Okategoriserade

2 åring sovtider

Jag har skrivit förut om Lucas sovtider och att när han går och lägger sig hänger inte ihop med när han vaknar på morgonen. Så är det väl med dom flesta barn tror jag. Jag tycker alltid jag får höra att det spelar ingen roll om barnet lägger sig, det vaknar ändå samma tid. Men så är det inte med Lucas! Idag har jag ett konkret ett exempel på detta. Igårkväll somnade han sent, inte förrän 22.30, alldeles för sent egentligen, men så är det ibland. När han somnar så sent så vaknar han oftast snortidigt, så imorse var han uppe redan kl 5.30!

En vanlig kväll när han somnar kl 20.00 så sover han fortfarande när jag lämnar honom på förskolan 7.30. Är inte det konstigt? På helgerna lägger vi honom oftast vid 21.00 och då kan han sova till klockan 8-12 och det beror på att vi fortfarande ligger kvar i sängen, det är jag typ säker på.

Det känns som jag inte har nån aning om hur länge han egentligen behöver sova eftersom han sover så konstigt. En del av detta kan säkert hänga ihop med hur länge han sover på förskolan, men oftast ser vi inget direkt samband mellan det och nattsömnen. Idag provar vi att lägga honom 19.30 istället för 20.00. Jair protesterade vilt och påstår att Lucas kommer vakna mitt i natten och vägra sova mer… hmm.. vi får väl se… Lucas sa i alla fall Jag vill sova nu. Han brukar säga det vid denna tiden, men sen blir han piggare igen. Ungefär som sovfönstret passerar. Jair tycker det är för tidigt att lägga Lucas vid 7-tiden. Jag tycker det hade varit perfekt, men Jair kan vara väldigt svårövertalad ibland. Hoppas Lucas sover hela natten i natt!

Hur sover era barn? Hur många timmar på natten och hur många timmar på förskolan? Hur gamla är era barn?

(null)

36 Comments

 • Rebecka

  Lukas lägger sig runt sju tiden och vaknar mellan fem och sex. Han är ett år och fyra månader snart. Han får sova hur länge han vill på förskolan.

 • Sara

  Försök att lägga honom samma tid varje kväll. Oavsätt om det är helg eller vardag. Barn mår bra av rutiner. Lägger han sig ungefär samma tid varje kväll under en period så tror jag att ni kommer få ett sovmönster på Lucas. Det blir en annan dygnsrytm än den han har idag. Har en på fem å en i Lucas ålder. Båda två går och lägger sig runt sju. De sover till mellan 6-7. Då vaknar de alltid pigga å glada. Prova gärna. Det fungerar för oss iaf. Vi som föräldrar får anpassa våra sovtider så vi också är pigga när de vaknar. Är vi uppe länge så vet jag att jag kommer vara trött på morgonen. Men det blir rutin på våra läggningstider också

 • stina

  När mina stora barn var i tvåårs åldern så somnade de vid 19. Då sov de ett par timmar på dagen och vaknade mellan 6-7 på morgonen. Nu är de 6 och 8 år och lägger sig 19.30 och somnar vid 20.00.

 • En chic mammas bekännelser

  supersvårt med sömn, vi har varit stenhårda med rutiner, framförallt när hon var mindre. Sen självklart på nyår eller andra högtider är hon uppe längre. Men vardagar och när hon skall till dagmamman lägger hon sig mellan 18.00-19.00 sen vaknar hon mellan 07.00-08.00 🙂 jag tror på jämna rutiner då det funkat så bra för oss, men sen självklart är alla barn olika. Jag fick tipset från min systers vars barn sovit bra direkt.

  Ha en fin kväll

  Kram

 • Elsa

  Vår son, som fyller 2 år på söndag, somnar vid 19-19.30 och vaknar vid 6-7 tiden. Han sover 1.30-2h på dagen på förskolan och hemma på helgerna. Jag tror också på detta med rutiner men såklart gör vi alla vad vi tror är bäst för våra barn och funkar bäst för just vår familj. Lycka till!

 • Sandra

  Vår 3.5 åring och vår 11 månaders lägger sig mellan 19-19.30. Minstingen sover till mellan 06 och 07. Storasyster till ca 7.30 om ingen väcker henne. Men hon sover inget på dagen. Minstingen sover ca 3 h på fm och 30 min på em.

 • Kicki

  Hej!

  Jag har en 14 månaders kille, jag brukar gå in i sovrummet med honom och vällingflaskan vid kl 7 och han sover oftast redan innan 8, sover hela natten och vaknar 7.30 av sig själv 🙂 alltid. Vaknar han någon gÅng under natten så får han napp och så fortsätter han sova. Skulle jag lägga han kl 00 så vaknar hN samma tid igen men är då grinig. Dom gångerna han somar 8 så är han supergo dagen efter.

