Gravidvecka 31 – bebis nr 3, vår ”korv”

Bebis
Bebisen är ca 43 cm lång och väger ungefär 1800 g. Den kan fortfarande ligga med huvudet uppåt, men i nästa vecka vänder sig de flesta bebisar sig och ligger med huvudet neråt tills födseln. Bebisen kan fixera blicken och se bättre skillnad på ljus och mörker. Bebisen har oftast ögonen öppna nu när det är vaket och stängda när det sover. Bebisens ögonfärg bestäms nu, men bebisen kommer inte att få sin rätta ögonfärg förrän 6-9 månader efter födelsen. det behövs nämligen ljus för att pigmenten ska bildas färdigt. Bebisen kan känna igen och reagera på musik som spelas vid upprepade tillfällen. Barnet är i princip färdigutvecklat nu, det är bara lungorna som behöver lite mer tid och barnet behöver lägga på sig lite mer vikt.

Du
Livmoderns mått är ungefär 29 till 32 cm och börjar närma sig revbenets kant. Bebisen fyller nu nästan upp hela din mage. Många samlar på sig mycket vatten i kroppen, särskilt fötter och vader kan svullna. Din viktuppgång kan ligga kring 9 till 12 kg (enligt minbebis.com), enligt sjukvårdsupplysningen 8-10 kg. Varje graviditet är unik, du kan ha gått upp mer eller mindre. Både du och din familj kan ha glädje av att ni redan nu talar om hur ni tror att det kommer att bli när bebisen är född.

Så här känner jag
Wow! Är det alltså redan dags för bebis att vända sig nedåt?! Det känns som att tiden rusar framåt nu. Jag tror redan att vår bebis ligger med huvudet nedåt för jag känner hickan i fiffi varje dag. Haha! Det känns också galet att bebis väger nästan 2 kg nu! Jag har gått upp 9 kg och tycker att benen har börjat svullna lite. Det går snabbt uppför på vågen nu så jag hoppas att det är vätska som kroppen samlar på sig, men jag känner mig också tung. Jag orkar inte ens vända mig i sömnen längre men det beror nog mest på foglossningen. Den ändrade karaktär när jag började med vattengympan och nu tycker jag nästan att jag får mer besvär av att vara stilla i en och samma position. Jag och Victor håller på att boar för fullt nu, städar, inhandlar och fixar inför bebisens ankomst.

Så här känner Victor

Nu närmar sig förlossningen med stormsteg! Emma och jag tänker inte på mycket annat än just bebisen – haha! Vi har fixat med barnvagn, gosedjur och pratat om kläder och mat att ha med oss till förlossningen. Till och med logistiken kring parkering har vi planerat! Vi längtar båda två efter bebisen och går mer och mer in i bubblan för varje vecka som går, vilket är väldigt mysigt. Bebisen rör på sig mer och mer för varje dag, och ibland undrar vi vad den håller på med där inne. Särskilt när vi äter eller smörjer magen har den hållit igång ordentligt! Förmodligen har den extra mycket plats i livmodern eftersom det är Emmas fjärde graviditet, och barnmorskan trodde också att det var därför den inte fixerat sig ännu. Frågan är väl hur länge till den kommer leva loppan innan den lägger sig tillrätta! 🙂

gravid-vecka-31

Relaterade Inlägg

3 Kommentarer

  1. Madeleine

    Mitt första barn låg med rumpan neråt i v 36-37 ?. Vände sig rätt i v 38, den kullerbyttan märktes vill jag lova ?.

    Svara
  2. S

    Mina barn har aldrig varit fixerade utan ruckbara men långt ner fram till förlossningen startat. Ganska vanligt att de inte fixerar sig på omföderskor ?

    Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här