Okategoriserade

Långa dagar på dagis

Lucas har fått dagisplats! Men fy vad ledsamt det känns! Jag är glad för han kom in på första handsvalet så jag vet det är en bra förskola han ska börja på. Men det känns otroligt ledsamt att han ska behöva vara där 8 – 9 timmar per dag istället för att vara hemma med sin mamma och pappa. Jag känner mig som en dålig mamma för att jag ska lämna bort honom så länge. Kommer han fixa det eller är han egentligen för liten för att vara borta från mamma och pappa så länge?

Lucas ska börja på dagis den 25:e augusti så vi kommer vara hemma i en månad innan han börjar på dagis. Och sen är Jair hemma hela september också så att vi kan göra en långsam inskolning, men sen är planen att båda ska jobba heltid. Om vi skulle se att Lucas far illa av att vara på dagis så länge så kan vi gå ner i arbetstid, men helst skulle vi inte vilja det eftersom vi går i syskontankar och skulle vilja spara lite pengar så att vi kan åka hit igen. Men självklart är ju barnet vi redan har prio nummer 1!

Jag skulle gärna vilja veta hur ni andra gör. Hur länge har ni era barn på dagis? Hur gamla är dom och hur går det?

19 Comments

 • Alexandra

  Hej, min dotter är 24 månader , går på förskola 15 tim/ vecka än så länge då jag är mammaledig med lillasyskonet. Tycker det är lagom länge innan jag hinner sakna henne och vill ha hem henne igen:). Att få vara utan varandra lite är bara nyttigt. Hon trivs jätte bra och jag är väldigt nöjd med förskolan och känner mig trygg att lämna bort henne. Tiderna är också väldigt bra 9-14 tis-tors så inga långa dagar.

 • Linda

  Alexander ska också börja i augusti. Jag och min sambo har sällan exakt samma arbetstider så den som börjar senast lämnar och den som slutar tidigast hämtar på förskolan. Så måste man ju göra. I höst kommer jag jobba 80% och jobba 6 timmar om dagen dör vi förskollärare har 2 timmar i veckan för kvällstid. Så det känns bra. Plus att mina och min sambos föräldrar kan hämta någon gång i bland. Jag jobbar på förskola och tycker barnen är på förskola allt för länge. Många barn är ständigt trötta och nästan aldrig lediga. Synd för att jag tycker man skaffar barn för att vara med dem

 • Ayse

  Vi har faktiskt tänkt att A börjar förskolan i januari ist för september. Hon har dagar kvar så då kommer vi vara längre hemma. Men tanken är sen att hon ska gå 8-15 o vara ledig fredgar. mina föräldrar eller svärföräldrar ska hämta henne vid 15 så är vi själv hemma runt 17. Ska försöka använda flex så myclet som möjligt.

 • Angelica

  Min dotter har gått 3-4 dagar i veckan ca kl 10-18 (ibland 18.30) nu har hon gått 9-14 3 dar i veckan när jag varit mammaledig. När lillebror börjar i september, då 20 mån. kommer även han gå dessa tider. Dottern hade aldrig några problem med 8timmars dagar. När dom är så små har dom inte samma tidsuppfattning, plus att det alltid finns massa kul för dom där 😉 Jag jobbar i butik, 25 Tim/v inkl lördagar. Vi är 2 st som jobbar om dagarna så kan inte sluta tidigare, plus att sambon jobbar iväg från måndag-torsdag. Dumt skrivet i slutet av Lindas kommentar, skaffa barn för att vara med dom? Självklart vill man va med barnen!! MEN jag kan inte säga upp mig ifrån mitt jobb för att jag skaffar barn?!

 • Maria

  Jag har inga egna barn men jobbar på förskola, vill jag börja med att säga.

  Ur barnens perspektiv så anser jag att det är bättre med kortare dagar för barn, speciellt de yngre. Sedan är det alltid olika från barn till barn med hur de trivs på förskolan och vilken tidsuppfattning de har som påverkar hur de mår om dagarna. Min erfarenhet säger att Långa eftermiddagar kan bli jobbiga, om barnen gång på gång ser andra föräldrar hämta men att ”min” mamma ”aldrig” kommer. Som sagt menar jag inte att alla barn känner så.

  Om ni har möjlighet att jobba kortare dagar eller kanske flexa lite med era tider så den ena börjar senare och jobbar längre och tvärt om så att dagarna på förskolan tror jag att det hade gynnat Lucas.
  En annan tanke är också att man kan försöka att ha kortare dagar i en månad efter inskolningen för att det inte ska bli en sån omställning från inskolning till riktiga dagar.

  Jag förstår att man behöver jobba och att livspusslet med barn och ekonomi är svårt att få ihop. Men som sagt är jag övertygad om att barnen mår bättre av kortare dagar, om möjligheterna finns.

 • Sofie Merlin

  Hej, har tre barn. Min samlade erfarenhet säger en sak. Små barn mår inte bra av 9-timmars pass på dagis.
  Hundra ska rastas var 6:e timme, enligt djurskyddslagen. Men små barn kan vara på dagis 9 timmar, eller mer. Det är märkligt.
  Var rädd om de små barnen!

  • Josse

   Nej och tur är väl det! För barnen betyder väl ändå mer än vad djur gör och borde således prioriteras på ett helt annat sätt?! Det går att prioritera mycket annat också för att kunna räcka till till sina barn och slippa sätta in dem på förskolan om man tycker det är viktigt. Men normen i samhället säger ju att det är dit de självfallet ska så varför krångla när man kan följa resterande skocken? Tycker att dina ifrågasättanden är dåliga, vill man så kan man det mesta om man väljer att kämpa för det, oavsett vad det gäller i livet. Bara för att du inte kan/vill/orkar kämpa för att ha dina barn hemma så behöver du inte skuldbelägga/lägga värderingar i om andra gör det eller tycker det är positivt/bra!

