansfeber, min dotter hade de förra året och hon va sådär rödflammig över hela kroppen, utslagen var oxå lite upphöjda med försvann när man tryckte på dem. Efter ett besök på jouren så fick hon penicillin och de gick över.

  • Emma - På Smällen!

   Tack för tipset! Isadora har inte haft nån smultrontunga och jag trodde att man måste ha det för scharlakansfeber, men det var en läsare som berättade att man inte alltid får det så det kan mycket väl varit det som hon hade…

 • Malin

  Tycker att det liknar nässelutslag.Min dotter som är lika gammal som Isadora fick det i somras.Hon hade haft feber ett par dagar och sedan feberfri några dygn,men sedan kom prickarna eller blafforna.Åkte till akuten.Efter många timmar konstaterade de att hon hade virus i kroppen och fick nässelutslag och virusprickar.Vi fick lite flytande medicin som tog bort utslagen.Några månader senare kom det igen.Då hade jag som tur är medicin hemma.

 • Madde

  Skönt att hon mår bättre. Tänker på två saker. 1) Mässlingvaccin är definitivt ingen garanti för att inte få mässlingen.. En kan till och med drabbas av a-typisk mässling av vaccinet om en har otur.
  2) jag tycker att det ser ut som värmeutslag.. Jag har fått det när vi varit utomlands, enda som hjälpt är skugga & lägre temperaturer/svalkande vatten. Hoppas att det försvinner helt 🙂

  • Emma - På Smällen!

   Ja, just det, det ha jag läst, men nu var det längesen tok vi vaccinerade henne så det är inte pga vaccinet i alla fall. Jag vet inte alls vad hon har fått men det kan kanske varit det? Hmm… Vi ska till BVC-läkarn nästa vecka så vi får se vad hon säger då.

   Ja, men jag tycker bara att det är så konstigt om hon får värmeutslag efter att hon haft feber i 4 dagar och hållt sig inne med air kondition. Hon hade ju inte ens varit i någon värme när prickarna kom, förutom febern då, men prickar kom ju efter febern… Hmm! Tack för tipsen!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.