Gravidvecka 36 – bebis nr 2

Bebis

Nu väger bebisen ca 2760 g och är ca 45 cm lång. Bebisen lägger på sig ungefär 24 gram om dagen nu. Pojkbebisar blir ofta etthundra eller tvåhundra gram tyngre än flickbebisar. Föds din bebis i vecka 36 klarar den sig oftast alldeles utmärkt. Bebisen har börjat förbereda sig inför förlossningen. Den tränar andning, men inte när det sover djupt. Bebsen rör sig lika mycket som förut men kan inte ta ut svängarna på samma sätt som förut. Rörelserna blir därför mer svepande  istället för puffarna som du kanske har upplevt tidigare. Det ska inte vara stilla i magen, prata med din barnmorska om du känner dig orolig.

Du

Din mage mäter mellan 32 och 35 cm. Nu står magen som högst, livmodern känns säkert ända upp i revbenen, men kommer snart att sjunka för var dag allteftersom bebisen lägger sig tillrätta i bäckenet. Om detta är ditt första barn har barnet förmodligen redan fixerat sig i bäckeningången nu. Nu kan din vikt vara bestående under resten av graviditeten. Viktökningen kan variera men bör ligga mellan 11 och 14 kg. Du drömmer säkert om förlossningen. Din råmjölk kan läcka från dina bröst.

Så här känner jag

Jag känner hur bebis trycker ut olika kroppsdelar på sidorna av magen ofta. Det är lite kul för bebis har tryckt så hårt att jag har kunnat känna och hålla fingrarna runt det. Så nu vet jag helt säkert att jag har fått hålla i en liten häl eller möjligtvis ett litet knä. Men jag tror mer på att det var en häl hehe 🙂 Jag känner mig lite mer orolig för det där med fosterrörelser den här gången, särskilt eftersom en i min aprilgrupp förlorade sin bebis för cirka 2 veckor sen. Jag är mycket mer observant på rörelser sen dess. Ibland när jag inte känner nåt så sätter jag igång bebis genom att hålla händerna om magen och vrida den mot- och medurs lite kraftigt, så som barnmorskan gör om man åker in på kontroll. Då vaknar bebisen alltid till liv och det brukar bli mycket rörelse i magen.

Min mage var 32 cm förra veckan så denna veckan är den kanske 32,5 cm? Inom normalspannet i alla fall 🙂 Aha, jag har aldrig fattat att magen kan sjunka successivt. Jag har jämt trott att det händer väldigt plötsligt. Hmm… ska bli spännande att se om min mage har börjat sjunka nu då eftersom den blev mindre på denna veckans magbild.

Vadå bestående vikt? Här kommer ingenting bestå haha! Jag går upp i vikt snabbt nu! Vågen har nu landat på 8,5 kg och jag går upp 0,7 kg i veckan sen några veckor tillbaka. Jag minns att min BM förra graviditeten sa att går man upp 1 kg eller mer per vecka så är det oftast vatten. Jag känner mig inte alls så svullen som sist. Jag känner bara en svag känsla av svullnad i fötter och smalben, men känner ingen skillnad på kläder och skor. Mina förlovningsringar passar fortfarande och mitt ansikte har nog inte blivit rundare. Så därför tror jag att dom där 0,7 kg/vecka som jag går upp är rena graviditetskilon (och kanske lite choklad och saft också…). Jag tror jag kommer landa på 12 kg som total viktuppgång den här gången och gör jag det så kommer jag känna mig nöjd.

Jag älskar min fina gravidmage och trots foglossning och halsbränna så känner jag ingen stress med att bebis ska komma. Jag önskar att jag kunde få bli ordentligt trött på att vara preggo denna gången, det blev sån “chock” sist när Lucas var ute. Jag var så himla lycklig men jag hade velat ha honom på insidan samtidigt. Konstig känsla, men det är nåt visst med att vara gravid som jag inte kan få nog av.

gravid-vecka-36

Relaterade Inlägg

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här