Okategoriserade

Svar på frågor – Lucas mat

Jag har fått lite frågor kring Lucas mat och om att han nyss har lärt sig äta själv som jag tänkte svara på i det här inlägget.
Varför ger ni burkmat, eller de kanske bara är ibland? Han får väl vanlig mat på dagis?

Svar: Vi ger faktiskt väldigt ofta burkmat. På något underligt sätt känns det lite skambelagt att erkänna det, men jag tänker inte ens försöka påstå att vi lagar mat oftare än vi ger burkmat. Vi lagar mat varenda dag och visst kan Lucas äta maten vi lagar, men det är sällan han äter någon större mängd. Min ambition har alltid varit att laga all mat till Lucas och när vi var i Brasilien gjorde vi det. Vi försökte i 7 månader och ibland gick det och ibland gick det inte. Det gick dåligt med Lucas viktkurva och det resulterade i mer stress och oro än vad det var värt. Nu har vi släppt alla krav kring egenlagad mat och erbjuder alltid båda alternativen till Lucas. Om han vill äta med oss får han göra det, annars får han sin burkmat på dom bestämda tiderna som vi har märkt funkar. Burkmaten i Sverige är ju trots allt väldigt bra mat och äter Lucas och följer sin viktkurva så känns det mer hälsosamt än att tvinga honom att äta samma mat som vi. Lucas får ”vanlig” mat på dagis och där äter han ibland och ibland inte, så det är alltså inte så att vi lagar ”äcklig” mat som Lucas inte vill ha. Vår ambition nu är att Lucas ska äta så bra som möjligt och förhoppningsvis komma upp på rätt kurva igen. När han är där kanske vi vågar prova lite mer igen, men just nu är vi bara glada om han äter ordetnligt dom få gånger som han inte är sjuk eller utan matlust.

 

Några frågor kring att Lucas har börjat äta själv:

Har han inte velat äta själv hemma?

Svar: Nope! Inte ens dricka vatten själv. Han gillar att få allt serverat haha!

Men jag förstår inte riktigt hur han ätit innan? Om han börjat äta med bestick nu. Med händerna? Men gröt och sånt då?

Svar: Han har blivit matad med nästan allt. Det enda som han har ätit själv är smörgås som jag skär i små tärningar och ställer fram på soffbordet till honom. Det äter han som mellanmål ibland och då går han fram och tar bitar därifrån själv.

 

Och en kommentar för längesen om flaskan:

Varför skulle det vara fel med flaska? Min son är 13 månader och han får välling på flaska morgon och kväll, tycker det är jättesmidigt. I min familj har vi barn alltid fått välling på flaska, tror min lillebror var 4 när han slutade med det, och då för att han själv tyckte att han blivit för stor och tänderna var det aldrig några problem med. Min son ska iaf få välling på flaska så länge han vill ha. Han äter i övrigt 6 ggr/dag, 2 av dom är lagad mat eller barnmatsburkar.

Svar: Jag tycker inte heller det är något fel med flaska egentligen, men jag är orolig för tänderna eftersom vällingen lägger sig som en beläggning på tänderna. Det var en tandläkare som sa det till min kompis. En del har ju lättare för att få hål än andra och jag är rädd att vi gör fel. Vi borstar tänderna på Lucas både morgon och kväll, men jag är rädd att det inte räcker. Han får alltid välling på kvällen när han ska somna (han frågar efter det), alltså efter tandborstningen. Visst är det supersmidigt, men jag blir ändå orolig eftersom han nu inte vill sova utan flaskan… Jag tänker att det kanske inte är så farligt som jag är orolig för, men samtidigt så finns den där oron där hela tiden och jag tänker att vi kanske måste försöka få honom att somna utan flaskan och dricka vällingen innan tandborstningen (men det är väldigt svårt nu i sjuktider). Lucas kommer också få välling så länge han vill ha. Ger ni vällingen före eller efter tandborstningen?

IMG_1883-0.JPG

7 Comments

  • Josephine

    Vi ger välling innan tandborstningen. Just för att inte tänderna ska ta skada. Men Leon har aldrig varit beroende av flaskan för att somna heller. Så förstår att det är ett dilemma!

  • Jessica Nilsson

    Vi ger välling efter tandborstningen. Vår tandläkare sa till oss att så länge det är den naturella vällingen dvs den som inte är sötad med någon frukt är det ingen fara för tänderna!

  • Mia

    Det var min kommentar om flaska så jag tänkte förklara hur vi gör, vi ger välling efter tandborstning för gör vi tvärtom piggnar han till. Jag har däremot hört tandläkare säga att det är bättre än ingen tandborstning iaf. Vi ger också osötad välling. Min son är också bekväm och blir helst matad, han plockar lite med sånt som går att plocka med och han får nog också mest burkmat faktiskt men jag skäms inte över det! Han tycker om den och äter jättebra 🙂

  • Linda

    Så klart ska man borsta tänderna efter vällingen på kvällen! Varför chansa? Det är väl bara av bekvämlighet man inte gör det? Min Alexander dricker välling på kvällen. Sen äter han den mat vi äter, lite andra mellanmål ibland. Jag äter tex typ aldrig mackor. Skulle nog sluta med välling om han låg över sin viktkurva men nu ligger han något under så vi fortsätter till 2 år i alla fall

  • Zandra

    Innan välling .tandläkaren sa att de var ok för hon somnar ju och kommer till ro med vällingen ich inte värt att ta kampen med tandborstningen . De va ingen fara sa hon

  • Anna

    välling efter tandborstningen ger hål i tänderna på natten går salivsekretion som annars skyddar tänderna. att det är naturell välling spelar ingen roll innehåller fortfarande kolhydrater

  • Sandra

    Vi borstar innan. Vår tandläkare sa att det var bäst, alternativt att man borstar en halvtimme efter vällingen. Tydligen kan tänderna dkadas om man borstr direkt efter mat. Eftersom att vår son somnar en kort stund efter välling så rådde vår tandläkare till att borsta, låta det gå en halvtimme o sen ge välling.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.