  Hoppas de löser sig 😉

 • Nina B

  Sonen på snart 2 år somnar ca 19:30 och vaknar oftast mellan 6-7 på morgonen. Går inte på förskolan, sover ca 2 timmar efter lunch.

 • J

  Det har varierat hos oss också. Min sambo tror att ju senare desto bättre men det är skit, de gångerna har Noelia kommit till oss redan runt kl 5-6 pigg! Just nu somnar hon sent pga sambon, runt 20.30-21 och sover till kl 7 senast. Sen sover hon 1,5-2h efter lunch. Det optimala hade varit runt 19.30-20 som vi hade tidigare och mindre lur mitt på dagen men eftersom sambon är hemma med henne så har jag inte så mkt att säga till om, han lyssnar inte så mkt han heller eftersom han anser att han har koll på det nu när han har varit hemma med henne ett tag! 😉 haha.. Noelia är 1 år och 8 månader. När jag går hem sen med barn nr 2 i april/maj lär det dock bli ändring, då är det tillbaka till mina regler som gäller så man får någon egentid på kvällen 😉

 • C

  Har 2 barn. Dottern på 3 år 2 mån somnar mellan 20:30-21:00 och sover till ca 06:30-07:15. Sover 1,5 på förskolan, men inte hemma på helgen så då lägger vi henne vid 19:30-20:00 senast. Då sover hon till samma tid som på vardagar. Vi hade dock en period mellan 1,5-2 år då hon var omöjlig att få att somna på kvällen då hon ofta somnade runt 22… Sonen på 14 mån somnar vid 20:00 och sover till 06:30-07:00. Sen sover han 2-2,5 timme på förmiddagen och ca 45 min på eftermiddagen (om han inte gör det försöker jag lägga han vid 19:00 redan och det fungerar bra). Från att dottern var ca 2 och vi fick till en fungerande rutin är våra kvällar så mycket mer harmoniska och det är inget bråk om att hon ska lägga sig. Innan när det krånglade blev det bara att vi blev sura på varandra. Och jo, det blev tusen gånger bättre när vi tog bort flaskan på kvällen (jag kommenterade ditt inlägg häromdagen). Hoppas ni hittar en rutin som passar er alla 3!!

 • Amanda

  Min son är blir 2 i juni. Vi brukar börja göra honom klar för sängen vid 19 och så somnar han inom en timme, beroende på hur trött han är. Han vaknar sedan vid 6-7. På förskolan sover han 1-1,5 timme. På helgerna försöker vi lägga honom senast 20 så det inte blir så stor skillnad. Märker att sömnen blir kaos om vi bryter rutinerna.

 • Karolina

  Vår Lukas är 1 år och 8 mån snart. Han somnar ca 19.30 och vaknar mellan 6.30-7.30 normalt. Ibland tidigare och ibland senare om han sovit dåligt på natten. Han sover 1-1,5 timmar på dagen.

 • Alisa

  Min son är 19 månader och han går oftast och lägger sig 19,30 -20,00 o utan protest o somnar själv på ca 10 min p denna rutin har han haft sen innan han var 1. Sover på dagen (förskola eller hemma) ca 1,5h..vaknar på morgon ca 7.30 (ibland halv 7 o ibland halv 9) han äter ibland välling ca kl 5 men ibland inte

 • Niki

  Det är ungefär samma. Min dotter somnar runt 19.30 och sover i egen säng i sitt rum, har gjort de sedan hon var ca 6 månader. Senaste månaderna har hon börjat komma in till oss på natten, då sover hon oftast längre på mornarna men vi brukar väcka vid 6.30 pga jobb o förskola. På förskolan ska de väcka henne efter 1 h, hon sover mellan 12-13 ca. Hon är två år.

 • Helena

  Rutiner är viktigt för barn. De ska inte välja sina sovtider själv, inte heller när de äter. Om ni gör lika varje dag, lägger honom vid samma tid vardag som helg, har mat tider, då lär sej Lucas rutinerna och känner sej trygg. Börja lugna ner honom i god tid. Inget bus som piggar upp honom. Läs sagor, sjung med honom efter kvällsmål och tvätt. Kan vara jobbigt första tiden, men det går!

 • Stefanie

  Min Alice somnar oftast runt kl 19 och sover till 7.30-8 på morgonen utan uppvak.
  På dagen sover hon 40-60 minuter på förskolan, hemma kan hon däremot sova 1-3 timmar på dagen(efter lunch). Dock aldrig längre än till kl 15 för då har hon svårt att somna vid kl 19. Vi har kört med samma rutiner sen hon var ca 10 månader. Idag är hon 20 månader.
  De ända undantagen i rutinerna är om vi varit iväg på någon utflykt och kommer hem sent, då lägger hon sig senast runt kl 20 men det är sällan.

