Okategoriserade

Läsarfråga om ekonomi

Jag fick en läsarfråga om ekonomi som jag tänkte försöka svara på. Kul med lite läsarfrågor, det kommer inte så ofta numera även fast jag har mycket fler läsare nu än för 6 månader sen. Här kommer läsarfrågan:

Jag måste bara fråga.. Hur har du råd? Det känns som att så många shoppar o gör grejer o allt kostar ju pengar. Ni var ju på världens resa nyss också. Jag är själv väldigt insatt i min ekonomi och förstår som sagt inte hur folk har råd, det är något jag tänker på ofta. Om det inte är för personligt, skulle du vilja skriva om hur er budget ser ut, typ som dom gör på lyxfällan? Så kanske man kan få lite bra tips!

Svar: Hej! Jag ska försöka svara så gott det går. Jag är ganska öppen med min ekonomi, men jag vill inte avslöja min lön för att det kan vara en nackdel för mig om jag nån gång skulle söka nytt jobb. Jag trivs verkligen där jag jobbar, men om det till exempel skulle bli finanskris eller nåt och jag skulle behöva söka mig till en annan bransch, man vet aldrig.

Men för att svara på första frågan, hur vi har råd. Jo, vi är ganska sparsamma. Jag är en periodare när det kommer till shopping och gillar inte att shoppa om vi inte för tillfället har sparat ganska bra med pengar. Därför kan det bli att vi sparar 3 – 6 månader utan att köpa något utom det mest nödvändiga. Inför Bali-resan sparade vi väldigt intensivt och varje gång jag köpte något fick Jair mig att känna dåligt samvete hehe! Dagarna innan vi kom hem från Bali fick vi ju första lönen som inte är dedikerad till sparande, så då shoppade jag istället 🙂 Nästa grej vi ska köpa är bil och körkort till Jair 🙂 Jag förstår att det svaret kanske inte ger dig några tips, men jag har några bra tips på hur man kan lägga upp sin budget för att få mer pengar över till annat. Men det tar jag i ett annat inlägg.

9 Comments

 • a

  Ja detta med ekonomi, inte lätt allid. Ja vi har en totalinkomst på 45000 men räkningar för hälften då vi har lån o sång. Men sparar inte mer än 7000 i månaden. Ibland mindre men aldrig mer. Jag tycler vi sparar för lite men sen äter vi gärna ute tillsammans eller äter luncher ute.

 • Emelie Babunovic

  Men hjälp! Den där frågan har jag fått ett par gånger genom åren och tycker det är en helt befängd fråga att ställa?! Ingen som ska bry sig om vart ni får pengar ifrån till att göra en det ena en det andra? Oförskämt! Finns ekonomisk rådgiving att få hjälp av om man inte är nöjd med sin egna istället för att lägga sig andras 😉 MEN GRYMT att ni är duktiga sparare! Att ha en ordentlig buffert is the shit! PUSS

  • Emma - På Smällen!

   Tack! Det är jättetråkigt att spara ibland när målen ligger långt bort men när man ser målet närma sig så är det kul 🙂 Jag får frågan då och då men oftast märker jag då att frågan inte är ställd för att vara trevlig. Just denna tjejen som ställde frågan är jag säker på att det var i all välmening och inte alls på ett fult sätt. Hon ville bara ha lite tips och på nåt sätt försöka jämföra med sin egen ekonomi. Det var därför jag tog tiden att svara 🙂

 • Siranee Thaimorsan

  Å så kan man leva på mycket mindre.
  Tycker inte att vi gör av så mycket mer än att handla mat och vårt matkonto är stor tycker jag. Har minskat på finrestaurangsbesök men köper ju fortfarande bra råvaror men vardagar är det ris och pasta typ. Å nu bränner vi stålarna på inredning och 10k går det lätt åt men räknar med att få igen när lgh är såld. Nästa mål är väl Thailand igen men 6 mån eller nåt.

 • Sandra

  Vi har tre barn och en av oss är föräldraledig. Två bilar, bostadslån och vi tycker inte vi lever snålt. Vi amorterar och sparar till barnen. Det som får stryka på foten är buffertsparandet som vi sänkt eftersom glappet mellan lön och föräldrapenning är rätt stort. Visserligen har vi två vettiga löner i botten vilket alla inte har förmånen att ha.

  • Emma - På Smällen!

   Vad skönt! Två vettiga löner gör stor skillnad, fast å andra sidan så känns ju glappet mellan föräldrapenning och lön mer då 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.