Tredje graviditeten

Gravidvecka 34 – bebis nr 2

Bebis

Bebisen väger ca 2300 g och är 42 cm. Nu är alla inre organ helt färdiga och klara inför förlossningen. Bebisen lungor behöver lite mer tid för att klara av omställningen från vatten till luft. Pupillerna kan vidgas och dra ihop sig och ansiktet är mer slätt än rynkigt. Nu kan bebisen själv bekämpa lättare infektioner. Bebisens rörelser är nu större och långsammare och den här veckan lägger sig en del barn tillrätta och fixerar huvudet i bäckeningången. Cirka 3-4% lägger sig med fötter eller rumpa ner och då kan man göra ett vändningsförsök hos läkare.

Skulle förlossningen starta nu skulle förlossningspersonalen inte försöka skjuta upp den. Om barnet föds är det fortfarande ömtåligt och behöver extra värme och mat. Men många klarar sin andning bra och långt ifrån alla behöver ligga i kuvös.

Du

Livmoderns mått är från blygdbenet till toppen ca 32 till 34 cm. Du kan känna av förvärkar. De känns mer obehagliga än smärtsamma. Det kan hålla i sig i ca 30 sekunder och innebär att livmodern tränar sig inför förlossningen. Din navel kan stå utåt och en hormonrand kan synas mellan naveln och blygdbenet. Den bleknar efter förlossningen och brukar försvinna helt efter ett tag. Barnet ligger och trycker mot dina lungor och det kan göra att du känner dig andfådd eller har en obehaglig känsla under revbenen. Vätska kan samlas i kroppen och du märker att ringar kanske inte längre passar. Dina fötter kan också vara svullna. Din blodvolym har ökat med 50% och håller sig nu konstant.

När bebisen fixar huvudet i bäckeningången kan det slita och dra i bäckenet och neråt ljumskarna. Du ska känna bebisen varje dag i magen och om du inte gör det ska du ringa sjukvården direkt, dag som natt, speciellt när det är nära till BF-datum.

 

Så här känner jag

Men oj! Är jag redan så långt gången att dom inte längre kommer försöka stoppa en förlossning! Bäst att försöka komma i ordning nu då – haha! Jag vet fortfarande inte om jag verkligen känner några sammandragningar eller inte. Jag tror det ibland, men efter att jag var inne på förlossningen och dom inte registrerade en enda så känns det som att jag nog inte har några. Jag ska verkligen känna med händerna på magen denna förlossningen så att jag minns hur det känns när magen drar ihop sig! Bebisen ligger högre upp den här graviditeten så jag har känt bebis ligga och trycka på revbenen länge. Och jag känner också att min andning påverkas, så kände jag inte med Lucas. Nu börjar fötterna svullna och nog händerna lite också… Fötterna känner jag mest av när jag vaknar på morgonen, då är dom lite ömma att stå på, men sen känns dom faktiskt inte så svullna längre. Skönt om jag slipper svullna lika mycket om ben och fötter den här gången. Igårkväll så kände jag många små stick nere vid fiffi, antingen är bebis på väg neråt eller så boxas bebis bara lite därnere. Idag känner jag ingenting så jag tror inte huvudet har fixerat sig än, men BM sa att huvudet låg neråt i alla fall. Jag har lite problem med foglossningen igen, men det verkar som det blir bättre när jag vilar. Jag njuter fortfarande av att vara gravid och vill absolut inte att detta äventyr ska ta slut än!

gravid-vecka-34

 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.