Gravidvecka 36 – bebis nr 3, vår ”korv”

Bebis
Nu väger bebisen ca 2760 g och är ca 45 cm lång. Bebisen lägger på sig ungefär 24 gram om dagen nu. Pojkbebisar blir ofta etthundra eller tvåhundra gram tyngre än flickbebisar. Föds din bebis i vecka 36 klarar den sig oftast alldeles utmärkt. Bebisen har börjat förbereda sig inför förlossningen. Den tränar andning, men inte när det sover djupt. Bebisen rör sig inte på samma sätt som förut eftersom den inte längre kan ta ut svängarna. Rörelserna blir därför mer svepande istället för puffarna som du kanske har upplevt tidigare. Det ska inte vara stilla i magen, prata med din barnmorska om du känner dig orolig eller ring in till förlossningen – vänta inte!

Du
Din mage mäter mellan 32 och 35 cm. Nu står magen som högst, livmodern känns säkert ända upp i revbenen, men kommer snart att sjunka för var dag allteftersom bebisen lägger sig tillrätta i bäckenet. Om detta är ditt första barn har barnet förmodligen redan fixerat sig i bäckeningången nu. Nu kan din vikt vara bestående under resten av graviditeten. Viktökningen kan variera men bör ligga mellan 11 och 14 kg. Du drömmer säkert om förlossningen. Din råmjölk kan läcka från dina bröst.

Så här känner jag
Jag känner bebisen i princip hela tiden numera. Det är antingen nån kroppsdel som trycks ut eller hårda buffar ut i sidorna. Victor behöver inte ens hålla på magen längre, han känner sparkarna mot sitt ben när vi ligger jämte varandra på soffan. Ibland tar bebis spjärn mot höger revben och trycker sig neråt så att det ilar och då kan det göra ont. Bebis har redan fixerat sitt huvud och förra veckan mätte magen 31 cm, vilket var exakt samma som i vecka 32. Jag ska därför tillbaka till BM igen under denna veckan. Jag har faktiskt börjat drömma lite om förlossningen nu, men hittills bara hemska, fullkomligt orimliga drömmar. Det är lite extra nervöst nu i corona-tider eftersom Victor inte får vara med om han blir sjuk. Jag är väldigt orolig för det… Både jag och Victor längtar efter bebisen nu, men än så länge känner jag inte för att sluta vara preggo. Bebis får gärna stanna lite till 🙂

Så här känner Victor
Bebisen verkar inte ha fått mer plats men rör minst lika mycket på sig som innan, och det är inga dåliga sparkar den levererar. Den största skillnaden nu är att bebisen känns nästan hela tiden, och jag skakar nästan till när jag och Emma ligger bredvid varandra på soffan eller i sängen.. Alltså verkar det inte som något problem med minskade fosterrörelser där inne, utan snarare tvärtom är vi lyckligt lottade med en hel del rörelser. Emma kunde förstås fått stå ut med lite mindre sparkar på revben och diverse andra ben och organ, men så länge bebis är frisk och mår bra tror jag att jag talar för oss båda när jag säger att vi kan ha överseende med det – haha!
Förhoppningsvis visar sig allt stå rätt till även på det extra besöket hos barnmorskan, och att det är den luriga trean som förbryllar oss. Vi pratar en hel del om när det är dags nu, och det känns verkligen som att bebisen är på väg ut ibland när vad vi främst tror är fötter trycker mot Emmas hud. Bebisen får gärna stanna som beräknat, men jag hade inte heller haft några som helst problem om den bestämde sig för att komma ut nu. Överlag känner jag mig, och att även Emma är, så redo man kan bli för att bebis skall komma.

gravid-vecka-36

Relaterade Inlägg

2 Kommentarer

 1. S

  Vi var också nojiga över att pappan skulle bli sjuk och oron blev inte bättre när båda storebrorsorna fick varsin förkylning efter varandra ? men då köpte vi coldzyme och echinagard som han fick köra varje dag och han klarade sig utan förkylning och fick vara med ? kan vara ett tips om ni som familj skulle komma att utsätts för infektioner när det närmar sig. Då känns det om inte annat som att man faktiskt gör något rent konkret för att motarbeta det och dessutom ska placeboeffekten inte underskattas ? däremot ska varken gravida eller ammande använda något av preparaten vad jag läst ?

  Svara
  • Emma

   Åh tack för tipset! Det känns ju bättre att försöka göra nåt åt det än inget alls. Lucas och Isadora har varit helt friska ända sedan corona kom till Sverige så det vore väldigt retligt om dom blev sjuka just nu :-/ Vi får hålla tummarna helt enkelt och vi har redan coldzyme hemma så kanske kan börja med det nu 🙂

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här