Okategoriserade

Mammamagedagen 25:e april

Den 25:e april är det mammamage-dagen! Känner ni till den dagen? Det finns ju en dag till massor av saker, till och med ostbågen har en egen dag! En helt oviktig (med god 🙂 ) liten snacks-krok har alltså en egen dag, så då är det klart att Mammamagen ska ha en egen dag! Förra året firades mammamagedagen för första gången på initiativ av Katarina Woxnerud som är känd för att ha skapat appen Mammamage. Appen Mammamage är träning för nyförlösta som instruerar hur man på ett säkert sätt tränar upp dom djupa magmusklerna som under en graviditet blir uttöjd. Jag använde den appen när jag var nyförlöst 🙂

jag deltar i mammamage dagen

Varje år riskerar 40 000 kvinnor att få bestående problem efter en graviditet och förlossning. Mammamage-dagen är en dag för att lyfta denna frågan om hälsa kring graviditet och förlossning. Jag har tidigare skrivit om min förlossningsskada i underlivet, men den här dagen till ära vill jag vara med och lyfta besvär som diastasis recti som i dagligt tal är separerade magmuskler som inte går tillbaka efter förlossningen. En del kvinnor med stora diastaser upplever att de inte kan hosta eller nysa utan att hålla händerna för magen eftersom det annars känns som att tarmarna håller på att ramla ut mellan magens muskler. De kan inte bära sina barn och de kan inte sköta sitt hem. Ofta besväras dessa kvinnor även av ryggont. Trots stora och vardagliga besvär får de inte hjälp. I Sverige ses diastaser endast som skönhetsproblem, trots att forskning visar annorlunda! Vi mammor har rätt till bra hjälp och vi ska inte få höra ”jamen vad tror du när du har fött två barn?”. Det tror man inte om sjukvården när man bor i Sverige, men detta är fallet för många idag! Låt oss ändra på detta!

Jag vet inte om ni alla vet hur Diastasis Recti är eller hur det kan se ut? Det visste inte jag innan Katarina hade visat mig. Här kommer ett exempel på en kvinna med Diastasis Recti efter en graviditet. Hennes tarmar ligger helt blottade under huden och ni kan se dom röra sig!

Det här är ett exempel på hur det kan se ut, denna kvinnan är långt ifrån ensam även om det inte är vanligt att det blir en så här stor bestående delning. Den här kvinnan kan inte träna ihop sin magmuskeldelning, hon behöver en operation! Borde hon inte ha rätt till detta? JOO SJÄLVKLART BORDE HON DET!

Jag vill uppmana er alla och att vara med och stödja Mammamage-dagen för att uppmärksamma dessa problem och kräva vår rätt att bli återställd till ett värdigt skick! Ingen mamma borde behöva bli fysiskt skadade för livet utan att kunna få hjälp av sjukvården efter en graviditet eller förlossning!

På mammamage-dagen kommer det vara aktiviteter över hela landet, liksom i Norge och Finland. I Stockholm vill vi att kvinnor (och män!) kommer till Rålambshovsparken kl 10-14 för gratis rådgivning, goodiebags m.m. Ni kan även vara med och stödja mammamage-dagen genom att lägga upp ett foto på er mammamage på instagram eller facebook och hashtagga #mamatummyday. Jag vill även uppmana er att maila mig en bild på er nyförlöst mage eller gravidmage då jag inför denna dag kommer göra en mammamagespecial på bloggen och på instagram. Alla magar är anonyma! Maila mig på pa.smallen@hotmail.se

Läs mer på mammamage.se/mamatummyday

3 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.