  Hoppas ni hittar en rutin som passar er! 🙂

 • Jennifer

  sonen blir två på söndag och somnar vanligtvis kl 18 och väcks 7-8 beroende på när jag måste lämna på förskolan (pluggar). På förskolan sover han ca 1 timme. På helgen somnar han 18 och sover gärna till 8-9 på morgonen. Han har alltid haft ett stort sömnbehov så vi har varit lyhörda och följt honom. Tvärtemot vad någon annan sa så passar lugn och ro inte alls honom innan läggdags, då samlar van energi och blir pigg igen. Han vill leka busiga lekar som krokodil eller andra vilda djur, kurragömma är också kul. För att sen pussas och kramas på ett ”busigt” sätt. Säger det här för att alla barn är olika och fungerar därför olika. Hoppas ni hittar ett sätt som passar er 🙂

 • Johanna

  Min son fyller 2 i sommar och han somnar nästan alltid 19.00, ibland vill han somna lite tidigare i ibland lite senare. Han vaknar sedan vid 6-6.30. På förskolan sover han 1-1,5h.

 • Linda

  alexander (2 år) lägger vi helst mellan 19 och 20 på kvällen. Ibland blir det lite senare. Han sover inte hela natten utan vaknar ibland men somnar om fort. Han går upp eller väcks ca 6-7 på morgonen. På förskolan får han sova 1,5 timmar. Ibland om vi ska göra något på kvällen lite längre. Men jag vet inte om det spelar någon roll. Förut sov han 2 timmar och det var nog ingen skillnad.

 • Sofie Lind

  Håller hårt på rutiner här hemma, det mår både vi och dottern bäst av 🙂
  Hon sover 19.30-06 och så får hon sova 12.15-14.30 på dagis så hon inte missar mellis som serveras 14.30 😉

 • Sandra Skogholm

  Elijah 1,5år somnar runt 19.30 och vaknar/väcks vid 07.30-08. Sover mellan 40-120min på förskolan, kan sova 3h på dagen om han sover hemma i egen säng. Inga problem att lägga honom även om han sovit sent på dagen. Är en tröttis! Hoppas ni hittar något som funkar för er, för oss fungerar det bäst att ha bestämda tider (med 30-60 min fönster att variera på vid behov) hela veckan även på helger.

 • A

  Dottern är 2 år snart och sovit en hel natt kanske 3 ggr under sina 2 år. Vaknar 1-2 ggr på natten, somnar om med flaska.
  Somnar 19,30 ibland tidigare eller senare. Senaste månaderna har hon vaknat mellan 5-6,30, men innan dessa brukade hon nästan alltid vakna 6,30-7:00. Sover i eget rum

 • Camilla

  Hej

  Vår son är 2 år och lägger sig runt klockan klockan 6 och somnar när vi läser en bok för honom (oftast) sedan sover han hela natten till cirka klockan 7 eller så får vi väcka han om jag börjar jobba tidigt. Vissa nätter sover han lite oroligt och vaknar. Han sover ingenting på förskolan eller hemma på dagarna och det har han inte gjort sedan han var 20 månader. Samma rutiner vardagar som helger om det inte är något speciellt men om han ska vara upp längre på kvällarna kan kan sova en stund på dagen.

  Lycka till och hoppas ni finner ett system som fungerar bra för er familj

 • sara

  Våra barn somnar mellan 19.00-19.30. Dom är 2 och 6 år. Vaknar ca.07. Lillan sover på dagen, ca 2 timmar. Ej senare än 14 vaknar hon. Det jag tror är bra, är om det är lugnt i lägenheten /huset när barnen lagt sig. Att dom känner att det är natt. Vi städar inte högljutt, eller har allt för högt på tvn. Sen sover dom i egna rum. Mörkt och lagom varmt. Samma rutiner varje kväll sedan dom var små. Kanske låter tråkigt, men en trygghet för oss och dom. Snart är dom stora och sköter det själva 😉

 • Pilla

  Min pojk är lika gammal som din. Lägger sig mellan 1830-19 och sover till 06. Samma för dottern som är 3 1/2. Spelar ingen roll om de lägger sig 22. De vaknar 06 men är skitgriniga och skriker hela dagen pga de är trötta. Den yngsta sover nog ca 2 Tim på fsk den äldsta har inte sovit middag sen hon var 18 mån typ.

 • sandra

  Vår tjej är 23 månader och lägger sig mellan 19-19.30 varje kväll och sover till ca 6.30-7.30 ungefär. Dagtid sover hon mellan 1,5-2,5h. Övertala jair att låta dig testa en månad – funkar det inte så får ni väl prova andra sätt. Tror dock det är viktigt att ge det några veckor då det tar tid att komma in i nya vanor.

  • Emma - På Smällen!

   Tack Sandra! Han gick med på det efter lite övertalning, men nu har vi precis varit bortresta så vi tar nya tag denna veckan. 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.