Fjärde graviditeten

Hur blir det för barnen att få ett syskon?

Den här graviditeten har varit lite tyngre än mina tidigare graviditeter plus kaoset med corona som råder i världen. Jag känner mig ganska så utmattad av allt som har hänt, tung graviditet, uppsagd från jobbet, lägenhetsförsäljning och Lucas långa sjukdom. Den här våren har inte blivit som jag hade tänkt mig och nu blir inte sommarn det heller.

Jag hade egentligen sett framemot ett långt sommarlov med barnen där vi hittade på roliga aktiviteter tillsammans med familj och vänner. Det hade jag klarat av trots en tung graviditet. Det är ju inte jättekrävande att åka hem till en vän och hänga i trädgården medan barnen leker, men nu går ju inte det pga corona. Och från och med juli måste vi vara extra försiktiga… Alla aktiviteter som jag kommer på som vi kan göra själva i sommar är för jobbiga för mig. Jag orkar inte promenera, cykla osv. Jag behöver hitta på aktiviteter där jag kan vara stilla medans barnen kan vara i rörelse om dom vill… Om ni sitter inne på bra sommaraktiviteter som inte kräver så mycket av mig kroppsligt så tar jag tacksamt emot tipsen!

Hur som helst så känner jag mig väldigt otillräcklig just nu. Jag känner mig som världens tråkigaste mamma och är orolig för hur Lucas och Isadora upplever det. Jag vill inte att bebisen ska innebära något dåligt för dom överhuvudtaget, snarare tvärtom. Jag vill att dom ska känna att jag har ännu mer tid med dom, vilket jag kommer ha när bebis väl är ute, men jag önskar att jag orkade mer redan nu. Jag är livrädd för eventuell syskonsvartsjuka och sånt, men Lucas kommer ju vara 7,5 år och Isadora 4,5 när bebisen kommer… hur vanligt är det med syskonavundsjuka då?

Fotograf: https://www.wanderings.se

9 Comments

 • Kristine

  Jag vet precis hur det känns, min dotter fyllde fem när hon blev storasyster. Jag led av grav bäckensmärta sedan dag ett och var sjukskriven på heltid i fyra månader. På det så var det den varmaste sommaren på 120 år. Det var min sambo som fick gå iväg och göra saker med henne. Vi satt mycket i vår stora säng och lyssnade på sagor, spelade spel, läste, pratade om livet och pärlade. Klart att det var tråkigt men upplevde att hon fick ladda mycket mystid med mig som var viktig för henne. Försökte också göra någon lite speciellt då och då när jag orkade, överraska med ett morgondopp och picknick frukost innan det blev för varmt och jag för trött. Kunde cykla bättre än gå… Vad gäller svartsjukan så joooo…. hon blev extremt svartsjuk under rätt lång tid. Men hon gick från ensambarn, tror att det är rätt stor skillnad.

 • Jenny

  Vi fick vårt tredje barn för 8 veckor sedan och vist känner jag mej som den tråkigare mamman gentemot de andra många gånger. Idag får äldsta barnet sommarlov så vi har bestämt att tillsammans göra en bok med aktiviteter vi kan hitta på när idé verkstan tryter.
  Imorse spånade vi på det och dessa är några av dem.
  Picknick/lunch ute på gården, kojjbygge ute, baka, vattenkrig med ballonger, bygga fågelskrämma, göra egen glass.

 • Nina

  Lucas och Isadora kommer säkert att bli avundsjuka på sitt syskon för eller senare. De är kanske avundsjuka på varandra ibland?
  Det är nog jättevanligt att syskon inte alls kommer överens i perioder, även som större barn, och sedan i en annan period är de hur bra vänner som helst.
  Det är som det är och som förälder får man hantera det som man gör med andra saker som är jobbiga för dem. Lyssna. Inte döma. Visa förståelse. Hjälpa dem att sätta ord på sina känslor. Eller vad det nu är som funkar för just de barnen. Föräldrar känner sina barn bäst och vet vad som funkar för att hjälpa dem genom något de tycker är jobbigt.
  Ni är ju också två föräldrar som kan turas om att ge uppmärksamhet till bebisen så att de stora barnen kan få bebisfri föräldratid.
  Det finns en fin barnbok av Stina Wirsén sin tar upp just avundsjuka och nytt syskon. Vems syskon heter den. Klart läsvärd!

