Okategoriserade

Hur man slutar amma

Hur man slutar amma kan verkligen vara så olika från barn till barn. Lucas tog varken napp, snutte eller flaska och att ta beslut om att sluta amma var nog en av dom svåraste sakerna jag hade gjort i min mammaroll. Jag hade så sjukt dåligt samvete och samtidigt kände jag mig inte redo att sörja amningen heller. För det var precis så det kändes. Det kändes som att det inte bara var att ta bröstet från barnet utan jag skulle även klippa det unika bandet man har mellan mamma och barn under tiden som man ammar. När jag skriver ”band” så menar jag inte att man har en djupare relation bara för att man ammar, utan man har på riktigt ett osynligt band mellan sig och barnet, typ som en navelsträng. Bandet gör att man inte kan gå för långt från sitt barn, man kan inte vara borta för många timmar och barnet saknar en om det måste läggas utan att ammas först. Dom flesta tycker säkert att det här låter jobbigt och inte alls något som man vill hålla fast vid, men det tycker inte jag. För mig är amningen som en förlängd graviditet på nåt konstigt vis. Den dagen jag slutar amma, det är typ som ”the final cut”. När jag slutar amma är jag plötsligt ensam igen. Ingen bebis på insidan och ingen som är helt beroende av mig på utsidan. Det känns sorgligt, men nödvändigt nån gång…

Jag tror att jag har slutat amma Isadora nu. Jag har inte ammat på 3,5 dag nu och hon saknar inte mig. Hon har inte letat efter bröst en enda gång. Jag är glad för det, för om hon hade gjort det så hade jag gett vika. Det här avslutet är väldigt odramatiskt och det är precis så jag vill ha det. Jag tog inget beslut om att sluta jag bara lät bli att amma för att se vad som hände. Jag vill inte minnas min sista amning med henne för då skulle jag nog gråta varje gång jag tänkte på det. Jag gillar inte avslut så istället lägger jag krut på att minnas min första amning och många av dom andra mysiga stunderna.

Bebistiden går på tok för snabbt! Vad hände med lilla lilla Isadora? Nu fyller hon snart 1 år! Det här är galet!

slutar amma

Foto: Wanderings

7 Comments

 • Anke

  Det var precis likadant med dottern, att hon valde själv efter nästan exakt ett helt år att inte vilja amma längre. Och jag håller med att det kändes sorgligt på ett sätt! Skönt att ”få tillbaka sin kropp” men ändå, nu har hon blivit så stor helt plötsligt som ”klarar sig själv”. ❤

  • Anke

   Just det, hur gör du förresten nu att produktionen ska avstanna? Alltså använder du tex sport-bh? Mina bröst är inte spända direkt, men det ena är lite knöligt och lite ömt men det har inte blivit värre på den veckan vi slutat nu men det har inte blivit bättre heller direkt. Så läste jag att man kan använda sport-bh men läste också att man absolut inte ska göra det för att inte få mjölkstockning ? Så hur ska man göra? ?

 • Elsa

  Har också slutat nu, ammade sista när hon va 1 år och några dagar. Men har trappat ner långt innan dess. När jag ammade sista gången hade jag bara ammat en gång på kvällen i några dagar. Sen hade jag ingen produktion längre och det föll sig naturligt. Men det var ändå jobbigt, håller med dig i allt du säger.. en sorg. Så blev ju det inte bättre av att mensen satte igång för att jag slutade amma ? Kämpa på!

 • LinizTravel

  Med O var det heller inga problem han tog flaska… men med L är det jätte svårt… försöker men går inge vidare….. han letar själv efter bröstet och jag får dåligt samvete om jag inte ger det och han blir ledsen… men han blir ju inte mätt… det är mest snutt liksom… så svårt 🙁 å jobbigt 🙁

 • Emmelie

  Kan du skriva hur du gjorde när du slutade amma Lucas eller länka till ett gammalt inlägg? Vore jättesnällt! Har en 16 månaders som fortfarande bara somnar vid bröstet och ibland när hon åker bil. Hon tar inte heller napp, flaska eller snutte. Nu håller hon på att få många tänder samtidigt så det känns inte som det är läge just nu att sluta amma men vill gärna ha tips för när det väl är dags. Egentligen vet jag inte om jag vill sluta helt än men vill att någon annan ska kunna söva henne också (har tagit varenda sövning i 16 månader nu ?). Vilket har gjort att jag inte varit iväg själv på kvällen på snart 1 1/2 år och det känns som det är dags för det snart ? Det jag tycker ska bli jobbigast med att sluta är om lillan blir jätteledsen, hon är väldigt fast vid ”tutten” och säger tutte och pekar på sin egen bröstkorg när hon vill amma ?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.