Okategoriserade

Gravidvecka 30 – bebis nr 2

Bebis

Bebisen väger ca 1600 g och är 41 cm lång. Bebben växer snabbt och ökar ungefär 200 gram i vikt i veckan nu och fram till förlossningen.  Det börjar bli trångt, men din bebis kan faktiskt slå en kullerbytta inne i livmodern. Först om några veckor kommer den att behöva lägga sig till rätta med huvudet nedåt. Men en del barn lägger sig redan nu med huvudet i bäckeningången, då kan man känna sparkarna upp mot bröstkorgen. Bebisens hjärnan växer ihop mer och mer för att få plats i kraniet. Bebisens kroppsbehåring – lanugohår – börjar försvinna. Barnet öppnar och stänger ögonlocken.

 

Du

Måttet på livmodern är ca 28 till 31 cm. Många tycker att det är full fart i magen den här tiden. Det finns även de som säger att så som barnet är i magen blir det även när det är fött. Du kan påverka hur du mår med rätt kost, motion och vila. Ät efter tallriksmodellen så får du i dig ordentlig med vitaminer. All extra vikt kan vara påfrestande för ryggen så tänk på hållningen. Dina lungor tar upp cirka 20% mer syre vilket kan göra att du känner dig mer anfådd. Eventuellt har du lite läckage av råmjölk från brösten. Råmjölk är den första mjölken brösten producerar och är rik på fett, protein och antikroppar, vilket skyddar bebisen mot infektioner och ger immunförsvaret en god start. Brösten börjar producera mjölk redan i vecka 16, men alla läcker inte.

 

Så här känner jag

Oj, när jag läser det här så inser jag plötsligt att nu är vi i slutspurten! Bebis ökar hela 200 gram i veckan! Sist jag vägde mig på tom morgonmage (väger mig alltid samma tid efter att jag varit på toa på morgonen) så hade jag ökat 4 kg i vikt. När jag har vägt mig på kvällen så har det sett ut som jag har gått upp lite till och det är ju inte så konstigt med tanke på att bebis lägger på sig 200 gram i veckan! Vad kan vara rimligt nu fram till förlossningen? Ett halvkilo i veckan kanske om jag inte börjar lägga på mig vatten… Jag är ganska säker på att bebis redan har huvudet neråt för jag känner ju hickan därnere. Men jag tror inte att bebis har lagt huvudet tillrätta i bäckenet än för jag känner ofta det som att bebis ligger lite diagonalt och sparkar upp på min högra sida samtidigt som jag känner rörelser nere vid vänstra ljumsken. Mitt symfusmått är 28 cm så det stämmer väldigt bra! Jag har inte läckt nån råmjölk än, men jag känner att den redan finns där och att den rinner till lite då och då, men än har det inte läckt. Så här var det inte med Lucas. Jag hade inte det minsta svullna bröst, absolut inte ömma bröstvårtor och jag kände aldrig hur brösten spännande till, men i vecka 30 hade jag läckt råmjölk två gånger! Undra om jag kanske har läckt lite fast inte märkt det?

gravid-vecka-30

2 Comments

 • Mikaela

  Precis det har slagit mig också nu det senaste – att april verkligen är nära nu och bebis kommer snart :-). Mitt sf-mått nu senaste kontrollen låg på 29 och vi fick bekräftat på tul att bebis ligger med huvudet nedåt, vilket känns bra. Har känt det i flera veckor att det var så hon var placerad men är ju alltid skönt att få det bekräftat :-). Angående brösten tyckte jag de kändes betydligt mer min första graviditet för nu har jag knappt känt något obehag överhuvudtaget.
  Det är verkligen en spännande tid vi har framför oss 🙂

 • Lise-Lotte

  Härlig blogg! Kommer fortsätta att läsa denna.
  Ja, tiden rusar iväg. Har själv 3 små på 3,5år 2år och minsta på 10månader

  Kram Lise-Lotte
  LottiHopp Barnkläder

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.