Okategoriserade

Lite tankar om era råd kring magsjuka

Jag förstår verkligen att alla är rädda för att bli smittade kring jul, men det känns inte som att det är vi som kommer smitta er! Jag tar inte illa upp och tycker inte att ni är dumma, det är bra att ni skriver era åsikter för det ger mig perspektiv och jag är ju inte jätteerfaren av vinterkräksjuka. Men jag skulle ändå vilja säga några saker.

 

  • Sjukdomens intensitet har inget att göra med hur smittsamma vi är efteråt
  • Sjukvården säger faktiskt minst 24 timmar för en vuxen till och med Akademiska Sjukhusets råd till vårdpersonal är att stanna hemma 24 timmar efter symptomfrihet innan dom återgår i tjänst och 48 timmar om man arbetar med livsmedel. Om det är dessa råd som går ut till sjukvårdspersonalen, då tror jag inte att det är nån fara att Jair köpte lite mat till oss igår.
  • Magsjuka smittar genom direkt och indirekt kontakt, alltså inte genom att någon står jämte oss i kön i mataffären (så länge vi inte spyr eller tar på nåt som ni tar på). Hade vår närvaro smittat så hade vi inte blivit insläppta på sjukhuset.
  • Handsprit hjälper inte men att gnugga hjälper så tvätta händerna med tvål och gnugga med handsprit så har man gjort vad man kan (så sa läkaren till oss).

Jag menar absolut inte att man inte ska ha respekt för vinterkräksjukan. Jag menar bara att det är inte troligt att Jair har smittat någon när han handlade igår. Han har inte haft direktkontakt med någon, haft god hygien och använde handskar. På våra jobb finns det ingen 48-timmarsregel och det tycker jag säger en hel del. Men som sagt, vi är ju hemma för att inte smitta någon, men mat på bordet måste vi ha. Vi skulle givetvis aldrig lämna Lucas på dagis så länge nån i familjen har magsjuka eller är under den 48-timmarskarensen.

 

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.