Okategoriserade

Inte ens choklad…

Nu är vi påväg hem från Karlstad efter en fantastisk helg!!! Tiden går sååå fort när man har roligt!!! Jag har unnat mig en chokladkaka idag och det fick Lucas såklart syn på 🙂 Men vår lille knäppa kille stoppar ju inget i munnen knappt mat, så inte ens chokladen ville han smaka på, men han sitter och värmer den i händerna, mysigt!! Vilken annan unge som helst hade lätt ätit upp den. Men inte Lucas. Han äter inte ens kex längre 🙁 Nu är det bara en enda barnmatsburk och en fruktpureburk, välling och gröt, inget mer! Frukten får inte vara kall för då äter han inte. Jag har förstått på er och många andra föräldrar att detta inte är normalt, så imorgon ska jag ringa och kräva en ny utredning.

(null)

12 Comments

 • Linda

  har ni provat att sluta med välling någon gång? Många barn blir ”lata” av att dricka välling som barn (det är ju mer för bebisar). Välling är nog rätt mättande och med fullkorn så står man nog sig på det ett bra tag. När vi trappade ner på amning, ersättning och välling har A ätit bättre och bättre vartefter. Nu får han en tredjedels flaska välling på kvällen bara för att i den får han omega 3 tillskott. Men vi ska nog ta Borg den nu när han fyllt 2

  • Emma - På Smällen!

   Nej vi har inte provat det, men vi försöker begränsa den så att han inte dricker sig mätt på välling. Jag tänker vällingen mer som en tillskott och inte istället för mat. Därför ger vi bara efter måltiderna och inte istället för måltiderna. Jag tror att det är vad du menar med att välling är mer för bebisar för att en bebis kan bättre klara sig bara på välling medan en 2-åring behöver mat också, för välling är ju faktiskt för både barn och vuxna 🙂 På sjukhus finns ju välling på menyn för vuxna 🙂 Och det finns 2-årsvälling för 2 åringar 🙂 Barnläkaren sa till oss att vi inte skulle röra vällingen eller gröten. Hon sa att vi hade lagt upp en mycket bra näringsgrund för honom genom vällingen och gröten, så nej, vi kommer inte sluta med den. Det är inte vällingen som gör att han äter så dåligt, så mycket välling får han inte.

 • Erika

  Åh vad jag känner igen mig i din berättelse. Våran L som är 3 år och 4 månader är väldigt selektiv när det kommer till mat. Godis ratar han. Jag vet inte hur ni resonerar om chips,glass och liknade men våran äter hellre det. Vi har dessutom dietist kontakt och näringsdrycker utskrivna på recept. Maila gärna om du vill ha kontakt så kan jag ge fler råd! Kämpa på! Kram

  • Emma - På Smällen!

   Tack kära du!! Jag har slutat med restriktioner kring chips, glass etc, men är stenhård på godis som kan fastna i tänderna och läsk. Jag skulle bli överlycklig om han började äta chips, kex eller glass igen. Det känns väldigt jobbigt att han ratar nästan allt nu.

 • Liselotte

  Kväljs han av mat? Vår Oliver fyller 2 i maj, och har alltid varit kräsen med konsistens. Förra året slutade han äta allt utom fruktpuré, välling och gröt. Inte ens burkmat gick ner… Men han har alltid snarkat, fått små apnéer i sömnen och varit väldigt snorig, så jag misstänkte att det var något som var galet. Och det var det, han hade en jättestor körtel bakom näsan som vi fick opererat bort. Och nu har han äntligen börjat kunna äta!

  Hoppas ni får god hjälp och stå på er!

  • Emma - På Smällen!

   Ja, han kväljs av mat nästan varje dag. Jag har alltid trott att han har tyckt maten varit äcklig, särskilt potatis. Men nu har jag upptäckt att han kväljs även av sin favoritmat. Han snarkar också när han sover. Jag tror att det är något som är fel, antingen i näsan eller i halsen. Hoppas jag får träffa nån bra läkare som tar tag i detta för det blir ju bara värre och värre.

 • Thaimorsan - Siranee

  Tilda äter inte heller mycket. Kanske dumt att säga att jag låter henne svälta och hon då tigger efter välling…och vill sen bara ha välling…och gärna innan maten eller så hon försöker tigga efter en glass.

  Hon smakar ju på det mesta förr men nu vet hon vad som är mat och inte. Och mat vill hon inte ha. Hon puttar bort sin talkrik och gjorde uppror varje måltid hos farmor å farfar i helgen. När hon gör så, då får hon inte äta eller sitta med. Jag tar bort talkriken och hon brukar vilja äta lite senare när hon har lugnat ner sig.

  När hon var mindre så blev vi arga men försökte låtsas som ingenting. Det blev bättre. Nu trotsar hon mest. Men hon åt ju bra av kycklingpajen på Lucas kalas. Det har gått så långt att Tilda säger ” vill inte ha…ta annat…den istället” det ska alltid vara nåt annat. Jag är ”bad cop” och ger inte…å så kommer M å ger henne glass för att få tyst på henne. Jag har TVÅ barn att fajtas med!!!

  Vissa barn blir aldrig hungriga, fick höra det idag om M systers skolkompis som aldrig åt när de var små. Sedan kan man kanske lita på uttrycket ”att barn äter själv när den är hungrig”. När T väl får sin tallrik så blir hon förbannad om vi försöker ta bort nåt eller skära nåt på tallriken osv. även hon inte vill äta…

  Lucas blir aldrig nyfiken på mat, och inte när han hjälper till i köket?

  • Emma - På Smällen!

   Jo, nyfiken är han och det uppmuntrar vi. Han brukar komma fram och säga att han ska ha en macka om jag gör mackor, men sen går han runt och håller i den jättejättejäääääättelänge innan tillslut kastar på golvet. Jag tog tiden en gång, 35 minuter höll han med båda händerna en kletig macka med smör innan han släppte en hand och sedan kastade på golvet. Så är det med allt, kex, choklad, chips ja allt. Vi försöker uppmuntra att han ska stoppa det i munnen genom att leka lite med honom och säga ”a a a a” och gapa som han brukar göra när han försöker få oss att öppna munnen. Sen försöker vi föra mackan till hans mun, men det slutar alltid med att han ska mata oss istället *suck* 🙁

 • C

  Min son är ju bara 14 mån så det är ju svårare att jämföra, MEN han åt helt ok (inga mängder men han stoppade i sig) till för 1,5 vecka sedan då han fick kräksjukan och kräktes jättemånga ggr. Han hade ätit pasta som var en favorit men nu totalvägrar han pasta och av annan mat är jag glad om han får i sig 2-3 skedar. Han hade även ätit kex på morgonen den dagen det började och inte en chans att han smakar nu.. Är glad att jag får i honom gröt morgon och kväll, kanske lite bröd och frukt. Resten av tiden vill han bli ammad och är inte alls sitt vanliga glada jag.. Jag tror helt enkelt han har blivit rädd för att äta efter att han var dålig så jag försöker ta det lugnt och hoppas han snart vågar äta igen! Du hade ju svårt med Lucas redan innan, men ni har ju också haft ett par omgångar kräksjuka det sista. Du tror inte han blivit rädd för att det ska komma upp?? Förlåt för en svammlig kommentarer men jag hoppas du förstår vad jag menar.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.