Hur lägger man kvällspigga barn?

När jag blev mamma införde jag inga särskilda klockbundna rutiner. Jag tyckte det var onödigt och osmart eftersom man blir så mycket mer bunden vid hemmet om ens barn absolut ska sova middag eller lägga sig för natten en viss tid. Jag bestämde mig för att följa mitt barns rutin och behov och strunta helt i klockan. När jag var föräldraledig så la jag och Lucas oss sent på kvällen och vaknade inte förrän vid kl 11.00 om inget väckte oss. Vi åt frukost klockan 12 och när vi blev hungriga nästa gång åt vi lunch. När jag såg att Lucas blev trött eller gnällig så la jag honom för att sova eller gick ett varv med barnvagnen. Vi behövde inga klockbundna rutiner, vi hade det bra 🙂 Problemet kom när det var dags för Lucas att börja förskolan. Jag och Jair fortsatte som vi alltid hade gjort, tittade på Lucas om han såg trött ut och om han inte gjorde det så la vi honom när klockan var 22-23, alltså samtidigt som vi själva la oss. Lucas kunde nämligen inte sova om vi inte låg i sängen med honom så om vi skulle lägga honom tidigare så fick vi själva ligga där också. Ibland försökte vi lägga honom tidigare men då var det världens kamp. Han slog oss i ansiktet, lekte, busade, kröp iväg, var ledsen och arg. Vi höll på att bli tokiga! Blev ungen aldrig trött? Sov han kanske för mycket på förskolan? Detta var saker som vi funderade på.

Kvällspigga barnen har ett sovfönster

Nu är jag väldigt kaxig och påstår att kvällspigga barn har ett sovfönster. Det kanske inte alls funkar på alla barn, för alla barn är ju olika, men nu har jag testat min teori på såpass många vänner att jag ändå vågar påstå att det är så. Och om jag har fel och detta inte funkar på alla, så gör det inget för jag är övertygad att majoriteten av alla som testar kommer bli positivt överraskade 🙂 Jo, det är nämligen så att det finns kvällspigga barn som aldrig tycks bli trötta. Dom blir inte gnälliga, sega, lugna eller gäspar utan ju mer klockan blir ju livligare och gladare blir dom. Lucas är sån. Det går bara se på honom att han är trött när han är sjuk. Han kan vara uppe hur länge som helst på kvällarna. Han tycks bara bli piggare och piggare ju senare det blir.

Ja, så här kunde det se ut i Lucas sovrum när han inte ville sova… bilden är tagen från balkongen i vår gamla lägenhet.

När han var 2 år skrev jag ett blogginlägg och frågade er läsare om när era barn lägger sig. Dom flesta som hade 2-åringar svarade att dom la barnen mellan 18-20. Jag och Jair hade svårt att se att det skulle funka men vi började i alla fall prova oss fram för att hitta hans ”sovfönster” genom att titta på klockan istället för att titta på Lucas. Det funkade förvånansvärt bra! Det dröjde inte länge innan det stod klart att vi måste lägga honom mellan 19-20 för att han ska vara lätt att lägga. Om vi försökte lägga honom efter 21.00 så var det helt omöjligt! Visst är det konstigt! Här hade jag trott i hela mitt korta mammaliv att jag var kapabel att se på min son när det var sovdags men nu var det alltså en klocka som fick bestämma det! Så klockan 19.00 varje kväll gjorde vi i ordningen en tillsynes pigg 2-åring för sängen och han somnade snabbt! Ett halvår senare var det jul och då hade jag med en fråga i min julkalender ”hur lång tid tog det för Lucas att somna ikväll?” Om jag inte minns fel så var svaret nånstans mellan 10-15 minuter. Tänk då att vi hade nattningar som var 1-1,5 timme långa innan vi hittade Lucas sovfönster! Vilken förbättring 🙂

Fördelarna med att hitta sovfönstret:

– Mycket lättare och snabbare läggningar

– Mer tid till mig och Jair

– Lucas mådde bättre och orkade mer på förskolan

– Lucas sömn blev mer rutinstyrd och han började vakna samma tid varje dag

Nackdelarna med att lägga honom tidigt:

– Inga! När vi har varit borta så har vi inte åkt hem bara för att passa ett sovfönster. Rutinen blir inte förstörd bara för att han la sig sent en kväll 🙂

Relaterade Inlägg

5 Kommentarer

 1. Olivens mamma

  Hej.
  Har en tvååring här hemma, han är jättesvår att lägga på kvällen när han har varit på förskolan. Där sover han max en timme, dom säger att han behöver det. Men när han är hemma en hel dag så sover han inte, å då somnar han runt kl 19. Har en lillasyster också, så man vill ju gärna att han somnar runt kl 19 istället för kl 20,30
  Hur funkar det med ett sovfönster, fattade nog inte haha

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Hur gammal är han mer exakt? Lucas slutade sova på förskolan exakt veckan efter sin 3-årsdag så jag tänker om din kille närmar sig sin 3-årsdag så är det kanske så att han snart inte kommer sova på dagen längre. Eller vad tror du? Lucas slutade också sova på dagen hemma först.

   Det som jag upptäckt med sovfönster är dom där barnen som aldrig tycks bli trötta, utan bara blir piggare och piggare. Dom verkar ha ett sovfönster som dom är lättare att lägga för sedan går dom över och blir övertrötta istället. Din pojke kanske inte har det problemet eftersom han ändå somnar såpass tidigt när han inte sovit på dagen?

   Svara
   • Olivens mamma

    Han fyller två den 20 juni, så man vet ju inte om han är för liten än. Om man vågar ta bort vilan på dagis. Hemma så brukar han få lägga sig å vila å kolla på paddan i soffan någon timme, ibland somnar han å ibland inte….vi har har provat lite olika rutiner på kvällarna, men dom verkar inte funka ? verkar inte som att han har ett sovfönster då.

   • Emma - På Smällen!

    Nej, då är han nog för liten att ta bort vilan, men man kan prova att korta den. Typiskt! Han har nog ett sovfönster men att det är runt 19-20.30 🙂 Eller somnar han ibland ännu senare?

 2. Olivens mamma

  Vad kul att du tar dig tid att svara ?
  Är så svårt när vi inte har hittat våran nattningsrutin, men den kommer väl hoppas jag. Ibland kan han vara vaken till 21,30 men då har han sovit en timme på förskolan. När han har sovit på dagen, så hittar vi alltid på något på eftermiddagen så han får springa av sig.

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här