Hemskt att behöva föda mitt i corona-pandemin

Jag lider verkligen med alla gravida som snart ska föda. Fy, för att behöva föda nu mitt under corona-pandemin! Vilken ångest! Det är så mycket osäkerhet och restriktionerna uppdateras fortfarande dag för dag.

Det här gäller just nu:
– Endast EN anhörig utan symptom får vara med under förlossningen
– Ingen anhörig får vara med på BB, oavsett man är sjuk eller ej
– Mor och nyfött barn separeras inte längre efter förlossning, även om mamman är coronasmittad källa
– Födande mammor med symptom får inte använda lustgas källa

Jag kan inte ens föreställa mig ångesten över att behöva föda utan Victor. Mardrömmen skulle vara ifall dom får för sig att ingen anhörig får vara med på förlossningen oavsett om man har symptom eller ej. Då föder jag hemma eller i bilen utanför! Haha! Nej, men jag kan inte ens föreställa mig vad hemskt det vore samtidigt som jag tänker att det aldrig borde hända. Partnern är ju faktiskt ett enormt stöd för den födande och avlastning för personalen som inte behöver vara i rummet hela tiden.

Jag tycker så synd om alla som kanske måste föda utan sin partner just nu. Vad det gäller BB så var jag redan beredd på att Victor inte skulle få stanna eftersom jag är omföderska. Jag hoppas att bebis och jag ska må tillräckligt bra för att kunna åka hem tillsammans samma dag. Jag tycker synd om alla förstföderskor och mammor som föder med kejsarsnitt just nu. Jag har inte fött med kejsarsnitt men när jag födde Lucas så blev jag sängliggandes med kateter första natten och kunde inte gå första dagen. Jag hade inte kunnat lyfta Lucas till min säng på egen hand. Dagarna efter var hemska, jag hade jättejätteont så jag vet inte vad jag hade gjort om jag var ensam på BB. Så hemskt 🙁 För att inte tala om alla pappor som går miste om sina barns första dygn… Hoppas verkligen att det här viruset försvinner illa kvickt!

Jag är också lite nervös över att dom ska bestämma sig för att plocka bort lustgasen helt. Det är den enda bedövningen jag har använt eftersom epiduralen inte funkade på mig. Jag behöver verkligen den där lustgasen!

Hoppas verkligen att corona försvinner till sommarn och att restriktionerna lättar i samband med det…

Relaterade Inlägg

11 Kommentarer

 1. Johanna

  Så hemskt, tror förlossningsdepressionerna kommer öka. I denna värld vet jag inte om jag längre vågar drömma om ett tredje barn, världen känns så otrygg.

  Unnar alla en trygg förlossning likt de jag upplevt (även om tvåan kom efter två minuter på förlossningen, även om vi bor några hundrq meter därifrån haha)

  Skönt o ha långt kvar till förlossning för dig. Kram.

  Svara
 2. Sandra

  Snitt behöver inte betyda lång vårdtid. Jag har snittats tre gånger och två av tre gånger varit kvar mindre än två dygn innan jag åkt hem. Då har både bebis och jag mått bra. Klart ett snitt känns så det gäller att man har partner hemma som hjälper till och tar allt så man kan vila ordentligt.

  Svara
 3. Skolkurator

  På TV4 i morse fanns ett inslag med en förlossningsläkare. Hon sa att bara vissa sjukhus nekade lustgas (från början var det alla). De hade kommit fram till att vissa sjukhus har ett filter i sina lustgas masker som gör att det inte är någon fara för personal eller anhöriga även fast den gravida har Corona och använder lustgas.

  Svara
 4. Alex

  Födde igår med igångsättning (p.g.a graviditetsdiabetes) i Stockholm. Toppen förlossning bortsett från smärtan. Ingen EDA men lustgas så länge jag ville ha det ( typ hela riden).De tog Coronatest på mig och alla på förlossningen, de gör det på alla som riskerar att hamna på operation(var negativt tackochlov). Det var flera barnmorskor i rummet, minst 2 samtidigt och det var inga konstigheter. Fick ingen bristning trots 4.1 kg bebis (v.38+2) och de hade läst förlossningsplameringen i journalen och var väldigt lyhörda inför våra behov och önskemål.

  Nu är vi kvar på BB, jag bebbo och pappa som nu båda ligger och sover❤️?.

  Enda jag saknade var att ha med mig min syster på förlossningen (som är barnmorska). Vi får förhoppningsvis gå hem i eftermiddag då bebbo blivit 24 h och undersökts.

  Ville bara skriva att det inte är så illa som det låter i media och när man läser online. Iallafall inte enligt min erfarenhet. Hoppas att alla gravida kan njuta av graviditeten och ta en sak i taget, stressa inte upp er (lättare sagt än gjort)men det positiva var att det var färre på förlossningen så att barnmorskorna var ständigt närvarande/ nära till hans. På vissa förlossningar i Stockholm får både Doula och partner vara med så det blir färre på andra förlossningar bla på Karolinska där jag födde.

  Svara
 5. Mia

  Jag födde mitt andra barn helt utan bedövning, även utan lustgas. Jag lovar du klarar det om du kommer vara tvungen. Jag tycker mest lustgasen var nåt annat att tänka på liksom, tycker inte den hjälpte så mycket mot smärtan… kanske man kan ha nåt annat att hålla i eller så för att fokusera på nåt annat än smärtan?

  Svara
 6. Linnea

  Hej, jag har BF nu den 14e april så om drygt två veckor. Väntar mitt första barn så allt känns nytt overkligt och spännande!
  Men såklart man är orolig och stressad i dessa tider. Dessutom så har jag graviditetsdiabetes så varit på extra kontroller som min man inte har fått vara med på, nästa är nu den 1a april. Då ska jag få veta om eventuell igångsättning. Min man får ,än så länge, vara med på förlossningen men inte på bb enligt nya riktlinjer i Göteborg. Vilket är extremt tråkigt och läskigt! Allt kommer vara nytt och man behöver ha stöd vilket han är. Och pga graviditetsdiabetes så kommer jag vara inlagd minst 3 dagar för att hålla koll på mitt och vår dotters blodsocker. Så det är många dagar som går förlorade i närhet och stöd från den personen man har som trygghet i det hela. Kommer kännas ensamt att få uppleva hennes första dagar helt själv ?

  Svara
 7. Vee

  Min syster fick just barn och det gick jättebra alltihop. Jag ville dock säga – såg i expressen att du inte går till matbutiken men träffar vänner utan symptom och det är precis tvärtom i smittorisk. Det man ser (är immunolog) är att den största risken är när man umgås en längre stund med någon inomhus så ska du umgås med vänner umgås utomhus och på lite avstånd <3 ta hand om dig

  Svara
  • Emma

   Tack för tipset fina du! Jag umgås med vänner främst utomhus men har varit inomhus någon gång också. Jag förstår att det såklart ökar risken men jag känner samtidigt att den här sociala distanseringen kan hålla på hur länge som helst och då kommer ändå smittan via barnen som umgås hela dagen i skolan. Tack snälla för att du tog dig tid att skriva ❤️

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här