 • Nina igen

  Sommarplaner för oss är tex picknick ute i skogen.
  Samla stenar utomhus och måla
  Pysselböcker
  Spela spel tex Bamse och dunderklockorna
  Bygga Lego utomhus på picknickfilt
  Så frön tex sockerärtor och ta hand om plantorna
  Baka

  Jag tänker att vi också kan träffa några andra familjer om vi ses utomhus och ser till att hålla avstånd.

 • MariaM

  Blåsa såpbubblor, barnen älskar ju när en tittar på deras vackra bubblor, så då kan det nog bli en aktivitet som du kan vara ganska still i. Finns ju massa olika former o storlekar o passar långt upp i ålder. Även jag tycker det är mysigt ?

 • Carro

  Studsmatta på trädgården medan du dricker kaffe på altan? Hihi ni kanske har det redan?

  Sen som övriga skriver passa på att göra det till lugna mys-stunder när du har barnen ex läsa bok, pyssla. Eller se på en film! Tror de njuter av ditt sällskap bara så kanske Viktor kan göra mer andra aktiviteter! 🙂 Kram fina!

 • Johanna

  Kan ni ha uppblåsbar pool i trädgården?

  Sen tipsar jag om SOAL som jag pratade om med KBT psykolog nyligen. Kolla gärna upp vad det är mer.

  Stanna upp, observera (din känsla. Är rädslan verklig eller en tänk om rädsla?), acceptera (men är rädslan verklig så agerar du först), låt gå.

  Förstår att det är jättejobbigt för dig. Mindfullness hjälper. Var snäll mot dig själv.

  Barnen.. De behöver kärlek, tid och förståelse, någon som sätter ord på deras känslor. Skönt att de har varandra också i dessa tider.

 • KarinH

  I slutet hade jag svårt att sitta på golvet för att leka, så när jag förklarade varför försökte jag låta bli att säga att det var pga bebisen (hade fått det som tips) utan sa att det var för att jag hade ont i kroppen. Att kroppen ändrade sig & att vissa saker inte gick längre.
  Jag försökte läsa mer böcker (som hon älskar att göra) så gjorde hon & pappa de andra sakerna.

  Hon har inte varit något svartsjuk på lillebror förutom när det kommer till pappa. Hon vill inte att pappa ska vara bådas utan bara hennes. Fast jag är tacksam för att allt går bra när jag är själv med dem. Då är hon jättemån om lillebror. Stackars pappa som får ta utbrotten….. (hon är fortfarande mån om lillebror utan det blir mer mot pappa).
  Tror det beror på personlighet hur det blir. Plus att vi pratade mycket om hur lite bebisen kan när den kommer.

 • Jennifer

  Jag är inte gravid men har en sjukdom som orsakar mycket värk, där blanda Nat kronisk foglossning ingår.
  Har inga egna barn men passar ofta några trollungar och jag tycker det är viktigt att förklara varför det är som det är. Förklatsatt du har ont. Barn kan verkligen vara så förståndiga.
  Jag försöker hitta på aktiviteter som jag kan delta i, tex så fyllde jag vattenballonger och istället för att springa runt och kasta på varann så satte jag mig på en stol och ungarna fick kasta på mig.
  Istället för att tex gå till en lekpark, tar i bilen dit och så ser jag till att det finns någonting att sitta på. Jag har Även gjort i ordning en stor pyssel låda med allt som man kan tänkas behöva för att skapa. Måla Kvistar är enfavorit. När orken tryter tar jag fram ritboken och vi sitter tillsammans i fåtöljen och målar och det är då man får höra femåringen alla underbara funderingar.
  Det var lite tips! Förstår att det är jobbigt men tänk, snart är bebis här! Vilken belöning för allt slit!
  Lycka till med bebis!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.