   • Angelica

    Jag har varken ifrågasatt eller skuldbelagt någon!! Men tur är väl det att min dotter trivs superbra på sin förskola och jag hoppas sonen kommer göra det med!

    • Josse

     Det tolkar jag det som när du skriver ”Dumt skrivet i slutet av Lindas kommentar, skaffa barn för att vara med dom? Självklart vill man va med barnen!! MEN jag kan inte säga upp mig ifrån mitt jobb för att jag skaffar barn?!” men jag kan ha missförstått det hela totalt.

     • Emma - På Smällen!

      Jag förstår absolut ingenting här om jag ska vara ärlig! För mig känns det här som ett stort missförstånd eller så fattar jag inte alls vad det är du menar Josse. Jag tycker också att det var dumt skrivet av Linda. Alla vill vara med sina barn, annars skaffar man väl inte barn. Och alla önskar vi väl att vi kunde var med dom på heltid, eller iaf om flesta av oss. Men dom flesta har inte lyxen att gå ner i arbetstid eller säga upp sig för den delen. Jag tror att du missuppfattade det hela lite Josse.. du har jämt kloka tankar! Elller så är det jag som har missuppfattat hela diskussionen….. :/

 • Jennifer

  Claes är 13 månade (född 29 mars) och har precis börjat förskolan, det är hans tredje vecka nu. Han är yngst på hela avdelningen. Han går mellan 8-15 tisdag-fredag och det är inga problem. Han har varit ledsen några gånger när jag lämnat honom men det är mest r att protestera mot mig, jag hör att han blir tyst så fot jag är utom synhåll. Han älskar pedagogerna och leker bra med kompisarna. Det är dessutom en fantastisk känsla när man hämtar sitt barn och barmet svingar sig runt halsen på en för att han blir så glad. Ibland blir han till och med ledsen när vi ska gå för att han vill vara kvar och leka. Haha. Ska jag vara helt ärlig tror jag att inskolningen är jobbigare för föräldrarna än för barnet. Barnet tycker det är roligt att komma iväg och leka med andra barn! Det komme gå bra ska du se. Och du, du är en bra mamma!

 • Linda

  På dagis har ju barnen kompisar och vuxna som tar hand om dem. Jag och min syster var på dagis 8-17 fyra dagar i veckan och jag har inga dåliga minnen från det överhuvudtaget! Det var snarare så att vi ville gå till dagis och leka med kompisarna även på den lediga fredagen. Detta var i och för sig när vi var ett par år äldre än Lucas.
  Det jag vill ha sagt är helt enkelt att dagis inte alls behöver vara något dåligt! 🙂

 • A

  Min man gick på dagis 6-18 varje dah när han var liten. Hans föräldrar hade såna arbetstider. När min svärmor berättar det får hon allid tårar i ögonen för hon tyckte det var så jobbigt. Min kompis som jobbar på förskola berättar att det finns barn som somnar vid matbordet exakt varje gång.

 • Josse

  Vi har snålat som fasen och ska försöka dela dagarna rakt av även om jag kommer att ha varit hemma längre med N. Hon är född i juni förra året och i september återupptar jag mina studier (ettårig master) medan sambon går på pappaledighet fram t om i slutet av februari då vi sökt förskoleplats, 1,5 år hemma med andra ord. MEN, faktum är att vi redan funderar på nr 2 och går allt vägen (man kan ju aldrig planera men drömma går ju) så hade det varit trevligt om den lilla ville titta ut lagom tills i början av nästa sommar. Och då har mina tankar faktiskt cirkulerat kring om jag ska ha hemma lilla N fr om i mars när jag förmodligen kommer påbörja mitt examensarbete tills det att lilla tittar ut så man slipper sätta in henne på förskola när vi hade tänkt. Därefter vill vi försöka fortsätta ha bägge barnen hemma så länge som möjligt så en tanke har varit att låta pappan vara hemma med bägge sen och jag jobba eftersom jag kommer tjäna mest.

 • Anette

  Min son har tid 06:30 – 18:30 måndag-fredag på mina dagar (på pappans dagar går han 06:45 – 16:15) Dock är det ytterst sällan han går hela dagen ut. Han brukar gå hem kl 16:30 – 17:00 då antingen min sambo eller mina föräldrar hämtar. Sen är han alltid hos sin farmor en heldag i veckan och nu är även hans pappa föräldraledig 2 dagar varannan vecka.

  Sonen började när han var 13 månader och är nu snart 3 år och han ÄLSKAR sin förskola och sina kompisar där. Han är allid glad vi lämning och ser framemot att få komma dit och leka. Men det är klart att han även gillar att vara hemma och mysa dom dagar det erbjuds.

 • Emma - På Smällen!

  Tack alla ni underbara för era svar. En del av era svar får mig att känna att jag måste planera om och andra får mig att känna att det kanske funkar ändå. Om det inte funkar så kan man ju alltid justera allt eftersom eller….

  • Angelica

   Jag tror det är individuellt för alla barn, och som du skriver Om det inte skulle funka (vilket jag tror att det kommer göra) så kanske någon av er kan justera arbetstiden 🙂 Vill också säga att din blogg är underbar!! Du har förresten inte Instagram? 🙂

 • Pilla

  Båda min börjar 25 augusti:) förut hade jag ångest över förskolan. Därför fick min stora vara hemma med mig och lillesyskon. Nu känns det jättebra att de ska börja. Jag har ju varit hemma mycket med mina. Både jag och pappan kommer jobba 80% och skift på det så förhoppningsvis blir det inte långa tider. Det är väl det som ger mig ångest. De gånger det kan bli långa dagar.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.